Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cine a fost Nelu Ploieşteanu - Melodii celebre, colaborări şi controverse în jurul cunoscutului lăutar răpus de COVID-19

F. P.
romaniatv.net
nelu ploiesteanu

Celebrul cântăreţ de muzică lăutărească Nelu Ploieşteanu (pe numele său real Ion Dumitrache) a murit vineri, 2 aprilie, pe fondul complicaţiilor generate de COVID-19. Starea de sănătate a artistului nu era una bună nici înainte de COVID. În plus, acesta era afectat de moartea fiului său, care a avut loc în 2018.

Nelu Ploieșteanu s-a născut pe 16.12.1950 în satul Ciorani, judeţul Prahova. A fost unul dintre cei mai cunoscuți interpreți de muzică lăutărească din România. A început să cânte la vârstă de 18 ani în satul său natal, ajungând să cânte în restaurante precum Caraiman, Bulevard, Doina, Crama Domnească, Caru' cu Bere.

În anul 1970, după efectuarea stagiului militar, s-a mutat în București, unde a cântat timp de șase luni la acordeon la Teatrul de Revista „Ion Vasilescu”, avându-l ca dirijor pe Ion Albeşteanu.

Nelu Ploieşteanu întreprinde în anul 1978 primul său turneu în afara țării, în Franța, după care străbate aproape întreaga Europă. Germania a fost locul unde a cântat și a revenit de cele mai multe ori.

În activitatea sa artistică, le-a cântat printre alții lui Nicu Ceaușescu, Ion Iliescu și lui Traian Băsescu. În perioada 1990-1998, a fost vedeta restaurantului „Șarpele roșu” din București, unde i-a cunoscut și a avut o strânsă colaborare cu regretații actori Gheorghe Dinică și Ștefan Iordache.

A scos peste 30 de albume cu muzică lăutărească și de petreceri, iar melodiile de pe aceste albume au intrat în patrimoniul național de gen.

De mai multe ori a dorit să rămână în străînătate, dar tot de atâtea ori a revenit în țară deoarece a dorit să readucă în actualitate muzică veche, românească. Printre melodiile sale ce sunt cunoscute de ascultătorii din țară, dar și de peste hotare se numără „Dă mamă cu biciu' în mine”, „Mărioară viață amară”, „Ionică Ionică”, „Pe vale mă duc, pe deal mă întorc”, „Bucureștiul meu iubit”, „Veni vremea vresniciei”, „De-ai fi tu salcie la mal”, „Trec țiganii”, „Jelem”, „Țigane ai îmbătrânit” sau „Zărzărică, zarzarea”.

De asemenea, maestrul Ploesteanu a colaborat foarte bine și cu Carmen Șerban, iar în anul 2010 au lansat împreună melodia „Viață la capitală”.

Nelu Ploieșteanu a avut 5 copii (4 fete şi un băiat). Băiatul, Mihai, a murit în aprilie 2018, la numai 32 de ani, după o lungă suferinţă pricinuită de tetrapareză spastică. În ciuda amantlâcurilor, soţia Elena i-a fost mereu alături. Cei doi aveau o căsnicie de aproximativ 45 de ani.

Ultimul mare scandal, apărut de altfel în presă, a fost stârnit în momentul în care soţia aflase că vedeta îi cumpărase amantei o casă din banii familiei. Totuşi, au trecut împreună şi peste acest obstacol.

Recent se zvonea că Nelu Ploieșteanu juca la păcănele, unde cheltuia sume mari de bani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.