Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comunicat al gigantului Gazprom pe tema negocierilor moldo-ruse pe tema furnizării de gaz

Gazprom
Gazprom

Serviciul de presă al concernului Gazprom a publicat, joi seara, un nou comunicat pe tema negocierilor moldo-ruse pe tema furnizării de gaz. Şi de această dată unul sec.

Astfel, Gazprom a menționat doar că părțile s-au întâlnit pentru a doua zi consecutiv, fără a oferi detalii despre avansarea discuțiilor pe tema semnării unui nou contract, transmite Mold-street.com.

Negocieri şi recomandări

„Astăzi, la Sankt Petersburg, au continuat negocierile dintre președintele Consiliului de administrație al Gazprom Alexei Miller și vicepremierul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a Republicii Moldova Andrei Spînu și președintele Cosiliului de administrație al Moldovagaz Vadim Ceban, pe tema furnizării gazului rusesc în Moldova”, se spune în comunicatatul gigantului rus.

Pe de altă parte, Guvernul nu a oferit nicio informație despre negocierile de la Sankt Petersburg, dar premierul Natalia Gavriliţa a discutat la Bruxelles despre situaţia critică din sectorul energetic şi gazier al Moldovei.

Totodată, ieri, preşedinta Maia Sandu a convocat în şedinţă şi Consiliul Suprem de Securitate (CSS), subiectul principal fiind situaţia din sectorul energetic.

CSS a venit cu mai multe recomandări pentru Comisia pentru Situații Excepționale: de la măsuri pentru a asigura instituțiile medicale cu surse alternative de energie, iar CET-urile să fie asigurate cu cantități suficiente de combustibil, la recomandări de reducere a consumului de resurse energetice.

Șefa statului a precizat că a solicitat suport în depășirea crizei de la cei mai importanți parteneri ai Republicii Moldova și a făcut un apel la solidaritate națională.

Maia Sandu a adăugat că a discutat de mai multe ori despre contractul cu Gazprom cu reprezentanții Federației Ruse, în special cu Dimitri Kozak.

„Înțelegerea noastră a fost că, înainte să discutăm despre o întâlnire la nivelul președinților, este nevoie să înregistrăm progrese în rezolvarea subiectelor pe care le avem pe agendă.

În continuare vom depune toate eforturile pentru a avansa pe agenda bilaterală”, a afirmat şefa statului.

„Avem un furnizor de nădejde, Gazprom”

Situaţia este însă una critică, iar incertitudinea privind contractul cu Gazprom se menţine şi chiar şi o eventuală soluţie de compromis cu gigantul rus nu ne poate salva de o majorare de cel puţin două ori a tarifelor.

Datele publicate de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) sunt în acest sens foarte elocvente.

Astfel, dacă în primul trimestru al anului 2021 preţul mediu de procurare a gazelor a fost de circa 128 de dolari pentru o mie de metri cubi, apoi în trimestrul doi - de două ori mai mari - circa 255 de dolari, ca în al treilea să fie de aproximativ 445 de dolari pentru o mie de metri cubi. Adică de trei ori şi jumate mai scump decât în primul trimestru.

Deja în iulie 2021 era evident că este necesară o majorare a tarifelor, iar Vadim Ceban, preşedintele Moldovagaz, anunţase însă că abia în septembrie compania moldo-rusă urmează să depună o cerere de ajustare.

„Cresc prețurile și în Rusia, și în Ucraina. Vor exista ajustări la tarife și în Republica Moldova. Avem însă un furnizor de nădejde, Gazprom, deci urmează să vedem dacă semnăm un contract nou sau îl vom prelungi pe cel vechi și atunci vom vorbi despre prețuri”, declara în luna iulie Vadim Ceban.

Cererea de ajustare a preţurilor reglementate, însă, aşa şi nu a ajuns la ANRE. De altfel, nici ANRE nu a insistat, deşi Metodologia tarifară prevede un nivel de 3% de devieri a venitului reglementat, ce condiționează ajustarea prețurilor.

Devierile de sute de milioane

Devierile deja în iulie erau de circa 10%, în august au ajuns la peste 20%, iar în septembrie situaţia s-a agravat.

Potrivit declaraţiilor făcute săptămâna trecută de Vadim Ceban la un post TV, la finele lunii septembrie se acumulaseră devieri financiare de circa 600 milioane lei, doar pentru acest an. Toate aceste devieri urmează a fi recuperate din tarif.

În plus, Moldovagaz a fost obligată în acest an să returneze unor agenţi economici circa 300 milioane lei. În consecinţă, Moldovagaz nu a fost în stare să achite, în trimestrul III, integral importurile de gaze de la Gazprom formându-se o nouă datorie de circa 93 milioane lei.

Pentru luna octombrie, la preţul de import de un pic peste 790 de dolari şi fără o ajustare de tarife, Moldovagaz va acumula datorii noi de circa jumătate de miliard de lei faţă de Gazprom.

Diferenţa, cel mai probabil, va fi achitată din contul bugetului de stat, în caz contrar ANRE va trebui să majoreze de cel puţin trei ori tarifele, pentru ca Moldovagaz să poată plăti Gazpromului pentru metanul livrat.

Dar principala necunoscută este preţul de import în noiembrie. Anterior, reprezentanții Gazprom au declarat că dacă Moldova nu se va angaja să achite o datorie de 709 milioane dolari față de Gazprom, din 1 decembrie, concernul ar putea sista livrarea de gaz.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.