Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Desființarea Parlamentului, adevărata democrație!

facebook.com
Alexandru Petria

Apare pe ecranul televizorului, ori la adunări. Zâmbește natural sau ca în reclamele pentru pastă de dinți. Încearcă să te capteze, să te convingă, să-ți ia votul. Are vorbele la el sau e mai gângav, dar e bântuit de-o anume hotărâre, și îl creditezi. Îți investești încrederea în promisiunile sale. Pe urmă îl votezi. Ca deputat. Ca senator.

Trece timpul și observi că nu-și respectă programul pentru care l-ai ales, votează legi care te dezavantajează. Când se simte dator, argumentează decizia în numele unui indefinit interes național, mai presus de orice. Înjuri în barbă, ca primă reacție, nu-i exlus să te gândești necuviincios la mă-sa. Și dacă 1.000, sau 10.000, sau 1.000.000 asemeni ție înjură și-și dau cep nemulțumirii, se pune de-un marș de protest, de-un miting. Uneori se revine asupra legii, alteori e în zadar. Tu ai ales ceva, el votează după cum îl taie capul, fără un control pas cu pas. Fraierul ești tu, bineînțeles, trebuie să-l suporți până la viitoarele alegeri, ani îndelungați, cu toate că și-a încălcat înțelegerea.

Cum să ieși din păcăleală, din ciclul păcălelilor, dacă următorul parlamentar va proceda la fel, folosindu-se de mandatarea ta ca de-o hârtie igienică de lux, el obținând o serie de beneficii consistente, de pe urma funcției, după ce l-ai votat? Pe structura actuală, nu-i nicio soluție.

Dar nu înseamnă că nu există soluții, schimbând regulile jocului. Nimic nu e pentru eternitate. Iar rezolvarea o văd ușoară. Prin desființarea pur și simplu a Parlamentului, ca instituție depășită, care nu-și îndeplinește menirea. Și înlocuirea democrației reprezentative, parlamentare, cu cea directă, ceva asemănător democrației ateniene antice, fiecare cetățean având obligația să voteze legile. Pro, contra, să se abțină. Fapt realizabil rapid, când internetul o să fie accesibil tuturor și nu vor mai fi oameni care să nu se descurce pe un calculator.

Datorită internetului, nu mai sunt bariere spațiale, nu mai e necesară deplasarea într-un anumit loc a unei mase de oameni, care să adopte o hotărâre, nu mai e nevoie de portavoci ale dorințelor, de parlamentari- adică, participarea la procesul legislativ fiind generalizabil printr-un program electronic.

Nu o să argumentez că s-ar reduce cheltuielile statului, amănuntul este evident pentru oricine. Ceea ce este capital e că am ajunge la adevărata democrație, unde votul și interesele fiecăruia ajung nepervertite la nașterea legilor. Controlul acțiunii politice e chiar în mâna cetățeanului.

(Fragment din Manifestul pentru societatea demnității, volum în lucru)

Alexandru Petria

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.