Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

7 ZILE ÎN ROMÂNIA - Cine îl vrea mare pe George Simion?

antena3.ro
George Simion

Duminică a fost publicat un sondaj CURS, care indică faptul că Armata (63%), Biserica (61%) și Pompierii (61%) sunt singurele instituții care se mai bucură de o încredere mare în rândul românilor. Din păcate pentru democrație, instituții precum Președinția (12%), Parlamentul (10%) și Partidele politice (8%) sunt pe ultimele locuri. Totuși, PSD rămâne în frunte, cu 35%, secondat de PNL cu 22%, în vreme ce AUR prezintă o revenire la 15%, iar USR decontează ieșirea de la guvernare și conflictele interne, cu 8%. Interesantă este apropierea de prag a Partidului Umanist Social Liberal, cotat la 4% și în elan cu o campanie de semnături pentru susținerea inițiativei legislative de confiscare a marilor averi ce nu pot fi justificate.

Luni s-a vehiculat o știre-bombă: Compania Națională de Aeroporturi București (CNAB), ar putea sista activitățile TAROM, până la plata datoriilor operatorului aerian, sau chiar solicita insolvența. Ar putea fi deznodământul previzibil al incompetenței conducerilor din ultimii mulți ani. Totodată, a continuat scandalul achiziției de autoturisme pentru Poliția Română, „forțele răului” acuzând „coincidența” că cele mai importante două firme ale „prietenul președintelui”, Michael Schmidt, au câștigat contracte publice de aproape 150 de milioane de euro din 2015 și până azi. Cum spuneam și săptămâna trecută, știrea adevărată ar fi supoziția că președintele dumneavoastră ar avea prieteni, nicidecum presupusa „licitație cu dedicație”, mai ales că prețul unitar al vehiculelor este în mod clar sub prețul practicat pe piață. Tot pentru adevărul istoric aș sublinia și reacția lăudabilă a șefului Poliției Române, Benone Matei, care a argumentat, într-o conferință de presă, oportunitatea și corectitudinea achiziției. Rar vedem un astfel de conducător de instituție să își asume interacțiunea direct cu jurnaliștii.

Marți, la aniversarea a 20 de ani ai DNA, ministrul de Interne a declarant: „este simbolul luptei împotriva corupţiei, instituţia fanion care a câştigat încrederea cetăţeanului prin profesionalism şi integritate. Ministerul Afacerilor Interne a fost, este şi va rămâne un partener pe care DNA se poate baza". Sunt curios dacă mentorii săi, Traian Băsescu și Elena Udrea au aceeași opinie, însă deși nu îi putem cere lui Dorel să înțeleagă rolul vital al educației în diminuarea corupției, e de admirat discursul de tip USR al omului bun la toate (ministerele). În altă ordine de idei, judecătorii Tribunalului București au decis faptul că sigla AUR, similară cu harta României, precum și ziua partidului, fixată pe 1 decembrie, nu respectă legislația privind simbolurile naționale, respingând solicitarea lui George Simion de validare a modificărilor statutare. În fine, Poliția Română a ridiculizat ANAF: „Lista cu cele aproape 53.000 de firme care înregistrează restanţe la impozite şi contribuţii cu reţinere la sursă, nu reprezintă o sesizare penală, deoarece simpla transmitere a unui fişier nu întruneşte condiţiile de fond şi de formă impuse de legea procedural penală” a comunicat IGPR, urmare a anunțului șefului Fiscului, care în loc să reducă marea evaziune și să deblocheze industria construcțiilor din București, preferă să hăituiască IMM-urile. Adevărat liberal! Și ca să fie și o veste bună, Partidul Umanist Social Liberal a semnat un nou acord politic cu PSD, pentru  protejarea tuturor familiilor din România, pentru stimularea tinerilor de a-și continua studiile și pentru susținerea financiară a tinerelor familii la început de căsnicie. Măcar cineva se ocupă de celula de bază a societății și de problema demografică.

Miercuri, dezbaterea privind achiziția de autoturisme a intrat într-o nouă etapă, autointitulatul lider al opoziției, Cătălin Drulă, anunțând că a sesizat Curtea de Conturi, OLAF și Parchetul European. „Am demonstrat factual de ce această licitație a fost una cu dedicație” spune fostul ministru, poreclit de răutăcioși „Rangă”. Însă cea mai amuzantă știre a săptămânii a fost aserțiunea presupusului edil al Capitalei, care şi-ar dori să aibă atribuţii în evaluarea primarilor de sector. Dacă ne gândim la toate studiile recente, care indică dezastrul economic pe care blocarea sectorului construcțiilor îl aduce, probabil că i-ar verifica dacă sunt (ne)tunși regulamentar și dacă suferă de autism și incompetență, ca să respecte modelul de succes. Și că tot am menționat personajul cu nume de copil mic, câteva ONG-uri considerate apropiate de forma de viață care promitea duș cu apă caldă cu fix 2 ani în urmă, au fost obligate în instanță să plătească daune substanțiale unor dezvoltatori imobiliari, printre care și Auchan Romania SA. Soluția vine după ce judecătorii au admis că procesele intentate sectorului construcțiilor au reusit sa le perturbe grav activitatea economică.

Joi a fost o zi liniștită, cu excepția serii și nopții. Ministrul Educației a demisionat, pentru o presupusă acuzație de plagiat, lăsând liber fotoliul de campion la probele de lingușitor prezidențial și patron al analfabetismului funcțional. Din păcate, predecesoarea sa, profesoara de română care scria pe facebook aproape la fel de corect ca un imigrant din Bangladesh, nu a mai fost pusă în funcție, deși cultura enciclopedică și frazarea erudită cu care ne obișnuise ne vor lipsi tuturor. Interimar va fi un ilustru reprezentant al Programului Bancorex „România educată peste hotare”. Dacă ar fi trăit pe vremea părinților săi, la cât e de capabil, prindea la Securitate cel mult un post de paznic de pom pe bd. Primăverii. E o discuție dacă scandalul acestei demisii va genera tensiuni în coaliție și dacă nu este un avertisment indirect la adresa altora. În fine, târziu după miezul nopții, milițienii lui „Dorel de Interne” au ținut morțiș să îl facă din nou erou pe George Simion, victimizându-l gratuit. La ce succese economice are coaliția PNL-USR în București, nu e de mirare că AUR crește ca Făt-Frumos.

Vineri, „Patriotul George” continuă să țină cald scandalul cu Poliția, mergând la INML să își scoată certificat medico-legal. Vor urma 2 zile de emoție publică și de incriminare a „poliției politice”. În fapt, doar un rezultat al prostiei „oamenilor legii” și șefilor acestora. Duminică este programat un miting de protest. Nemulțumiri există în societate, iar cauzele sunt multiple. Românii protestează, în București, de regulă, doar din sofisticate rațiuni morale, precum „apărarea justiției” în 2017 sau referendumul pentru aceeași „justiție” din 2019, al cărui rezultat a fost încălcat imediat chiar de promotorii săi, după ce i-au păcălit pe naivi. Totuși, nu este exclus ca tensiunea socială să se arate, în pofida consacratei lipse de coeziune și spirit civic. Iar pe un eventual astfel de val, complet nedorit în situația actuală, se va urca liderul AUR. Posibil ca laboratoarele „statului de drept” să considere că acesta e cea mai bună opțiune în turul 2 al prezidențialelor, pentru asigurarea victoriei cui trebuie. Din păcate pentru acest scenariu, Simion nu este Viorica Dăncilă, iar 2024 s-ar putea să fie un an mai încărcat decât 2019.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.