Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce vrea o companie sudafricană aflată în România să dezinformeze împotriva ROMEXPO

Radu Pop
CCIR
Romexpo nou

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) se confruntă, de câteva luni, cu o campanie agresivă de discreditare, în spatele căreia se află un important jucător imobiliar străin, informează într-o anchetă jurnaliștii de la NEWSWEEK ROMÂNIA.

Compania sudafricană NEPI Rockcastle, care deține mai multe malluri în țara noastră, se opune din răsputeri proiectului de la ROMEXPO. Este vorba de construirea unui mare centru expozițional, cultural și de afaceri, pe un teren care se află de 60 de ani în folosința gratuită a CCIR. Acest drept a fost consfințit prin două hotărâri de guvern din 2004, care stipulau că termenul este până în anul 2053.

În toamna anului trecut, Parlamentul a votat modificarea Legii 335 din 2007 a Camerelor de Comerț. Între altele, noul act normativ prevede că terenul respectiv, în suprafață de 42 de hectare, trece în proprietatea CCIR.

Principalul motiv este că, dacă ar fi vrut să-l vândă, statul nu ar câștiga nimic, întrucât ar trebui să plătească o despăgubire de aproximativ 300 de milioane de euro. O sumă echivalentă cu valoarea de piață a terenului.

Citește și: RAPORT despre Wuhan făcut de Departametul de Stat al SUA: 'Un accident de laborator ar putea semăna cu un focar natural'

Deși CCIR a fost acuzată că minte în privința acestei evaluări, criticii săi de la NEPI Rockcastle omit, cu bună știință, faptul că suma pe care statul ar trebui să o despăgubească nu este doar cea a construcției efective, extrasă din bilanțuri, ci și cea aferentă afacerilor derulate de ROMEXPO S.A.

La începutul acestei luni, după mai multe amânări, Curtea Constituțională a României a respins o sesizare depusă de un grup de politicieni împotriva noii legi. În decizia nr. 139 din 3 martie 2021 se arată că legiuitorul “își poate asuma decizia transmiterii gratuite a terenurilor din sfera proprietății private a statului în scopul unor investiții privind dezvoltarea economică a unui segment determinat”.

Citește și: INEDIT Confesiunile unui călugăr în timpul pandemiei: Mi-e frică de o viitoare ‘castă a talibanilor’ ortodocși!

În prezent, CCIR este afiliată în cele mai mari federații de profil din lume – precum cea internațională (International Chamber of Commerce) și, respectiv, cea europeană (Eurochambres). Există mai multe modele de organizare a Camerelor de Comerț, dintre care cele mai multe se bazează pe sprijinul direct sau indirect al statului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.