Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO De frica protestatarilor, belgienii au ascuns o statuie a regelui Leopold al II-lea

statuie regele Leopold al II-lea

O statuie a fostului rege al belgienilor, Leopold al II-lea, figură controversată a trecutului colonial al ţării, a fost retrasă dintr-un scuar din Anvers marţi, fiind transferată în depozitele unui muzeu local, transmite AFP, citând surse concordante.

Decizia intervine după mobilizarea în weekendul trecut a mai multe mii de persoane pe teritoriul Belgiei împotriva rasismului şi ca omagiu pentru George Floyd, afro-americanul omorât de un poliţist alb la Minneapolis, în SUA, scrie agerpres.ro.

Citește și: Radu Mazăre a cerut să fie transferat în Madagascar. Ce a decis instanța

Statuia lui Leopold al II-lea, situată lângă o biserică din districtul Ekeren, fusese vandalizată săptămâna trecută, la fel ca şi altele reprezentându-l pe fostul suveran.

Descendent al dinastiei germane de Saxa-Coburg, Leopold al II-lea, rege al belgienilor între 1865-1909, a rămas în memorie mai ales pentru a fi colonizat Congo (actuala Republică Democratică Congo), aflat multă vreme în proprietatea sa privată.

Citește și: Asta da curățenie! Sora și soția omului lui Ludovic Orban, angajate în Guvern!

În numele 'misiunii civilizatoare' a Belgiei în Congo, el a instituit un regim descris de istorici ca extrem de brutal, bazat pe exploatarea cauciucului prin intermediul muncii forţate.

Potrivit lui Johan Vermant, purtător de cuvânt al primarului din Anvers, Bart De Wever, statuia de la Ekeren urma oricum să fie îndepărtată în cadrul unei reamenajări a scuarului în 2023.

Citește și: Klaus Iohannis, anunț oficial! Starea de alertă se prelungește! Se redeschid mall-urile, grădinițele private și piscinele

Însă, întrucât a fost 'grav vandalizată săptămâna trecută', transferul său la Muzeul Middelheim din Anvers a fost devansat, a explicat el pentru AFP.

'Din cauza renovării scuarului unde era amplasată, statuia nu va mai fi pusă la loc şi va continua probabil să facă parte din colecţia muzeului', a subliniat Vermant.

Citește și: Radu Mazăre a cerut să fie transferat în Madagascar. Ce a decis instanța

O purtătoare de cuvânt a Muzeului Middelheim, cunoscut pentru expunerea de sculpturi în aer liber, a confirmat primirea statuii. 'Se află în depozitul nostru, vom examina în ce stare este şi vom vedea pe urmă' ce vom face cu ea, a afirmat ea pentru AFP.

În plus faţă de manifestaţiile sub cuvântul de ordine 'Black Lives Matter', de la Anvers, Bruxelles sau Liege din weekendul trecut, problema rasismului şi a violenţelor împotriva negrilor se află şi în centrul unei petiţii lansate recent în Belgia.

Citește și: Asta da curățenie! Sora și soția omului lui Ludovic Orban, angajate în Guvern!

Un grup intitulat 'Să reparam istoria' cere retragerea din spaţiul public din Bruxelles a tuturor statuilor lui Leopold al II-lea, pe care îl acuză de 'exterminarea' a milioane de congolezi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.