Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BIOGRAFIE - Cine a fost Bogdan Olteanu, fostul șef din BNR, condamnat chiar de ziua lui

Inquam Photos / Octav Ganea
bogdan olteanu Inquam Photos

Fostul viceguvernator al Băncii Naționale și fost președinte al Camerei Deputaților, Bogdan Olteanu, a fost condamnat definitiv, joi, la 5 ani de închisoare. Fostul viceguvernator al BNR a fost trimis în judecată de DNA în octombrie 2016, acuzat că ar fi primit un milion de euro pentru intervenţii la membri ai Guvernului.

Citește și: Adriana Săftoiu PULVERIZEAZĂ listele PNL: Oameni fără cultură minimală, dar au știut să vorbească cu paltonul liderului

După absolvirea unui liceu cu profil de matematică-fizică, Bogdan Olteanu a devenit student la Facultatea de Automatică din cadrul Universității Politehnica din București, dar, după trei ani, din cauza activității de partid în care se implicase, a renunțat la cursuri și s-a înscris la Facultatea de Drept din cadrul Universității București, pe care a absolvit-o în anul 1997. Ulterior, în anul 2001, a obținut diploma de MBA după absolvirea cursurilor organizate de către Institutul Bancar Român & City University of Seatle. În același an, s-a înscris la cursurile de doctorat în filosofie la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, dar a fost exmatriculat la 1 noiembrie 2004 din cauza absențelor prelungite de la cursuri.

Ascensiunea politică a lui Bogdan Olteanu a început în anul 2004, atunci când a devenit deputat. În 2006 a fost ales președinte al Camerei Deputaților cu sprijinul nașului său de cununie, Călin Popescu Tăriceanu, cel care era lider al PNL și prim-ministru.

Până în anul 2005, Bogdan Olteanu a deținut 50% din capitalul social al societății de consultanță Gorghiu & Asociații și a figurat ca asociat, alături de soția sa Cristina Andone, la firma SC Cristina Consulting SRL, societate înființată în anul 2002. Deține acțiuni la Banca Comercială Ion Țiriac. De asemenea, Bogdan Olteanu a figurat și ca membru în comisiile de privatizare a BCR și CEC.[7]

La data de 7 octombrie 2009, Olteanu a fost numit viceguvernator al Băncii Naționale a României.

De ce a fost condamnat Bogdan Olteanu

Bogdan Olteanu, fost viceguvernator al BNR, a fost trimis în judecată de DNA în octombrie 2016, fiind acuzat că ar fi primit un milion de euro de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu pentru intervenţii la membri ai Guvernului în favoarea numirii lui Liviu Mihaiu guvernator al Deltei Dunării.

Faptele ar fi fost comise în intervalul iulie-noiembrie 2008, perioadă în care acesta deţinea funcţa de preşedinte al Camerei Deputaţilor. La data de 18 septembrie 2008, Liviu Mihai a fost numit în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.

„În perioada august – noiembrie 2008, s-au prestat efectiv şi serviciile electorale promise (analize politice, sondaje, analize media, rapoarte de analiză, profilul candidatului, monitorizări media, documentare statistice referitoare la profilul alegătorilor din colegiul în care candida inculpatul, simulări referitoare la rezultatul votului şi la alocarea mandatelor de parlamentar)", explica DNA la trimiterea în judecată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.