Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avertisment îngrijorător al lui Cozmin Guşă: Ce se întâmplă la graniţele României

cozmin gusa

Consultantul politic, Cozmin Gușă, critică 'ipocrizia colectivă' de care a dat dovadă România după 1989, precum și 'minciuna primordială' pe care s-a clădit sistemul de putere după căderea comunismului. Prezent în cadrul ediției de vineri seară a emisiunii "Realitatea Românească", consultantul politic a vorbit despre statutul României în relația cu partenerul strategic, dar și despre modul în care au evoluat relațiile politice între Europa, SUA și Rusia.

"Orice entitate umană, indiferent cum am defini-o, care nu face recurs la sinceritate sucombă. Noi suntem un popor, o națiune, o țară care ne hrănim și perpetuăm în această stare de a ne hrăni cu o minciună. Postmodernismul la care am accesat cu toții a făcut ca să ni se schimbe abordările, nu neapărat la nivel individual, dar suntem și noi sub dictatura majorității care ne impune un anumit comportament sau a unor influențe imediate din vecinătatea noastră care ne obliga la ceva. În România mințim foarte mult. Această ipocrizie colectivă de care am dat dovadă și care nu s-a bazat numai pe necunoaștere. Nu patrioții români au decis ce s-a întâmplat în 1989 în România, ci o anumită conspirație mondială care a fost executată aici de cuplul Moscova-Budapesta. Care e problema să recunoști că s-a întâmplat ceva unde tu, ca patriot român, nu ai avut o anume influență, dar să spunem că o consecință pe moment a fost pozitivă și să te duci mai departe, acceptând aceste lucruri?", afirmă consultantul politic.

Citeşte şi: Despărțire cu lacrimi: O vedetă a plâns la plecarea de la Antena 1

"Nu suntem în stare să ne recunoaștem problemele de ordin comportamental pe care le avem atât ca urmare a ceea ce s-a întamplat înainte de 1989, cât și ca urmare a minciunii pe care am perpetuat-o după 1989. Noi ne uităm cum niște averi ale statului român au fost vândute la o bursă a norocului. Cineva ne spune ritos și nu avem reacție. Ne acoperim de voturi în Parlament pentru că toate aceste privatizări frauduloase au fost acoperite cu voturi în Parlament. Am trecut dintr-o extremă în alta fără nicio greutate. Acest versatilism pe care noi, din mediul de putere, îl arătăm lumii ne arată ca fiind foarte slabi", a declarat Cozmin Gușă.

Citeşte şi: Dezvăluiri incendiare despre Gabi Oprea: Pe ce ar fi cheltuit fostul vicepremier 6 milioane de euro

În acest context, consultantul politic a subliniat faptul că "România este o frontieră care e studiată cu lupa". "Suntem o frontieră aici. O frontieră este studiată cu lupa. România este o frontieră dublă: a NATO și a UE, e frontiera euroatlantismului, care e studiată cu lupa. Acest studiu nu îi face pe cei care se uită cu atenție la noi să spună: 'domne, acolo avem de-a face cu un popor greu de dus'. Ei văd această slăbiciune și încearcă să profite. Lumea actuală nu mai e o lume a solidarității, ci a individualității. Lăcomia poate să fie un motor pozitiv, dacă e integrată și regularizată, dar această lăcomie de putere de capital e depersonalizată. Asta e problema corporațiilor multinaționale, asta dezumaniează orice consecință a acțiunii acestor corporații și disperarea asta zilnică, tristețea cu care ne trezim și observăm că societatea noastră involuează, e o disperare.

Gândiți-vă la disperarea de ordin colectiv a celor care i-au votat și revotat, știind că sunt așa cum sunt. Și ei au această problemă. La nivel colectiv, aici, trăim această dramă, dar să ne gândim la drama francezului. Astăzi ne uităm cum domnul Hollande administrează la un nivel foarte jos o țară care dorește pe doamna Le Penn, care și-a dat tatăl afară din partid, un tată la fel de excesiv ca dânsa. Asta e treaba. Nu știm unde o să ajungem și nu stă în puterea noastră. Dar, revin, suntem o frontieră", a explicat Cozmin Gușă.

Consultantul politic consideră că "minciuna primordială pe care s-a clădit sistemul de putere în România după 1989 a generat o mare timiditate a celor care ne-au reprezentat fie în relația cu vestul, fie în relația cu estul", iar reacțiile SUA și Rusiei sunt diferite. "Contrareacțiile sunt diferite. Rusul care vede timiditate te cotropește și te ignoră, americanul care vede timiditate își face singur de treabă și își implementează sistemul pe care și-l dorește. Acum, se dorește construirea și consolidarea parteneriatului strategic pe relația cu SUA, dar e foarte complicat să își găsească partenerii instituționali. Când vorbim de un parteneriat strategic, înseamnă că e bine închis și are instituțiile care participă la consolidarea parteneriatului, ele se lipesc una de alta.

Vezi şi: UNPR spune că a găsit primarul pentru București: ”E varianta câștigătoare”

America este pragmatică, dar este simpatică. Am trăit acolo mult timp și unei entități care e pragmatică, dar e simpatică pentru ca să îți acorde grațiile nu trebuie decât să îi orientezi privirea corespunzător. Rusia e foarte cinică și autocrația pe care o acceptă poporul rus nu ni ne potrivește nouă. Această Americă pragmatică, dar simpatică trebuie să fie orientată într-un fel constructiv. Nu s-a reușit de către zona de putere din România, bazată pe minciună și jucând la două capete. Răspunsul e tot acolo, la prefăcătoria pe care am practicat-o dupa 1989. Nu putem să fim așa", a detaliat consultantul politic. Mai mult, Cozmin Gușă subliniază faptul că "nu s-a creat un liant cu America pe care ne-am asumat-o", iar "românul habar nu are care sunt valorile americane". "Hollywood-ul ne-a cucerit pentru că pe asta se bazează pro-americanismul nostru, nu pe o știință a istoriei SUA. Românul nu știe în ce măsură hispanicii se adaptează și domină aproape jumătate din SUA. Românul e cucerit de Hollywood, din acest motiv românul e pro-american. Cu americanul e bine să fii relaxat și direct, doar atunci îl poți face să comunice cu tine într-un moment din care să beneficiezi și tu. Suntem pe un drum cu sens unic. Lumea s-a bipolarizat din nou. Greșelile sistemului de putere din Germania au făcut ca în lume să se bipolarizeze din nou această concurență între Statele Unite și lumea euroasiatică reprezentată de Rusia", a adăugat Cozmin Gușă.

Citeşte şi: BOMBĂ SUA și puterile europene au lucrat cu Rusia pentru destrămarea Ucrainei

"SUA nu aveau nevoie de un concurent care e consolidat din punct de vedere economic, cum e Germania sau Europa, per ansamblu. SUA aveau nevoie de cineva diferit, mai slab din punct de vedere economic, foarte slab din punct de vedere tehnologic. Asta e lumea euroasiatică, cu exponent Rusia, nu China. Ambițiile Chinei nu sunt de expansiune, ci de conservare. Ambițiile Rusiei sunt de expansiune. Instalându-se această bipolarizare, reinventarea unui alt Război Rece, treburile sunt clare pentru cine analizează cu atenție: graniță pe Prut, euroatlantism vs. eurasianism, euroatlantism de inspirație americană și eurasianism de inspirație rusească. Greșelile pe care le-au făcut nemții ne-au așezat în această formulă. Cvasidependența energetică de Rusia a Germaniei i-au obligat să acționeze așa. Cum să ignorăm faptul că jumătate din această Germanie de astăzi a fost vasală Rusiei de astăzi? Rusia din timpul sovietic nu e cu mult modificată în comportament față de Rusia de astăzi. În Rusia treburile nu s-au modificat. Dependența față de Rusia din punct de vedere energetic, plus legături ale jumătății Germaniei de astăzi cu fostul KGB sunt niște fapte. Este complicat să credem că aceste lucruri nu au repercusiuni", a explicat Cozmin Gușă pentru Realitatea TV.

Citeşte şi: Apare o nouă televiziune pe piaţa din România: Banii vin direct de la buget

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.