Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Coaliția Națională pentru Modernizarea României, propuneri oficiale: Soluții pentru creșterea absorbției fondurilor europene/ INTERVIU VIDEO

fonduri europene

Coaliția Națională pentru Modernizarea României, din care fac parte zeci de organizații neguvernamentale, sindicate, patronate, reprezentați ai mediului universitar și nu numai, vine cu o serie de propuneri în domeniul fondurilor europene, pentru ușurarea absorbției banilor comunitari. Discuții oficiale au avut deja loc, ușurate și de faptul că actualul ministru al Fondurilor Europene, Marius Nica, este vicepreședinte al Coaliției, suspendat pe perioada mandatului din Guvern. Alexandru Cumpănașu, președintele CNMR, prezintă aceste propuneri într-un interviu pentru STIRIPESURSE.RO.

Reporter: - CNMR are mulți membri cu experiență în domeniul fondurilor europene. Care sunt planurile Coaliției în domeniul fondurilor europene?

Alexandru Cumpănașu: - La Congresul CNMR am avut câteva rezoluții. Una a vizat fondurile europene ca prioritate pentru România și ce trebuie să facem. Din punctul nostru de vedere, este foarte important să spunem un adevăr: statul român nu va reușit să-și dezvolte suficient de puternic economia pentru a susține toate sectoarele, în următorii ani, fără să absoarbă fondurile structurale. Încasările din impozite și taxe nu au crescut, investiții străine majore nu am avut. Prin urmare, citând din colegii mei experți în economie și în zona financiară din Coaliție, creșterea economică vine din consum. Nu avem ceva care a adus o plusvaloare uriașă. Venind din consum, ea nu este una durabilă. Nici cea din fonduri europene nu este una durabilă, dar măcar până această economie se așează și începe să producă suficient de mult, singura modalitate este aceea de a absorbi fondurile structurale. Gândiți-vă că sunt aproape 40 de miliarde de euro pe care statul român le poate cheltui fără a face împrumuturi la FMI sau la Banca Mondială, așa cum au făcut unii când nu aveau chef să absoarbă fondurile europene, iar ele merg în economie. Fondurile europene sunt vitale pentru dezvoltarea economiei românești.

Revenind la întrebare, din păcate, anul 2016 a fost un an pierdut pentru că, din păcate, Guvernul tehnocrat nu a lansat aproape niciun call, nu a făcut modificările de legislație necesare pentru ca oamenii să poată să ia banii. Ca să poți să accesezi banii europeni, ai nevoie de simplificare, ai nevoie ca oamenii să aibă curaj să-și facă un împrumut la bancă, dar să fie sigur că nu-i dă țeapă statul. În 2016, nici măcar nu aveau unde să aplice, pentru că nu erau call-uri deschise, nu erau finanțări europene deschise.

Reporter: - Am înțeles că domnul Marius Nica, actualul ministru al Fondurilor Europene, este membru al Coaliției.

Alexandru Cumpănașu: - Da, este vicepreședinte suspendat al Coaliției. În 2016 a elaborat un plan pe care l-a prezentat și colegilor noștri din Coaliție cu privire la modificări legislative. De când a venit ministru, a plus în practică toate acele schimbări. Vorbim despre cofinanțarea la proiectele europene. Una e să vină o universiate, un ONG, un sindicat, un patronat cu o cofinanțare de 20% din proiect și alta este să pui maxim 2%. Până la venirea domnului Nica, nu aveam o legislație clară în acest domeniu și existau call-uri unde aveam 50% cofinanțare, 16%, 2%, 0%, pentru că nu aveam legislație. Fiecare ghid, fiecare solicitare de finanțare venea cu propriile reguli. Oamenii trebuiau să vină cu foarte mulți bani de acasă. Nu merita să încerce să ia bani europeni. Cu ajutorul lui Marius Nica, cu ajutorul Rovanei Plumb, a plenului Parlamentului, a președintelui Iohannis, cofinanțarea pentru acele entități care nu au venituri proprii, nu sunt companii mari să nu fie mare. S-a dat drumul la call-uri de vreo 500 de milioane de euro. Urmează alte câteva sute de milioane până la sfârșitul anului. O altă inițiativă a Coaliției vizează schimbare legislației pe zona de penalități, sancțiuni. Cred că nimeni nu este nebun să spună că acolo unde este încălcată legea să nu se aplice pedepse, dar în acest moment avem o nebunie totală. Sunt mai multe instituțiile de sancționare a celor care greșesc cu sau fără intenție decât a cele care ar trebui să acceseze. Sunt mai degrabă controlați decât spijiniți. Autoritatea de Audit vine și „sancționează autoritățile” de management cu reglementări care nu sunt obligatorii. Autoritatea de Audit vine și spune „Pe următoarele proiecte noi avem următoarele suspiciuni, dar nu sunt obligatorii pentru voi”. Autoritățile de management nu știu ce să facă. Acultă de Autoritatea de Audit și se întorc împotriva beneficiarilor, iar beneficiarii ajung să se judece cu autoritățile de management, câștigând în 90% din cazuri beneficiarii și bugetul de stat fiind păgubit. Lucrurul acesta trebuie să se schimbe.

Reporter: - Care este propunerea concretă a Coaliției?

Alexandru Cumpănașu: - Propunerea noastră este ca pe Ordonanța 66, care vizează aceste controale și sancțiuni, să mergem pe păstrarea atribuțiilor, dar legea să prevadă că acele reglementări ale Autorității de Audit sunt obligatorii, pentru că oricine să se poată judecă după aceea cu Autoritatea de Audit. Acest aspect va ușura foarte mult și activitatea pe care beneficiarul trebuie să o facă, dar și răspunderea statului. Așa e normal, dacă vii în control, trebuie să-ți asumi.

Alte modificări pe care Coaliție la consideră vitale sunt cele referitoare la modul în care funcționează Ministerul Fondurilor Europene. Din punctul meu de vedere, Marius Nica este cel mai bun ministru al Fondurilor Europene pe care l-a avut România. Însă nu este suficient. În momentul în care ai 1000 de angajați, cred că cel puțin 50% ar trebui să nu fie acolo.

Reporter: - Din ce cauză?

Alexandru Cumpănașu: - PCR...

Reporter: - Pile Cunoștinșe Relații?

Alexandru Cumpănașu: - Da. Niciodată nu m-a deranjat ideea de pilă. SĂ fie pilă, dar să fie și competent. Din păcate, schema Ministerului Fondurilor a fost artificiar umflată și sunt salarii foarte bune. Nu aș vrea ca oamenii de acolo să consideră că îi băgăm pe toți la grămadă, dar sunt foarte mulți angajați ai Ministerului Fondurilor Europene. Nu mi-aș dori să vin cu exemple concrete. Este noaptea minții.

Reporter: - Și ce se poate face, dincolo de constatarea asta?

Alexandru Cumpănașu: - Eu cred că acest minister trebuie cumva restructurat. Nu poți să ții și pe cei care fac treabă, și pe cei care nu se pricep, și pe cei care sabotează, de dragul de a satisface interesele unor oameni care și-au adunat toate cunoștințele, relațiile, neamurile într-un loc.

Reporter: - Ați avut discuții pe acestă temă cu factori de decizie?

Alexandru Cumpănașu: - Da, am avut discuții cu domnul Nica și Comisia de Afaceri Europene. Pentru a putea să faci acest lucru, trebuie să și dovedești. Părerea mea este ca acest minister să fie reînființat sau să existe posibilitatea unui concurs pe post, din nou, transparent, astfel încât să fie triați o mare parte dintre cei care lucrează acolo. Cred că un salariu mult mai mare decât al unui profesor trebuie să se vadă în rezultate. În 2016 au atras zero fonduri europene. Pentru ce au fost plătiți? Nu toți, o parte dintre ei. Această triere trebuie să se facă atunci când lucrurile se vor calma politic. Ofițerul de proiect este aproape de implementare, este o altă idee susținută de nou. Fiecare proiect să aibă un supervizor dacă vreți, astfel încât fiecare beneficiar să poată avea contact direct cu o persoană din autoritatea de management. Dacă vom continua să comunicăm doar prin hârtii, la modul general, absorbția va continua să fie scăzută. Tarifele pe POSDRU sunt foarte scăzute. Am avut discuții cu ministrul Nica de a crește aceste tarife. În acest moment, un tarif de 50 de lei pe oră pentru profesori universitari, pentru mediul academic, pentru mediul ce cercetare este foarte mic. Întreaga Coaliție a solicitat ministrului să mergem împreună la Bruxelles, să explicăm Comisiei, care a acceptat acest tarif stabilit în 2016 într-un mod halucinant. Aceste tarife sperăm să fie schimbate.

Din același interviu:

Alexandru Cumpănașu, dezvăluiri grave despre traficul de influență al unor ambasadori din UE. De ce și-a mutat emisiunea la Antena 3/ INTERVIU VIDEO

Informații în premieră despre MAFIA din Energie. Președintele CNMR face anunțul care cutremură sistemul/ VIDEO

- Cine se află în spatele bătăliei pe legile justiției? Cumpănașu: Oamenii din politică și justiție sunt actori secundari/ VIDEO

***

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.