Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Chinezii au inventat bateria care revoluționează lumea în care trăim: funcționează timp de 50 de ani

baterie

O companie din China a dezvoltat o baterie care are o durară de viață de 50 de ani și poate rezista mai mult decât dispozitivele pe care le alimentează. Bateria nucleară BV100 este mai mică decât o monedă și poate furniza energie timp de 50 de ani, fără a fi nevoie de reîncărcare, potrivit companiei Betavolt Technology, cu sediul la Beijing, care a creat acest produs, informează Todayonline.

Prototipul bateriei exploatează energia eliberată de izotopii nucleari și folosește semiconductori pentru a converti această energie în energie electrică, a precizat compania.

"Bateria ar putea permite unor dispozitive precum smartphone-urile să funcționeze pe termen nelimitat fără a fi reîncărcate sau dronelor să zboare fără a ateriza", a precizat compania pe site-ul său.

În afară de o durată de viață îndelungată, bateria se comportă bine și în condiții extreme.

"Spre deosebire de bateriile tradiționale, această baterie nucleară funcționează în condiții de siguranță în situații extreme, de la temperaturi de 120 până la -60°C, și este rezistentă la lovituri sau focuri de armă fără să ia foc sau să explodeze", a afirmat Science and Technology Daily într-un articol din 8 ianuarie.

Cum funcționează această baterie

BV100 măsoară doar 15 x 15 x 5 mm, cu o putere de ieșire de 100 de microwați și 3 volți. Compania a declarat că intenționează să producă în masă bateria până la sfârșitul acestui an și să introducă o versiune de 1 watt anul viitor.

Principiul care stă la baza bateriilor nucleare este tehnologia izotopilor, propusă pentru prima dată în 1913 de fizicianul britanic Henry Moseley. Aceasta captează energia din dezintegrarea nucleară a elementelor radioactive.

Spre deosebire de fisiunea sau fuziunea nucleară, dezintegrarea nucleară este un proces spontan în care izotopii emit radiații, ceea ce duce la formarea de noi atomi mai stabili. Oamenii de știință încapsulează acești izotopi, transformând energia emisă în energie electrică utilizabilă.

Durata de viață a unei baterii nucleare este corelată cu perioada de înjumătățire a izotopului utilizat ca sursă de energie. De exemplu, timpul de înjumătățire al azotului-16 este de numai 7,13 secunde, în timp ce cel al potasiului-40 este de aproximativ 1,3 miliarde de ani. BV100 utilizează nichel-63 ca sursă de radiații, care are un timp de înjumătățire de peste 100 de ani, ceea ce îi asigură menținerea în funcțiune pe toată durata de viață de 50 de ani.

Diferiți izotopi emit particule alfa sau beta și raze gamma în timpul dezintegrării. Diferitele materii prime izotopice pot da naștere la o varietate de căi de realizare a bateriilor nucleare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.