Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O țară, două sisteme

Bursele din Satatele Unite ale Americii, Europa si - implicit - Romania au inregistrat scăderi pe fondul temerilor privind incetinirea cresterii economice a Chinei, ceea ce ar avea impact global.

Paradoxal pentru unii, dar firesc pentru cunoscatorii Chinei, aceasta incetinire este programata. Este vorba mai mult despre o "inchidere" controlata, fenomen care apare cam o data la cateva decenii, cand economia Chinei se dezvolta prea mult si nesustenabil, iar statul nu doreste sa aunce bani pe piata, lasand selectia "naturala" sa decanteze/salveze firmele viabile de cele neperformante.

Intr-o lume in care dezideratul oricarui stat este cresterea economica, solutia aleasa de chinezi trebuie judecata in contextul realitatilor din tara lor.

Mai intai Ye Jianyng, preşedintele Comitetului Permanent al Adunarii Nationale a Reprezentanţilor Poporului din China, apoi Deng Xiaoping au vorbit despre „o ţară, două sisteme”. Acest concept, desi initial se referea doar la Taiwan, este acum generalizat si inseamna coexistenta sistemului socialist cu cel capitalist.

In afara conducerii politice, China este la fel de capitalista ca SUA sau Germania. In Shanghai, orasul in care bursa a inregistrat scaderile ce au afectat si bursele din marile capitale, Ferrari este masina pentru amante, iar Aston Martin sau Bentley sunt automobilele uzuale pentru oamenii cu bani. De asemenea, China este tara cu cea mai mare densitate de miliardari in dolari, iar coruptia este pe masura. Spre exemplu, Zhou Yongkang  fostul sef al Serviciului de securitate interna si membru al Comitetului Partidului Comunist pana in 2012, a fost cel mai inalt demnitar chinez condamnat pentru acte de coruptie. El a fost declarat vinovat pentru luarea unei mite în valoare de 21 de milioane de dolari. Acesta este insa doar un exemplu care ilustreaza reglarile de conturi care au loc la "schimbarea garzii" - venirea unui nou presedinte. "Spagile" sunt in general mult mai mari, iar coruptia la nivel inalt este generalizata.

Reversul medaliei pentru bogatii Chinei este ca statul interzice scoaterea din tara a mai mult de 5000 dolari pe zi, deci etalarea luxului sau cumparaturile extravagante sunt limitate la interior. Acumularea de catre populatie a unor imense rezerve banesti, coroborata cu productia dincolo de limitele saturarii, a inceput sa produca grave dezechilibre. Trebuie turnata apa peste foc, in vederea unei "curatari" a pietei. Cine ramane, ramane, cine nu...

Faptul ca statele puternice nu si-au luat din timp masuri de contrabalans a ceea ce era evident de cativa ani ca urmeaza sa se intample cu China, nu e de natura sa ne induioseze de grija eventualelor caderi bursiere. In fond, prognoza nu ar trebui sa se aplice doar la meteo...

 

 

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.