Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Detaliu nespus despre roșiile de apartament: agricultura de apartament e de șase ori mai poluantă decât agricultura convențională (studiu)

Radu Pop
Reddit
rosii

Paula Owen din Londra a decis să-și cultive singură legumele. Pentru asta a amenajat o așa numită grădină „urbană”, relatează BBC.

Owen și mulți ca ea își văd grădinile urbane ca și niște contribuții cu impact redus și cu emisii reduse de carbon pentru comunitatea lor locală. Un loc în care îți poți cultiva singur hrana, fără a fi nevoie de ambalaje din plastic sau avioane care aduc produse din străinătate. Ea susține că a fost surprinsă să vadă datele unui studiu publicat în ianuarie 2024, care sugerau că agricultura urbană din SUA și Europa este, în medie, de șase ori mai poluantă, în ceea ce privește emisiile de carbon, decât agricultura comercială convențională.

O formă de creștere urbană care nu a fost inclusă în studiu a fost cultivarea legumelor în curte sau în grădină. În special, pentru grădinile colective, cum ar fi grădinile administrate de comunitate, cercetarea a sugerat că acestea erau cele mai mari consumatoare de carbon dintre toate – la 0,81 kg de echivalent dioxid de carbon (CO2e) pe porție, în medie, față de 0,07 kg de CO2e pentru agricultura convențională.

Între timp, grădinile individuale – parcela de alocare a unei persoane – erau undeva la 0,34 kg de CO2e. Owen spune că a găsit studiul „provocator”, dar a rămas cu un gust amar: „Seamănă puțin cu David și Goliat”, spune ea. „De ce se bat cu băieții mici?”

Care sunt datele din spatele rezultatelor lor aparent tulburătoare?

Pentru a cuantifica amprenta de carbon a agriculturii convenționale, cercetătorii au verificat literatura academică pentru a găsi date despre cele cinci fructe sau legume cele mai consumate în mai multe țări. Ei au luat în considerare lucruri precum utilizarea îngrășămintelor și proporția acestor culturi de obicei dusă într-o țară, mai degrabă decât produse pe plan intern.

Pentru agricultura urbană, agricultori din 73 de zone mici din Marea Britanie, SUA, Germania și Polonia au fost însărcinați să țină jurnalele sau să-și înregistreze metodele și infrastructura pe care o folosesc - cum ar fi materialele folosite.

Rezultatele pentru agricultura convențională, bazată pe o gamă largă de surse de date, au fost vizibil „înguste” notează BBC – totul  a fost stabilit pe sau în jurul a 0,07 kg de CO2e per porție. Unul dintre cei care a contribuit la studiu spune că acest lucru nu este de fapt surprinzător, având în vedere presiunile economice asupra industriei, care o obligă să fie foarte eficientă. Cu toate acestea, el acceptă că este „rezonabil” să criticăm această comparație a eșantioanelor de agricultură urbană și convențională, având în vedere că eșantioanele pentru fiecare dintre ele sunt de dimensiuni atât de diferite. De asemenea, pentru a fi clar, în timp ce eșantionul de 73 de site-uri de grădinărit urban se referă la 73 de locații specifice, eșantionul de 250 pentru agricultura convențională se referea de fapt la evaluările ciclului de viață, dintre care unele pot cuprinde mai multe ferme.

Context

Contextul mai larg al tuturor acestor lucruri este că aproximativ 5% din emisiile globale de gaze cu efect de seră provin din producția comercială a culturilor cultivate pentru consumul uman. Emisiile de la cultivatorii urbani la scară mică reprezintă aproape sigur o mică parte din acestea – deși ar produce, de asemenea, un volum total mult mai mic de alimente.

Unul dintre cei care a semnat studiul confirmă că studiul său și al colegilor săi nu a luat în considerare amprenta de carbon a unui client care conduce la un magazin pentru a cumpăra produse proaspete și nici ambalajul care ar putea fi folosit pentru unele fructe și legume într-un mediu de vânzare cu amănuntul. Cu toate acestea, a fost inclusă o valoare generică pentru emisiile asociate supermarketurilor.

Reciclând materialele și evitând îngrășămintele sintetice, este posibil să vă creșteți propriile legume cu o amprentă de carbon extrem de scăzută, sugerează studiul.

Unul dintre cei care a lucrat la studiu subliniază că cele mai scăzute intensități de carbon din studiu au fost asociate cu o mână de situri de agricultură urbană extrem de durabilă și că această parte a analizei arată că, prin reciclarea materialelor pentru infrastructura de grădină, utilizarea aceluiași echipament timp de mulți ani și evitarea materialelor sintetice. îngrășăminte, este posibil să vă creșteți propria legume și să aveți o amprentă de carbon extrem de scăzută.

Culturile precum roșiile și sparanghelul, care, în agricultura convențională, pot fi transportate pe distanțe lungi sau necesită instalații cu efect de seră consumatoare de energie, sunt opțiuni deosebit de bune pentru grădinarii care doresc să-și cultive singuri legumele, reducând în același timp amprenta de carbon.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.