Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Asociația din care face parte Cristi Danileț îl susține pe judecătorul suspendat: 'Protestăm vehement față de o nouă acțiune de intimidare'

Facebook
Cristi Danileț

Asociația Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE), din care face parte și Cristi Danileț în calitate de vicepreședinte și membru fondator, anunță că îl susține pe Danileț în fața „acuzațiilor nedrepte” ale Inspecției Judiciare.

Vezi și: Cristi Danileț, exclus din magistratură, îl are drept model de viață pe Tudorel Toader: 'Cursurile şi seminariile cu el sunt memorabile'

Ce susține ICDE:

„ICDE îl susține pe vicepreședintele Cristi Danileț în fața acuzațiilor nedrepte ale Inspecției Judiciare de activitate într-o așa-zisă „formațiune politică"

Asociația Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană acuză încălcarea drepturilor constituționale de liberă exprimare și de asociere!

ICDE protestează vehement față de o nouă acțiune de intimidare a judecătorului Cristi Danileț. Potrivit unui comunicat public al acestuia, Inspecția Judiciară îl cercetează din nou, de data aceasta pentru că este membru în cadrul organizațiilor neguvernamentale ICDE și VedemJust, care sunt declarate de către inspectorul de caz drept „formațiuni politice” – sintagmă care nu este definită în România, dar pe care cei care au scris textul incriminator se hazardează să o definească în interesul declanșării și influențării cursului unei anchete.

Inspecția Judiciară încalcă în mod grav dreptul la libertatea de asociere în condițiile în care legea permite ca cetățenii români, inclusiv magistrații, să facă parte din asociații apolitice și fără scop lucrativ. Or, Asociația Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană, a fost înființată în mod legal, în strictă conformitate cu prevederile care privesc asociațiile și fundațiile și și-a desfășurat activitatea fără a se abate de la scopul asumat prin Declarația Fondatoare, publică și care poate fi consultată de către oricine.

Este inadmisibil ca un organ administrativ cum este Inspecția Judiciară să interfereze cu activitatea asociativă și să pună eticheta de „formațiune politică” unei organizații civice independente, invocând faptul că a emis anumite comunicate prin care critica, la un moment dat, situația din România. Tot ceea ce dorește ICDE este ca România să fie una Europeană și pentru aceasta propune ca cele șase valori pe care s-a clădit Uniunea Europeană să fie întru totul respectate și în țara noastră. Toate ieșirile publice ale asociației au fost, sunt și vor fi doar în acest sens. Nu ne interesează și nu ne intimidează alegațiile de niciun fel!

De asemenea, Inspecția Judiciară încalcă în mod extrem de grav libertatea de exprimare a asociației: structura noastră reunește persoane cu pregătiri diferite și cu opțiuni civice sau politice diferite. Deciziile se iau în mod statutar. Pozițiile publice ale organizației nu pot fi reduse la pozițiile individuale ale membrilor săi. Organizația este recunoscută ca persoană independentă de aceștia, iar acțiunile sale nu pot fi supuse cenzurii Inspecției Judiciare. Implicarea numelui asociației noastre într-o vendetă personală, sau, mai rău, a unor grupuri de interese cu un magistrat al României este o acțiune extrem de gravă, care aduce atingere atât ICDE, cât și membrilor ei. Astfel, membrii ICDE protestează în mod ferm față de ingerințele nepermise ale Inspecției Judiciare în activitatea sa. Convingerea noastră este că această acțiune absurdă are ca unic scop intimidarea organizațiilor care promovează o justiție independentă și a membrilor săi, inclusiv magistrați.

Aruncând cu iresponsabilitate acuzații de partizanat politic, ne întrebăm dacă nu cumva, în acest fel, însăși Inspecția Judiciară – o instituție cheie, onorabilă a statului român – nu este atrasă chiar ea, de către persoane interesate, în mijlocul jocurilor politice. Cine va investiga acțiunile IJ pentru a face lumină?

Judecătorul Cristi Danileț este unul dintre oamenii care militează pentru independența justiției și combaterea corupției și beneficiază de întreaga susținerea a ICDE”, a transmis Consiliul Director al ICDE.

Vezi și: Manipularea lui Danileț - Cum a afectat reputația mai multor judecători, după care a susținut contrariul .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.