Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Adrian Oros: 'PAC are ca obiectiv şi garantarea unui venit decent care va permite fermierilor să reziste la crize'

gov.ro
Adrian Oros

Politica Agricolă Comună (PAC) are ca obiectiv şi garantarea unui venit decent care va permite fermierilor să reziste la crize de orice natură, iar plăţile către fermieri trebuie să acopere eforturile lor pentru livrarea produselor la preţuri accesibile consumatorilor, consideră ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), remis AGERPRES, Adrian Oros a participat luni, la Bruxelles, la prima reuniune în cadrul Consiliului AgriFish desfăşurată în timpul preşedinţiei germane. Aceasta este totodată prima reuniune cu prezenţă fizică de la începutul pandemiei de COVID-19, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Poveste FABULOASĂ cu Ion Țiriac și Ilie Năstase: Băi, tâmpitule! Ai băgat benzină?

"PAC are ca obiectiv şi garantarea unui venit decent care va permite fermierilor să reziste la crize de orice natură. Dar fermierii europeni se confruntă deja cu o serie de probleme privind: importurile ieftine care nu respectă standardele UE, lipsa forţei de muncă, diferenţe de sprijin comunitar între statele membre, diferenţe de capitalizare a fermelor etc. În acest sens trebuie continuată convergenţa externă a plăţilor directe.Plăţile către fermieri trebuie să acopere eforturile lor pentru: livrarea bunurilor publice, implementarea obiectivelor noilor strategii, reducerea discrepanţelor de venit faţă de alte sectoare şi mai ales pentru livrarea de produse la preţuri accesibile tuturor consumatorilor. Nu în ultimul rând, trebuie stimulată consolidarea cooperării dintre producătorii primari pentru a-şi susţine poziţia în cadrul lanţului alimentar", a afirmat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Comisia a susţinut în cadrul Consiliului AgriFish o prezentare cu privire la situaţia actuală a pieţei agricole, ce a fost urmată de un schimb de opinii. În plus, preşedinţia germană şi-a prezentat programul de lucru în domeniul agriculturii şi pescuitului pe durata mandatului său.

Potrivit sursei citate, miniştrii agriculturii şi pescuitului din UE vor desfăşura un schimb de opinii cu privire la reforma Politicii Agricole Comune (PAC). Discuţia va viza, în special, regulamentul privind planurile strategice PAC şi arhitectura verde.

Citește și: Încă un focar de coronavirus în industria alimentară din România! Un abator de pui, în atenția DSP: 59 de cazuri confirmate printre angajați

Una dintre temele aflate pe ordinea de zi a Consiliului AgriFish vizează Strategia 'De la fermă la consumator', care a fost prezentată de Comisia Europeană anul acesta în data de 20 mai. Obiectivul strategiei este creşterea durabilităţii sistemelor alimentare din Europa.

Ministerul Agriculturii reaminteşte că, la 8 iunie, miniştrii au desfăşurat un prim schimb de opinii referitor la propunerea Comisiei, în combinaţie cu propunerea privind o strategie a UE în domeniul biodiversităţii. Ambele fac parte din iniţiativa Comisiei intitulată "Pactul verde european".

Referindu-se la abordarea propusă de Comisie pentru punerea în aplicare a Strategiei 'De la fermă la consumator' ('F2F'), ministrul Adrian Oros a afirmat în cadrul intervenţiei sale că soluţiile trebuie să fie pe măsura ambiţiilor, atât din perspectiva bugetului, cât şi a cerinţelor pentru transformarea durabilă a modului de producţie agro-alimentară a UE.

Citește și: NEBUNIA de la granițe CONTINUĂ: Aproape 100.000 de oameni, la vămile României, în 24 de ore

"Strategia 'F2F' propune obiective care vor avea impact benefic asupra mediului şi climei, prin stimularea aplicării unor practici agricole durabile, dar vor afecta competitivitatea fermierilor europeni. Apreciem iniţiativa Comisiei de a sprijini statele membre cu recomandări care să faciliteze transpunerea obiectivelor celor 2 Strategii, dar acestea trebuie să rămână doar recomandări, să nu condiţioneze aprobarea Planului Strategic şi să ţină cont de specificitatea fiecărui stat membru", a subliniat ministrul Oros.

În opinia sa, atingerea obiectivelor F2F constituie o mare provocare şi ar putea conduce la ineficienţa acestei strategii deoarece: cerinţele sunt foarte ambiţioase, iar fondurile nu sunt corelate cu acestea. Prin urmare, există riscul ca fermierii să nu fie interesaţi de accesarea măsurilor. Potrivit ministrului Agriculturii, reducerea utilizării inputurilor chimice va conduce la reducerea productivităţii şi, implicit, a veniturilor fermierilor, deci trebuie identificate soluţii care să evite punerea în pericol a siguranţei alimentare şi falimentul fermelor europene, care ar duce la importul de produse care nu respectă standardele UE.

Totodată, Adrian Oros a declarat că România consideră că priorităţile şi măsurile sunt adecvate pentru a atinge obiectivele strategiei.

"Ministrul Agriculturii consideră că asigurarea unui sistem alimentar durabil reprezintă o oportunitate întrucât încurajează lanţurile de aprovizionare mai scurte, oferă posibilitatea consumatorilor de a alege diete mai sănătoase şi sustenabile. Realizarea obiectivelor strategiei nu trebuie să compromită în nici un fel securitatea şi siguranţa alimentară", se precizează în comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.