Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum să treci mai uşor de la ora de iarnă la cea de vară. De ce bine să eviţi cafeaua şi alcoolul în aceste zile

Reddit
cafea

Pentru a ne acomoda mai repede cu acest program şi pentru ca organismul să nu aibă de suferit din cauza unui somn mai scurt, specialiştii ne dau câteva sfaturi pentru a putea face faţă mai bine la schimbarea orei.

Cel mai bine ar fi fost ca fiecare dintre noi să îşi modifice uşor programul de somn un pic înainte de schimbarea orei de vară. Mai exact, programul de somn era bine să fie ajustat cu 15-30 de minute, astfel încât să ai un somn bun și să te adaptezi mai ușor la noua oră.

Dacă acest lucru nu s-a întâmplat, e bine să facă în aşa fel încât să ai o rutină de somn constantă. Concret, exercițiile de relaxare ajută înainte de somn, la fel ca şi evitarea activitățile stimulante sau grele înainte de culcare, informează Antena3.ro

De ce bine să eviţi cafeaua şi alcoolul în aceste zile

Evită consumul de alcool sau cofeină, în zilele imediat următoare de după schimbarea la ora de vară. Aceste substanţe îţi pot afecta calitatea somnului și nivelul de energie.

În schimb, te poate ajuta mişcarea de orice fel ar fi ea. Exercițiile fizice, mai ales dacă sunt regulate, contribuie la îmbunătățirea somnului și a nivelului de energie, făcând astfel ca adaptarea organismului la noua oră de vară să se facă mai uşor.

Nu te speria dacă în prima săptămână de după trecerea la ora de vară simţi că nu te-ai acomodat. Corpul tău are nevoie de timp, aşa că fii răbdător și încearcă să nu îți suprasoliciți organismul în primele zile.

Evită expunerea la lumină albastră înainte de culcare. Cu alte cuvinte, trebuie să ştii că e bine să nu foloseşti dispozitivele electronice înainte de somn, deoarece lumina albastră emisă poate afecta somnul și capacitatea de adaptare la noua oră.

Chiar dacă cu toţii am pierdut o oră de somn, prin schimbarea la ora de vară, încearcă să te trezești atunci când trebuie, şi nu să mai amâni, astfel încât să te adaptezi la noua oră și să îți setezi corpul pe noul program.

Alimentaţia sănătoasă te poate ajuta şi ea, aşa că înlocuiește dulciurile cu ceva de calitate. În loc să te bazezi pe dulciuri și snacks-uri pentru a-ți crește nivelul de energie, încearcă să îți îmbunătățești dieta cu alimente sănătoase, cum ar fi fructe, legume și cereale integrale.

Unii specialişti mai spun că unele tehnici de relaxare pot ajuta la adaptarea la ora de vară. Printre acestea se numără yoga sau respirația profundă, pentru a reduce stresul și a îmbunătăți somnul.

Nu în ultimul rând, dacă vezi că nu te poţi adapta, îţi este somn continuu, devii anxios sau depresiv ori apar alte simptomele care persistă sau se agravează, vizitează medicul pentru a exclude orice altă problemă de sănătate și pentru a primi sfaturi și tratament adecvat.

Românii trec la ora de vară, astfel că ora 3 devine ora 4

Românii vor trece, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora de vară, astfel că toate ceasurile vor fi date cu o oră înainte.

În singura zi din an cu 23 de ore vom dormi mai puțin, pentru că ora 03.00 devine ora 04.00.

În fiecare an, în ultima duminică a lunii martie, românii îşi dau ceasul cu o oră înainte, pentru că România trece la ora de vară. Astfel, pe lângă faptul că dormim mai puțin, ziua de 26 martie va avea doar 23 de ore, în loc de 24 de ore.

Orarul de vară se aplică până în ultima duminică din octombrie.

În România, ora de vară este corelată cu orarul de vară practicat în statele Uniunii Europene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.