Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ASFOR solicită sprijin din partea autorităţilor pentru dezvoltarea sectorulului forestier

bihorstiri.ro
defrisare

Forestierii din România solicită sprijin din partea autorităţilor competente pentru a dezvolta sectorul, pentru a face exploatările forestiere mai prietenoase cu mediul şi pentru a pune lemn de calitate în piaţă, în contextul în care la nivel global se încurajează şi se susţin împăduririle, dar şi folosirea, în condiţii de sustenabilitate, a lemnului, potrivit Agerpres.

"Pentru agricultură şi pentru fermieri, întotdeauna s-au găsit soluţii de sprijin. Au fost şi sunt operaţionale programe de finanţare naţionale sau europene pentru ca agricultorii sau crescătorii de animale, cei care pun mâncarea pe masă, să producă şi să se dezvolte. Nu doar în România, în toate statele UE sectorul agricol este ajutat să fie în piaţă şi să crească. Şi e foarte bine că e aşa! Astăzi lumea este îngrijorată, pe bună dreptate, de efectele schimbărilor climatice. Liderii lumii, aflaţi la Glasgow, dezbat formulele prin care să avem mai mult oxigen, să stopăm poluarea, dar şi să încurajăm construcţiile din lemn, pentru că acestea reţin dioxidul de carbon pentru zeci sau sute ani. Pădurea captează CO2, iar lemnul, folosit cu înţelepciune, îl face prizonier pentru încă o viaţă. Se încurajează şi se susţin împăduririle, dar şi folosirea, în condiţii de sustenabilitate, a lemnului. Şi, din nou, e foarte bine că e aşa! În tot acest context global, este incredibilă lipsa de viziune şi de înţelepciune a decidenţilor din ţara noastră. Noi, forestierii, solicităm de mult timp sprijin pentru a dezvolta sectorul, pentru a face exploatările forestiere mai prietenoase cu mediul, pentru a îngriji pădurea aşa cum se cuvine şi pentru a pune lemn de calitate în piaţă. Aceste lucruri costă, iar tot ce s-a făcut până acum, s-a făcut doar prin efort propriu, fără niciun sprijin", susţin reprezentanţii Asociaţiei Forestierilor din România, într-un comunicat de presă transmis, joi, AGERPRES.

Conform forestierilor, sectorul are nevoie de drumuri dedicate, dar şi de utilaje care să polueze mai puţin.

"Avem nevoie de drumuri forestiere, pentru că avem o densitate de doar 6 metri la hectar, în timp ce media europeană se apropie de 40 de metri. Aceste drumuri nu folosesc doar pentru a transporta lemn sau pentru a ajunge la exploatare, ci şi pentru ca autospecialele pompierilor să poată ajunge mai uşor, atunci când au loc incendii de pădure, sau în cazul doborâturilor de furtună, ca să putem curăţa zonele mai bine, dar şi pentru ca românii să se poată plimba mai uşor prin pădure. Avem nevoie de utilaje forestiere care să polueze mult mai puţin decât utilajele vechi. Există programul Rabla pentru autoturisme şi electrocasnice, există programul Rabla pentru tractoare, se oferă discounturi celor care, atunci când cumpără un frigider nou, îl predau cel vechi. Dar un program Rabla pentru utilaje forestiere nu vrea nimeni să aprobe, sau un program prin care să fie susţinută achiziţia de funiculare (...) pentru a creşte nivelul de transparenţă este nevoie de investiţii, aşa cum este nevoie de investiţii în parcurile naturale, a căror întreţinere costă (...) Suntem huliţi prea mult şi ne pare rău că aceia care scriu împotriva noastră ignoră faptul că laptopul lor stă pe o masă de lemn, sau că legumele din bucătărie au fost tocate pe un blat de lemn", se menţionează în comunicat.

Datele oficiale arată că sectorul forestier contribuie cu 3,5% la Produsul Intern Brut (PIB) al României, iar în domeniu lucrează peste 130.000 de persoane.

Planul Naţional Strategic - Pilonul II al Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală 2023 - 2027 vizează o alocare financiară publică, pentru sectorul de Mediu, Climă şi Bunăstarea animalelor, de aproape 2,6 miliarde de euro, din care 36,6% reprezintă contribuţie din FEADR.

Pe domenii de activitate, pentru Bunăstarea animalelor suma alocată este de 732.250.628 euro (12,9% FEADR), pentru Agro-mediu şi climă un buget de 544.732.700 euro (9,6% FEADR) şi pentru agricultura ecologică suma de 226.520.000 euro (4% FEADR).

În acelaşi timp, în cazul zonelor cu constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice există un buget de 1,007 miliarde de euro (8,9% pondere din FEADR), iar pe segmentul de împădurire alocarea este de 28 de milioane de euro (0,5% prin FEADR) şi pe silvo-mediu un buget de 45 de milioane de euro (0,8% din FEADR).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.