LIVE TEXT Război în Ucraina, 3 iulie - A fost ucis comandantul lui Kadîrov / Imagini șocante din bătălia de la Bahkmut: un soldat rus încearcă să detoneze

Autor: Daniel Mihai Dragomir
Publicat: 03-07-2023 00:31
Actualizat: 04-07-2023 00:48

Luptele s-au intensificat în Ucraina, în ultimele ore, în special pe frontul de est. Ministrul adjunct al Apărării a dat detalii despre ceea ce se întâmplă acolo. Între timp, președintele Volodimir Zelenski, cel care a fost duminică în vizită la Odessa, a spus că 'țărmurile ucrainene nu vor tolera niciodată ocupantul'. STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de război în timpul zilei de luni, 3 iulie 2023, pe măsură ce apar.

 

UPDATE 3 iulie, ora 23.40: Mutări impresionante de trupe pe front: ucrainenii şi ruşii se luptă pentru fiecare metru de pământ (analiză)

Câteva câştiguri neînsemnate ruseşti în Donbas, progrese modeste ale ucrainenilor în sud, un front aproape static: la peste o lună de la începutul contraofensivei Kievului, niciuna dintre părţi nu pare în măsură să înregistreze progrese decisive, constată luni France Presse într-o analiză, relatează Agerpres.

Detalii aici

UPDATE 3 iulie, ora 22.40: FSB spionează la greu aplicațiile mobile: oamenii lui Putin 'vânează' conversațiile private

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a învățat să urmărească corespondența privată a utilizatorilor pe rețele populare, cum ar fi Signal, Telegram și WhatsApp, informează New York Times citând documente de la furnizorii de astfel de tehnologii, precum și experți în securitate cibernetică, activiști digitali și persoana implicată în operațiunea de supraveghere digitală a țării.

Continuarea aici.

UPDATE 3 iulie, ora 22.20: Cumperi Domestos, ceaiul Lipton, săpunul Dove sau Rexona? Ucraina spune că sprijini Rusia – lista întreagă a produselor

Agenția Națională de Prevenire a Corupției (NACP) din Ucraina a adăugat compania britanică Unilever pe lista sa de „sponsori internaționali de război".

Continuarea aici.

UPDATE 3 iulie, ora 21.29: Procurorul general al Ucrainei atrage atenția asupra declarațiilor lui Putin care dovedesc ilegalitatea intervenţiei ruse în Ucraina

Declaraţiile recente ale preşedintelui rus Vladimir Putin privind plăţile efectuate de statul rus către grupul Wagner constituie "o dovadă directă" că mercenarii lui Evgheni Prigojin au fost braţul ilegal al armatei ruse în războiul din Ucraina, a declarat pentru Reuters procurorul general al Ucrainei, Andrii Kostin, care a participat, luni, la Haga, la inaugurarea Centrului internaţional pentru investigarea războiului (ICPA), un pas premergător pentru înfiinţarea unui tribunal special care să-i judece pe liderii ruşi pentru intervenţia armată din ţara vecină, scrie news.ro.

Continuarea aici.

UPDATE 3 iulie, ora 21.00: Acordul de transport al cerealelor din Marea Neagră - Semnal negativ de la Kremlin

Rusia este pesimistă în ceea ce privește perspectivele de reînnoire a acordului privind cerealele din Marea Neagră, deoarece nu s-a înregistrat niciun progres în implementarea acordurilor de însoțire care se referă la exporturile rusești, a declarat luni Kremlinul, citat de Reuters.

Continuarea aici.

UPDATE 3 iulie, ora 20.29: AUDIO - Prigojin, mesaj de forță pentru cei care îl susțin: 'Am reușit în mare parte acest lucru!'

Șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, în primul său mesaj audio după o săptămână, a promis „următoarele victorii pe front" în viitorul apropiat, relatează Meduza.

Continuarea aici.

UPDATE 3 iulie, ora 19.30: Laura Codruța Kövesi intervine categoric în Ucraina: sprijin pentru proiectul lui Volodimir Zelenski

Procurorul-șef european, Laura Codruța Kövesi, și directorul Biroului Național Anticorupție al Ucrainei (NABU), Semen Kryvonos, au semnat astăzi un acord de lucru privind cooperarea între Parchetul European (EPPO) și NABU.

Continuarea aici.

UPDATE 3 iulie, ora 19.20: Rusia, după interviul dat de Zelenski la CNN: 'Esența nazistă a lui Napoleon de la Kiev'

În timp ce eforturile Kievului s-au concentrat până acum pe recucerirea teritoriului din sudul şi estul Ucrainei, Zelenski a afirmat într-un interviu pentru CNN (întreg materialul disponibul aici) că obiectivul său final este eliberarea Crimeei, peninsula anexată de Rusia în 2014 prin încălcarea dreptului internaţional. Federația Rusă, prin voce purtătoarei de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, a avut o reacție dură la promisiunea liderului de la Kiev.

Continuarea aici.

UPDATE 3 iulie, ora 19.00: Marea armă de șantaj a Rusiei: Uniunea Europeană a ajuns să facă tot mai multe concesii

Uniunea Europeană ia în considerare propunerea ca Banca Agricolă Rusă să înfiinţeze o filială pentru a se reconecta la reţeaua financiară globală, ca o favoare pentru Moscova, în speranţa că în acest fel Kremlinul va accepta prelungirea acordului pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră, scrie luni Financial Times, citat de Reuters.

Continuarea aici.

UPDATE 3 iulie, ora 18.09: Zelenski, interviu pentru CNN într-un moment cheie: 'Vedem reacţia lui Putin. Este slabă' / Ce spune despre întâlnirea cu șeful CIA

Răspunsul lui Vladimir Putin la rebeliunea armată Wagner a fost "slab", iar liderul rus îşi pierde controlul asupra propriului popor, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un interviu pentru CNN care a fost înregistrat duminică, la Odesa, şi va fi difuzat miercuri seara.

Continuarea aici.

UPDATE 3 iulie, ora 18.01: Brusc, Evgheni Prigojin a devenit o fantomă

Brusc, Evgheni Prigojin a devenit o fantomă. El e oare în Belarus sau la Sankt Petersburg? Într-o filmare anonimă, care îl face să pară un personaj negativ dintr-un film cu James Bond, el umblă țanțoș pe un acoperiș, în umbra unui gardian musculos, urcă într-un elicopter și dispare printre norii din Sankt Petersburg, relatează The Observer citat de rador.

Continuarea aici.

UPDATE 3 iulie, ora 17.25: Ultimă oră: A fost ucis comandantul detașamentelor forțelor speciale ale lui Kadîrov, comandantul Evgheni Pisarenko (presa rusă)

Evgheni Pisarenko, comandantul detașamentului de forțe speciale Akhmat (cecene), a murit în războiul din Ucraina. Apti Alaudinov, comandantul Akhmat, a anunțat acest lucru pe canalul său Telegram, relatează presa rusă.

Continuarea aici.

UPDATE 3 iulie, ora 16.55: Teoria lui Dmitri Medvedev despre sfârșitul războiului. Opțiunile Rusiei și variantele pentru occident

Fostul premier și președinte rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, este convins că Federația Rusă va reuși să blocheze aderarea Ucrainei la NATO.

Continuarea aici.

UPDATE 3 iulie, ora 16.15: VIDEO - Imagini șocante din bătălia de la Bahkmut: un soldat rus încearcă să detoneze o grenadă, în tentativa de a scăpa din mâna ucrainenilor

Apar imagini șocanet din bătălia de la Bakhmut! Un astfel de momnet a fost surprins de un soldat ucrainean, care și-a montat o cameră video legată de piept. El a filmat misiunea în care se afla alături de alți soldați ucraineni, când au luat cu asalt o pădure.

Continuarea aici.

UPDATE 3 iulie, ora 16.05: Presupuse mine găsite într-un colet, la un birou vamal din Moscova

Obiecte care păreau a fi mine au fost găsite luni la un birou vamal din Moscova, a anunţat agenția de presă TASS, citând un comunicat al Serviciului vamal al Rusiei, informează Reuters, potrivit Rador. Presupusele mine au fost descoperite într-un colet trimis prin poștă, se afirmă în comunicat.

UPDATE 3 iulie, ora 15.47: Fost oficial ucrainean din serviciile de securitate, acuzat de trădare

Autoritățile ucrainene au acuzat un fost oficial important din serviciile de securitate de trădare, a anunţat luni agenţia de informaţii interne, acest caz subliniind eforturile autorităţilor de eliminare a spionilor ruşi, informează Reuters, potrivit Rador.

Oleh Kulinici, care a condus Serviciul de Securitate al directoratului Crimeea, a fost arestat în iulie anul trecut sub acuzația de recrutare a altor agenţi operativi pro-ruşi la ordinele autorităţilor de la Moscova. Anchetatorii au declarat că Kulinici lucra pentru Serviciul de Securitate al Federaţiei Ruse și era coordonat de un alt fost oficial ucrainean care dezertase la Moscova. "Acesta este un semnal clar pentru toți cei care lucrează pentru inamic: cu siguranţă, SBU te va găsi și te va face să răspunzi pentru ce ai făcut", a declarat directorul SBU, Vasil Maliuk, care a organizat operațiunea de reținere a lui Kulinici. Oleh Kulinici nu a putut fi contactat de Reuters pentru comentarii. Dacă va fi condamnat, riscă până la 15 ani de detenţie. Președintele Volodimir Zelenski a salutat anul trecut arestarea lui Oleh Kulinici, ca parte a unui proces de "autopurificare".

Zelenski i-a demis, de asemenea, pe șeful de atunci al SBU, Ivan Bakanov și pe principalul procuror al Ucrainei, invocând zeci de cazuri în care membri ai agenţiilor lor ar fi colaborat cu entităţi străine. Autoritățile ucrainene îl investighează, de asemenea, și pe Andrii Naumov, un fost şef al departamentului de securitate internă al SBU, care s-a prezentat anul trecut în Serbia într-o mașină plină cu bani și smaralde, a anunţat poliția. Reuters nu a putut să îl contacteze pe dl Naumov pentru comentarii.

UPDATE 15.44: În Rusia se fac dezvăluiri incendiare despre Evgheni Prigojin: Putin a dat semnalul, chiar de la Kremlin

Gruparea Wagner, condusă de Evgheni Prigojin, a primit peste 858 de miliarde de ruble în baza unor contracte guvernamentale, a anunțat prezentatorul programului Vesti Nedeli de la postul de televiziune Rossia 1', Dmitri Kiselev, informează Rador.

Continuarea aici.

UPDATE 15.43: Un soldat rus care a dezertat de două ori, condamnat la şapte ani de închisoare

Tribunalul militar din oraşul siberian Tomsk a condamnat luni la şapte ani de închisoare un soldat rus care a dezertat de două ori din unitatea sa militară, relatează agenţiile Reuters şi EFE, informează Agerpres.

Conform instanţei, soldatul fusese înrolat în cadrul mobilizării parţiale a circa 300.000 de rezervişti decretate în septembrie anul trecut de preşedintele rus Vladimir Putin pentru a susţine efectivele angajate în războiul din Ucraina.

Soldatul, identificat de instanţă doar cu iniţiala K, şi al cărui nume ar fi Ivan Klester, potrivit Siberia.Realities (un proiect local al postului Radio Europa Liberă finanţat de SUA), şi-a părăsit prima dată unitatea la jumătatea lunii decembrie. El a fost prins pe 3 martie, iar mai târziu în acea lună a dezertat din nou, fiind apoi găsit de autorităţi în aprilie.

Un alt soldat rus, care a dezertat de trei ori, a fost condamnat luna trecută la nouă ani de închisoare. El a pledat vinovat la proces, afirmând că avea nevoie să-şi îngrijească soţia bolnavă.

Preşedintele Putin a promulgat în septembrie o lege care înăspreşte pedepsele pentru infracţiuni precum dezertarea, insubordonarea sau producerea voluntară de pagube echipamentelor militare, dacă acestea sunt comise în situaţii de luptă sau în timpul mobilizării militare. Nu se ştie câţi soldaţi au fost de atunci condamnaţi în baza noii legi.

În ianuarie, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a promulgat la rândul său o lege care înăspreşte pedepsele pentru militarii care nu execută ordinele sau dezertează, în contextul conflictului cu Rusia, lege criticată de apărătorii drepturilor omului. Militarii ucraineni riscă astfel până la 12 ani de închisoare pentru dezertare, până la 10 ani pentru insubordonare sau refuzul de a lupta şi până la şapte ani pentru ameninţarea unui superior.

UPDATE 3 iulie, ora 14.15: Vladimir Putin umilește Wagner și refuză să suplimenteze forțele de pe front: Revolta lor nu a diminuat capacitatea de luptă

Un înalt responsabil parlamentar rus a respins ideea unei noi mobilizări pentru a-i înlocui pe membrii grupului paramilitar Wagner care nu mai luptă în Ucraina, informează luni AFP şi TASS. "Preşedintele Federaţiei Ruse (Vladimir Putin) a spus clar, într-un mod uşor de înţeles şi precis, că nu va exista o nouă mobilizare", a declarat Andrei Kartapalov, şeful Comitetului pentru Apărare din cadrul Dumei de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus.

Continuarea aici.

UPDATE 3 iulie, ora 15.15: Un mort după un atac rusesc cu dronă rusă asupra unui oraş din nordul Ucrainei

Cel puțin o persoană a fost ucisă, luni, în orașul Sumî din nordul Ucrainei, după ce o dronă rusească s-a prăbușit peste o clădire rezidențială, a declarat un important oficial ucrainean, informează Reuters, potrivit Rador.

Andrii Iermak, șeful cabinetului prezidențial ucrainean, a afirmat pe aplicația de mesagerie Telegram că drona a lovit o clădire cu cinci etaje. Forțele aeriene ucrainene au raportat anterior că au doborât 13 din cele 17 drone de fabricație iraniană Shahed lansate de armata rusă peste noapte, într-un atac separat.