Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dezastrul ecologic din Marea Barieră de Corali poate fi permanent

Pagubele suferite de recifurile de corali din zona de coastă a Western Australia (WA) pot fi ireversibile, au avertizat, marţi, oamenii de ştiinţă de la Australian Institute of Marine Science (AIMS). Cercetătorii au declarat că observaţiile făcute în zona recifului Scott au demonstrat că pagubele sunt ''devastatoare''.

Citeşte şi: Melania Trump acuză presa americană de partizanat şi îşi apără soţul

Reciful a fost afectat, vara trecută, de cel mai puternic proces de albire din istorie, cauzat de încălzirea globală şi de un fenomen de tipul El Nino, ce a cauzat creşterea temperaturii apei.

Citeşte şi: PROTEST inedit al poliţiştilor francezi pe Champs-Elysées

James Gilmour, cercetător marin la AIMS, a declarat pentru ABC că echipa a fost încrezătoare că reciful va supravieţui acestui eveniment, însă acum se pare că pagubele produse sunt definitive.

Acesta a mai spus că majoritatea coralilor pe care i-au observat atunci albindu-se au murit între timp. ''Mare parte din recif era acum moartă şi acoperită de alge, ceea ce a fost un mare şoc pentru noi'', a precizat acesta.

Citeşte şi: Un fost general american de rang înalt a minţit FBI

Fenomenul de albire a acestor organisme survine atunci când temperatura apei creşte şi îi forţează pe corali să elimine algele care trăiesc în interiorul lor, ceea ce îi predispune ulterior la boli.

''Studiem acest lucru de 20 de ani, iar acum cunoaştem că albirea coralilor este un lucru real şi că temperaturile cresc'', a mai spus omul de ştiinţă. Acesta a atras atenţia că este nevoie de ''un consens'' deoarece aceasta reprezintă ''o presiune reală'' pentru care trebuie făcute ''toate încercările posibile pentru a reduce încălzirea oceanelor lumii''.

Citeşte şi: Australia: Acuzaţiile Amnesty International sunt TOTAL FALSE

Gilmour a adăugat că spre deosebire de reciful Scott, reciful Ashmore, aflat la est de Scott, s-a recuperat aproape integral după fenomenul de albire.

Marea Barieră de Corali a fost şi ea drastic afectată de albire, 22% din recif fiind omorât de evenimentul de vara trecută.

Experţi ai Centre of Excellence for Climate System Science, organism finanţat de guvernul australian, au declarat anul acesta că aceste episoade de albire vor deveni normale pentru corali dacă emisiile de gaze cu efect de seră, responsabile de încălzirea climatică, vor continua să crească. Aceste episoade ar putea apărea o dată la doi ani.

Citeşte şi: Trump s-ar putea întâlni cu Putin înainte de preluarea eventualului mandat la Casa Albă

Ţinând seama că recifurilor le sunt necesari uneori circa 15 ani pentru a-şi reveni după asemenea perioade, "riscăm să pierdem porţiuni întregi din Marea Barieră în următoarele două decenii".

Temperaturile extreme observate în luna martie "vor fi obişnuite în anii 2030, supunând ecosistemele din Marea Barieră de corali unei puternice presiuni", a spus Andrew King, unul dintre cercetătorii care au elaborat studiul centrului menţionat.

"Studiul nostru arată că probabilitatea ca actualul episod de albire să se producă este de 175 de ori mai mare în perioada contemporană decât într-o lume în care oamenii nu ar emite gaze cu efect de seră", a adăugat el. "Am micşorat şansele de supravieţuire a uneia dintre cele mai mari minuni naturale ale lumii", a încheiat cercetătorul, citat de AFP, potrivit agerpres.

Citeşte şi: Un elicopter militar s-a prăbuşit în sudul Vietnamului

Distrugerea recifurilor de corali nu are impact numai asupra mediului, ci şi din punct de vedere economic. În iunie, think tank-ul Australia Institute a anunţat că albirea coralilor din Marea Barieră ar putea duce la scăderea cu un milion a numărului de vizitatori şi la pierderi de sute de milioane de dolari obţinuţi din turism.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.