Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Adulții care lovesc sau umilesc copiii în grădinițe riscă să ajungă după gratii. Ce presupune legea intrată în vigoare

copii tristi abuzati

În țara în care încă se petrec numeroase abuzuri în grădinițe și școli, apare în sfârșit o completare a legii pentru protecția copilului, care interzice pedepsele corporale și umilirea celor mici.

Sunt devianțe ale unor adulți cu probleme, spun juriștii, care instrumentează asemenea cazuri. Pe viitor, cei care vor abuza inclusiv emoțional copiii în unitățile de învățământ riscă închisoarea, potrivit stirileprotv.ro.

În fața adultului care îi e și dascăl, un copil mic poate deveni victimă sigură. Numai o parte dintre cazuri ajung în anchetă, de obicei atunci când părinții montează o cameră în jucăria ori gentuța copilului și văd cum stima de sine a acestuia e călcată în picioare.

România are o veche cultură a umilirii copilului

Noua lege, abia intrată în vigoare, sancționează în premieră și abuzul fizic și pe cel psihologic.

Articolul care completează Legea 272 privind protecția și drepturile copilului interzice explicit pedepsele corporale și orice tratament degradant aplicat copilului, în instituțiile de educație.

Pentru un copil de creșă, nu înseamnă numai să nu fie bătut, ci și să nu fie lăsat cu pantalonașii uzi și scutecul murdar, în ideea că o să ceară la oliță… să nu fie lăsat în pătuț, cu ochii pe pereți, dacă nu mai doarme la prânz, ori să rămână flămând până e luat seara de părinți, pentru că educatoarele nu vor să mai deranjeze sala, cu gustarea de după amiază. Astfel de practici încă există în unele grădinițe și creșe din țară.

Dascălii sunt obligați să raporteze orice suspiciune de abuz

Pe viitor, un angajat care umilește copilul nu riscă doar desfacerea contractului de muncă, ci și pedepse cu închisoarea.

Pe de altă parte, toate persoanele care lucrează cu copiii sunt de acum obligate să raporteze orice suspiciune că minorul ar fi abuzat în familie. Dacă tăinuiește bănuiala că un coleg sau părinții agresează copilul, un dascăl poate fi acuzat de neglijență.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.