Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum minte Alina Gorghiu cu privire la votul prin corespondență. De ce PNL a votat împotrivă?

Pentru o scurtă perioadă, am suspectat-o pe Alina Gorghiu că vrea să fie ceva mai cinstită decât cei din PSD. M-am înșelat. Lidera PNL merge pe urmele lui Victor Ponta și încearcă, fără succes, ce-i drept, să manipuleze cetățenii României prin minciună.

Săptamâna aceasta, liberalii și social-democrații au făcut un exercițiu de imagine, aducând în Parlament un proiect de lege a votului prin corespondență făcut pe genunchi.

Scenariul îl cunoaștem prea bine, l-am mai văzut și atunci când USL a propus legea privind alegerea primarilor dintr-un singur tur. Liberalii au susținut atunci în plen că nu sunt de acord cu propunerea PSD, dar au votat cot la cot pentru adoptarea acesteia.

Jocul s-a repetat și săptămâna aceasta, în cazul legii votului prin corespondență. La televizor s-au împotrivit, în Parlament au votat. Ipocrizia PNL este deja axiomatică. Nu despre asta e vorba. Problema este că au votat o lege care aduce foarte multă confuzie, iar mecanismul de vot propus este greoi și nu le oferă tuturor românilor de peste hotare șansa de a vota. Dar nimic din toate acestea nu a mai contat. Legea trebuia votată până la 1 noiembrie pentru a putea fi aplicată la alegerile de anul viitor.

În primul rând, legea nu se aplică decât la alegerile parlamentare, nu și în cazul celor prezidențiale și nici europarlamentare. În fața presei, doamna Gorghiu a încercat să mimeze nemulțumirea legată de acest fapt. Minciuna însă n-a ținut. Președintele Comisiei de Cod Electoral, domnul Gabriel Vlase, a spus clar și direct, chiar de la tribuna Parlamentului, că legea votului prin corespondență a fost o inițiativă asumată  în unanimitate în comisie de PSD și PNL.

Înțelegem astfel că PNL a fost de acord de la bun început ca legea să nu se aplice și la alegerile prezidențiale. Au uitat, probabil, că cele mai mari probleme au fost la votul pentru alegerea Președintelui României  din 2014. Au fost de acord și cu faptul că cetățenii români de peste hotare nu se vor putea înregistra electronic, și cu faptul că singura entitate care va gestiona corespondența voturilor este Poșta Română, nu Ministerul de Externe prin Ambasadele și Consulatele României din strănătate. Un plic cu un vot exercitat în Statele Unite ale Americii, de exemplu, poate ajunge în câteva ore până la cel mai apropiat Consulat al României. În schimb trimiterea unui plic din țară spre orice destinație de peste hotare și apoi returnarea acestuia poate dura și câteva săptămâni.

Votul din plenul Parlamentului României spune totul despre „preocuparea” PNL față de Diaspora

Pe lângă acele câteva chestiuni, grave, de altfel, pe care le-am prezentat mai sus, mai trebuie spus şi următorul lucru.

În şedinţa plenului Camerei Deputaţilor din 28 octombrie au fost dezbătute DOUĂ LEGI ALE VOTULUI PRIN CORESPONDENȚĂ. Prima a fost cea adoptată, respectiv varianta agreată de PSD. Cea de a doua lege a fost o inițiativă propusă de grupul parlamentar al PNL, care prevedea aplicarea votului prin corespondență la toate scrutinele electorale, inclusiv la cele prezidențiale. Prima a fost votată de toți parlamentarii PNL, Alina Gorghiu și Liviu Dragnea felicitâdu-se cordial în văzul tuturor, în timp ce a doua, cea propusă chiar de PNL, a fost votată doar de către parlamentarii Mișcării Populare.

Mai exact, parlamentarii PNL nu și-au votat propriul proiect de lege privind votul prin corespodenta.

Alina Gorghiu avea ocazia să iasă la tribuna centrală și să le ceară deputaților să voteze o lege care ar garanta românilor din străinătate posibilitatea de a vota la toate scrutinele electorale și de a se înregistra electronic. N-a făcut-o. Ba mai mult, a încercat să prezinte blatul făcut cu PSD drept o mare realizare.

Explicația este simplă. Atât PSD, cât și PNL știu că românii din afara granițelor nu pot fi mințiți. Ei nu se lasă impresionați de pomenile lor electorale, în schimb au conștiință și au demonstrat că pot schimba cursul țării.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.