Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum a umilit Jilava o intreaga sectie a Academiei Romane

de Razvan Zamfir, jurnalist

Lucrarile stiintifice realizate in penitenciare si doctoratele suspecte de plagiat au reusit sa readuca educatia si cercetarea in centrul atentiei. In ultimii ani, la Rahova sau Jilava s-au dezvoltat adevarate focare de cercetare, iar numarul lucrarilor stiintifice per puscarie il depaseste pe cel din multe institute consacrate de cercetare.

Nu e nicio exagerare. In 2013, spre exemplu, Institutul de Biochimie, Institutul de Biologie, Institutul de Biologie si Patologie Celulara Nicolae Simionescu si Institutul de Speologie Emil Racovita, adica toate institutele de cercetare din sectia de biologie a Academiei Romane, au publicat 3 carti si un capitol. Jilava – tot in 2013, inainte ca numele grele sa ajunga acolo – a produs 4 volume. Deci, patru institute, 3 volume si un capitol. O puscarie, in anul ei secetos, 4 lucrari stiintifice.

content-image

Din 2014, raportul s-a schimbat dramatic in favoarea penitenciarelor, pentru ca autori precum Dan Voiculescu sau Dinel Staicu, odata intemnitati, au semnat cate 10 lucrari. Sau mai clar, cate 10 luni de libertate. Pentru ca, si o spun cu regret pentru avantul stiintei romanesti, nu e vorba doar despre dragoste de cunoastere, ci si dragoste de libertate. 30 de zile in minus la pedeapsa pentru fiecare carte publicata, iata o oferta de nerefuzat pentru membrii familiei Becali, domnii Borcea, MM sau Copos. Sau, de ce nu, pentru politicienii care au primit o sentinta cu executare: Nastase, Mitrea, Catalin Voicu, Antonie Solomon sau Relu Fenechiu ar fi cateva exemple. Dar ministrul Justitiei anunta ca regulile jocului de-a stiinta se vor schimba, iar cei care doresc sa-si dedice timpul din inchisoare studiului vor ramane doar cu beneficiul propriei imbogatiri spirituale. Liberarea, insa, va ramane la termen.

In acelasi timp, in libertate, tot mai multi politicieni sunt suspectati ca si-ar fi plagiat lucrarile de doctorat. Desi nu urmeaza pasii firesti ai unei cariere universitare, primarii sau parlamentarii – unii deveniti ministri sau prim-ministri – traiesc cu senzatia ca un titlu de doctor le-ar putea creste prestanta. Posibil. Cu certitudine, insa, eticheta de plagiator nu aduce nimic bun din punct de vedere electoral. Heirupist din fire, ministrul Educatiei crede ca a gasit solutia retragerii titlului academic, mutand decizia la universitati. O sentinta ICCJ din 2012 ii demonstreaza ca e pe un drum gresit infundat.

Joi, la ContraZiceri, am cautat impreuna cu Nicolae Ivaschescu (UNPR) si Dan Cristian Popescu (PNL) solutiile elegante prin care puscariasii sa nu mai devina, peste noapte, savanti de ocazie, iar hotii de texte, doctori in stiinte.

sursa video: ContraZiceri, 21 ianuarie 2016, Neptun TV (studio Bucuresti)

---

Citeste-l pe Razvan Zamfir si pe www.razvanzamfir.ro

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.