Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce ştie Dragnea despre vânzarea sării

liviu dragnea

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, l-a acuzat, în discursul ţinut în faţa Parlamentului, pe premierul Dacian Cioloş că pregăteşte vânzarea resurselor naţionale, făcând referire – între altele - la sare, cel mai important aditiv alimentar. Nu este prima dată când Dragnea ridică această problemă. În luna iulie a acestui an, preşedintele PSD a acuzat Guvernul Cioloş că urmăreşte vânzarea companiei naţionale de sare, Salrom. Într-un interviu acordat site-ului Ecopolitica.ro, pe 7 iulie, Liviu Dragnea a spus că ar fi vorba despre „o bucată” din companie, care ar urma să fie vândută, fără a oferi alte amănunte. Din interviu rezultă că între Dragnea şi Cioloş ar fi avut loc o discuţie pe această temă, în cadrul căreia primul şi-a declarat dezacordul total faţă de intenţia Guvernului.

Piaţa de sare, atacată din Ucraina

În prezent, piaţa de sare din România este de aproximativ 50 milioane de euro. Numai 8% din această piaţă este alcătuită din importuri. Piaţa internă produce anual peste două milioane de tone de sare şi exportă peste 600.000 de tone. La începutul acestui an, Artyomsol, o companie ucraineană, a intrat însă pe piaţa românească, încercând să se impună cu preţuri de dumping. Artyomsol procedează astfel pentru că, din cauza devalorizării monedei ucrainene şi a interdicţiei de a exporta sare în Rusia, îşi vede periclitate afacerile.

Citește și: S-a lansat varianta rock a piesei Imperfect, a celor de la Carla’s Dreams / VIDEO

Acesta este doar unul din atacurile la adresa monopolului pe care statul român îl are, prin Salrom, asupra resurselor de sare româneşti. Un alt atac a venit, în trecut, de la vest, mai exact de la societatea maghiară BorsodChem.Rt. (BVK), client al celei mai importante saline (Ocna Dej), care folosea lobby-ul preşedintelui Austriei, Heinz Fisher, în încercarea de a cumpăra compania românească de sare.

Formula clasică de vânzare la subpreţ

Temerile preşedintelui PSD vin însă direct de la Guvernul Cioloş, cum a şi afirmat. Revista „Capital” a semnalat, recent, că Societatea Naţională a Sării a pierdut, pentru prima dată în ultimii 25 de ani, un contract important, de 67 milioane de euro, cu Compania Naţională de Austrăzi (CNADNR), ceea ce va conduce la creşterea semnificativă a importului de sare, dar şi la închiderea a cinci saline. Acest eşec este pus pe seama Ministerului Economiei, care controlează Salrom. Iţele licitaţiei organizate de CNADNR pentru achiziţionare de sare pentru străzi sunt complicate, dar la mijloc pare să fie intenţia de falimentare a Salrom.

Citește și: I-a cumpărat câinelui 7 telefoane iPhone 7, dar și ceas…de picior / FOTO

Surse din interiorul sindicatelor Salrom au declarat, pentru „Capital”, că: „Se pregăteşte o hoţie mare la Salrom. Pentru prima dată după revoluţie nu participăm la licitaţia pentru furnizare sare pentru drumuri. Noi am vândut firmelor tona de sare cu 212 lei, iar către Direcţiile Regionale de Drumuri şi Poduri cu 198 lei/tona de sare fără TVA. Am pierdut contractele de export pentru că Ucraina vinde cu 36 euro/tona de sare, noi vindem cu 40-42 euro/tona, fără TVA. CNADNR este principalul client al Salrom, cel puţin 250.000 tone de sare cumpără în fiecare iarnă.“ „Hoţia mare” nu poate să însemne decât privatizarea la subpreţ, de către Guvernul Cioloş, a salinelor care urmează să fie închise. Trimiterea la Artyomsol este semnificativă, deşi beneficiarul direct nu ar trebui să fie obligatoriu compania ucraineană, ci mai degrabă societăţi din Vestul Europei, poate chiar compania maghiară amintită. Este probabil că Liviu Dragnea care, în calitate de preşedinte al PSD, e un om foarte bine informat, la acest lucru se referea în discursul său împotriva Guvernului Cioloş.

Citește și: A început adunarea de mostre pentru arhiva gheții: Procesul prin care oamenii de știință vor să salveze omenirea

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.