Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BCE a decis să lase băncile din zona euro să îşi recompenseze acţionarii cu o parte din profiturile cumulate din 2019/2020

BCE

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis marţi să lase băncile din zona euro să îşi recompenseze acţionarii cu o parte din profiturile cumulate din 2019/2020, autorizându-le să plătească dividende sau să răscumpere acţiuni dacă dispun de suficiente fonduri proprii, relaxând interdicţia plăţii dividendelor impusă în primul val al pandemiei, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Cu toate acestea, BCE a subliniat că băncile trebuie să dea dovadă de prudenţă şi să îşi păstreze capitalul având în vedere că volumul creditelor neplătite ar putea ajunge la 1.400 miliarde de euro.

Potrivit regulilor comunicate marţi de BCE, băncile din zona euro ar trebui să păstreze dividendele şi răscumpărările de acţiuni la mai puţin de 15% din profiturile cumulate pentru 2019 şi 2020 sau 0,2% din capitalul lor de nivel 1, în funcţie de care din cei doi indicatori este mai mic.

"Băncile care intenţionează să plătească dividende sau să răscumpere acţiuni trebuie să fie profitabile şi să aibă traiectorii robuste de capital", a informat BCE într-un comunicat de presă.

Citește și: Rareș Bogdan a răbufnit: ‘Ticăloși până la capăt!’

Recomandarea BCE va rămâne valabilă până în luna septembrie 2021 şi include solicitarea ca băncile să dea dovadă de o "extremă moderaţie" cu privire la bonusuri şi să îşi utilizeze capitalul pentru a finanţa gospodăriile şi companiile.

Ţările din zona euro, care în prezent traversează al doilea val al pandemiei de coronavirus, se aşteaptă la o creştere a cazurilor de neîndeplinire a obligaţiilor de plată în lunile următoare, pe măsură ce schemele guvernamentale de susţinere vor fi eliminate iar companiile şi gospodăriile îşi vor epuiza economiile.

Cu toate acestea, perspectivele unui vaccin anti-Covid-19 lasă să se întrevadă un viitor mai puţin sumbru, ceea ce a determinat BCE să prognozeze o revenire a economiei zonei euro cu 3,9% în 2021, urmată de un avans de 4,2% în 2022.

Săptămâna trecută, Banca Angliei (BoE) a decis să permită instituţiilor financiare să plătească acţionarilor 25% din profiturile lor din 2019/2020.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.