Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Amprenta guvernării Ciolos se va vedea în execuția bugetului pe 2016

Deficitul bugetar de 2,95% din PIB aferent bugetului pe 2016 nu a putut fi evitat de Guvernul Ciolos având în vedere includerea în acest buget a măsurilor de relaxare fiscală și majorarea salariilor bugetarilor aprobate de Parlament.  Guvernul Ciolos a procedat corect prin respectarea legilor fiscal-bugetare aprobate de Parlament deoarece reușește să transmită foarte clar mediului de afaceri și românilor necesitatea predictibilității legilor în România.

Bugetul anului 2016 a fost construit în proporție de peste 90% de Guvernul Ponta cu un deficit bugetar de 2,95% din PIB. Din păcate unii lideri politici, susținători ai Guvernului Ponta, au și început să critice Guvernul Ciolos pentru modul de construire a bugetului pe 2016. Guvernul Ponta a construit bugetul pe 2016 cu un deficit bugetar de 2,95% din PIB și nu a lăsat Guvernului Ciolos posibilitatea de a-și pune amprenta asupra construirii acestui buget. Singura posibilitate a Guvernului Ciolos a fost includerea în programul de investiții a unei sume mai mari față de prevederile bugetare stabilite de Guvernul Ponta.

Guvernul Ciolos nu a avut norocul pe care l-a avut Guvernul Ponta când a preluat guvernarea în 2012 având de gestionat un buget cu un deficit de 1,9% din PIB, cu obligația de a se încadra la sfârșitul anului 2012 într-un deficit de până la 3%. Rezerva bugetară primită de Guvernul Ponta în anul 2012 a fost de aproximativ 1% din PIB, echivalent a peste 6 miliarde lei. Guvernul Ponta a încheiat exercițiul financiar 2012 cu un deficit bugetar de aproximativ 3% din PIB, fără ca românii să simtă o creștere semnificativă a puterii de cumpărare. Din păcate Guvernul Ciolos în 2016 va trebui să manifeste prudență bugetară pentru a nu depăși deficitul de 3% din PIB având în vedere apariția unor riscuri interne și externe ce pot genera cheltuieli sau nerealizarea unor venituri.

Suntem convinși că în anul 2016 Guvernul Ciolos va avea o execuție bugetară mult mai bună decât Guvernul Ponta atât din punct de vedere al încasărilor bugetare cât și al efectuării cheltuielilor bugetare. De exemplu avem asigurări că se vor demara proiectele de investiții în domeniul infrastructurii rutiere, investiții ce vor avea impact asupra atragerii de investiții private și creării de noi locuri de muncă în sectorul privat. Prioritizarea investițiilor publice se va realiza inclusiv pentru investițiile finanțate din bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice renunțându-se la acel principiu păgubos „primul venit, primul servit”. Sperăm că Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice va avea ca obiective descentralizarea administrativă, îmbunătățirea actului administrativ și dezvoltarea regională având la bază un program integrat și nu va fi  un minister al baronilor locali. Transparența utilizării banului public reprezintă un alt principiu pentru care Guvernul Ciolos și-a luat angajamentul în fața românilor că îl va respecta și nu va fi la nivel de declarație politica așa cum s-a întâmplat în timpul Guvernului Ponta. Modul în care a fost construit bugetul Ministerului Economiei prin corelarea obiectivelor cu sursele alocate ne da garanția că acest minister va promova politici economice și comerciale pentru tot mediul economic din România, evitând a se rezuma la gestionarea companiilor de stat. Sperăm că Ministerul Economiei și celelalte ministere care gestionează companiile de stat vor relua implementarea reformelor structurale abandonate de către Guvernul Ponta.

Prin creșterea transparenței și eficientei utilizării banului public, precum și prin implementarea reformelor structurale în companiile de stat, Guvernul Ciolos va avea posibilitatea de a crea spațiu fiscal, pentru alocarea mai multor bani în sănătate și învățământ, domenii foarte importante pentru orice societate.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.