Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

30 de ani de la Revolta din Iași, marcați în capitala Moldovei

dosar revolutie

Trei evenimente, depuneri de coroane în Piața Unrii, lansarea „Tramvaiului Libertății” și un nou termen în Procesul Comuniștilor, au marcat, sâmbătă la Iași, data de 14 decembrie 1989, când în capitala Moldovei ar fi trebuit să înceapă Revoluția.

În 14 decembrie 1989, în Piața Unirii din Iași trebuiau să fie sute de oameni care să își ceară dreptul la libertate. Doar că zvonul despre organizarea protestului a ajuns și la Securitate, iar acțiunea a fost oprită.

„În primul rând, noi ce am vrut atunci, în decembrie 89, să ne câștigăm dreptul la libertate, la democrație, la liberă exprimare, la liberă circulație. Acele drepturi democratice firești pentru orice cetățean european. Le-am obținut. Asta nu înseamnă că suntem într-o lume perfectă, din contră. Lumea trebuie să înțeleagă că libertatea e o chestie pe care trebuie să o câștigăm zi de zi, iar democrația e un lucru care trebuie să îl învățăm zi de zi”, a declarat, sâmbătă, Cassian Maria Spiridon, unul dintre cei implicați în revolta înăbușită de la Iași din 14 decembrie '89.

Citește și: Un festival belgian, primul element RESTRAS din patrimoniul UNESCO, după acuzații de antisemitism

Cu câteva zile înainte de acea dată, în Iași au fost împărţite manifeste ce îndemnau oamenii să iasă la protest în Piaţa Unirii. Totul trebuia să se întâmple la ora 16.00. Pe hârtiile ce au împânzit atunci orașul era scris „Participaţi la demonstraţia din Piaţa Unirii, la 14 decembrie, ora 16”.

Cei șase membri ai grupării care au organizat mișcarea de la Iași, Vasile Vicol, Valentin Odobescu, Ionel Săcăleanu, Ştefan Prutianu, Cassian Maria Spiridon şi Aurel Ştefanache, au fost arestați și eliberați abia după ce a început Revoluția de la Timișoara.

„În acea zi este extaordinar că populația Iașului s-a mobilizat. Din păcate, piața era în momentul ăla ocupată de forțele de opresiune. Erau câte trei, un milițian, unul de la gărzile patriotice și un civil și nu te lăsau să stai în Piață. Piața era deja ocupată cu mașini de pompieri cu tulumbele pregătite, de mașini de miliție și, ceea ce e foarte interesant, erau camioane cu prelată, cu numere de Sibiu, de Botoșani, care aveau în spate forțele de securitate care trebuiau să intervină în caz de nu reușeau să ne potolească. Pe 14 decembrie, la ora 8 dimineața, primul dintre noi era deja arestat, mă refer la Vasile Vicol, cu speranța că în felul ăsta ne vor bloca și noi nu vom mai ieși în Piață. Noi am mers și am anunțat pe toată lumea să vină și lumea a venit în Piață. Numai că nu poți vorbi singur cu statuia lui Aleandru Ioan Cuza și au disipat orice încercare de a veni aici, stația de tramvai a fost mutată, pentru că în felul ăsta lumea nu putea să aibă un motiv să vină în stația de tramvai, iar de a doua zi a început calvarul celor care au inițiat Frontul Cultural Român, mișcarea conspirativă. Au fost arestați, duși la beciurile Securității, Procuratura Militară ne-a înaintat mandate de arestare”, își amintește Cassian Maria Spiridon.

O coroană de flori a fost depusă sâmbătă la Iași, în Piața Unirii, la placa de comemorare din centrul orașului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.