Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cel mai performant observator astronomic din ţară va fi construit la Odobeşti

spatiu, cosmos

Cel mai performant observator astronomic din ţară va fi construit la Odobeşti, proiectul aflându-se momentan în faza de proiectare, potrivit reprezentanţilor autorităţii locale, anunță news.ro.

"Avem un proiect pentru construcţia unui observator astronomic, la Odobeşti, care va fi, fără îndoială, cel mai performant din România. Valoarea observatorului este de 2,8 milioane de euro, dar face dintr-un proiect integrat care prevede construcţia mai multor obiective, precum şi reabilitarea mai unor străzi. Observatorul va fi construit în cartierul nord al oraşului Odobeşti, pentru că am avut nevoie de o zonă fară poluare luminoasă şi a trebuit să mergem către o periferie. Dorim să montăm şi ecrane pe care să se urmărească în timp real activitatea observatorului. Vom avea inclusiv o pagină de internet, unde vom transmite în timp real ceea ce fac specialiştii", a declarat, pentru AGERPRES, primarul oraşului Odobeşti, Daniel Nicolaş.

Potrivit acestuia, clădirea observatorului ar putea fi realizată în maxim doi ani, dar există deja solicitări de la universităţi din străinătate pentru activităţile observatorului.

Citește și: La final de mandat, Hans Klemm face mărturisiri despre regresul din Justiție în ultimii 3 ani:' O frustrare pe care o am'

"Am luat legătura cu universităţi din nordul Europei, din Suedia, din Finlanda, pentru că acolo gradul de poluare este foarte mare şi nu mai pot să facă observaţie de calitate în zonă. Au auzit că vom înfiinţa un observator astronomic la Odobeşti şi ne-au întrebat dacă pot accesa prin internet observatorul, pentru a face observaţie de la noi din zonă, în schimbul transmiterii în timp real, ca o lecţie deschisă, a activităţilor pe care le fac ei cu studenţii din universităţile respective. Acelaşi lucru îl vom propune şi Universităţii Bucureşti. Mai mult decât atât, noi am discutat deja cu asociaţiile de profil, care în România s-au constituit deja în cluburi de astronomie şi sperăm ca împreună cu ei să putem să înfiinţăm o tabără de astronomie la Odobeşti", a precizat Daniel Nicolaş.

Observatorul, care va fi construit pe o suprafaţă de peste 300 de metri şi va fi dotat cu aparatură de înaltă performanţă pentru desfăşurarea unor activităţi recreative şi educaţionale la standarde ridicate, se află în prezent în faza de proiectare.

Proiectul este finanţat cu fonduri de la Uniunea Europeană, prin Programul Operaţional Regional POR 2014-2020.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.