Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum abordează CSAT scandalul infecțiilor intraspitalicești

infectii intraspitalicesti

Astăzi va avea loc o ședință a CSAT, pe ordinea de zi aflându-se și tema privind infecţiile intraspitaliceşti ca vulnerabilitate a sectorului medical, cu impact asupra securităţii naţionale.

În continuare vă prezentăm scenariul ședinței, bazat pe trei mari segmente.

Radiografia situației

Pentru început, discuția va trebui să plece de la starea de fapt în care se găsește sistemul medical. Având în vedere toate declarațiile în contradictoriu, rectificările și adnotările pe tema infecțiilor intraspitalicești, discuția va trebui să plece de la un număr cert de secții și spitale suspecte. Este deja prea târziu pentru a ne mai îngrijora de numărul mare de spitale aflate în această situație. Pentru a se putea recăpăta încrederea în sistemul medical, cel mai important este ca cercetările să fi fost și să continue să fie realizate fără cusur, iar rezultatele acestora, odată făcute publice, să rămână definitive și să nu mai aflăm peste o perioadă de timp că, defapt, mai sunt spitale în această situație, despre care nu s-a știut.

Evaluare

Potrivit legii, secțiile/spitalele găsite neconforme din acest punct de vedere vor trebui să-și suspende activitatea. De la această măsură pornesc și întrebările grele. Tehnic, făcând față la limită  cu numărul de paturi de spital existente în momentul de față, cum va rezista sistemul la provocarea de a închide mai multe secții din spitale, sau, mai grav, spitale întregi? Va fi suspendată activitatea în unele secții? Se vor înființa altele provizorii? Se va mări numărul de paturi în spitalele presupuse a fi fără probleme? Toate acestea reprezintă întrebări al căror răspuns este așteptat de o țară întreagă.

Măsuri ulterioare

Pentru că nici suplimentarea numărului de paturi în spitalele fără probleme și nici înființarea de noi secții provizorii nu sunt măsuri de durată, la finalul ședinței CSAT vom aștepta să vedem care vor fi măsurile ulterioare propuse. Se va merge pe varianta jumătății de măsură, în care spitalele cu probleme vor fi curățate doar la suprafață? Cred că sistemul medical nu-și permite ca peste un an să mai existe un nou scandal privind rata prea mare de infecții intraspitalicești. Vor fi curățate spitalele până la cărămidă și ulterior refăcute, pentru a fi siguri că problemele au dispărut? Dacă se adoptă această variantă, ce te faci cu măsurile provizorii de la punctul 2? Cu cât adopți măsuri mai în detaliu și mai radicale, cu atât crește durata în care secțiile/spitalele cu probleme vor sta închise.

În concluzie, după izbucnirea scandalului dezinfectanților, după anunțul premierului conform căruia Sănătatea a devenit intereseul zero al Guvernului și după schimbarea ministrului, includerea pe ordinea de zi în ședința CSAT a problemei infecțiilor intraspitalicești este ultima și poate cea mai importantă dovadă că organele de conducere a statului tratează această problemă la modul cel mai serios. Asta, desigur, dacă nu cumva întreaga mișcare cu ședința CSAT este doar una de PR, cu scopul de a-i face pe oameni să articuleze declarații precum cea din propoziția precedentă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.