Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Discriminare Made in USA: Actorii asiatici nu apar în cele mai populare filme de la Hollywood

Hollywood

Cele mai populare filme de la Hollywood prezintă rar actori asiatici sau din insulele Pacificului în rolurile principale pe marele ecran, susţine un studiu academic lansat marţi, informează Reuters.

Studiul a constat o adevărată "epidemie de invizibilitate" a actorilor asiatici şi din insulele Pacificului în filmele lansate din 2007 până în 2019, au indicat autorii acestuia, cercetători în cadrul Annenberg Inclusion Initiative de la Universitatea din California de Sud (University of Southern California).

Potrivit acestora, sub-reprezentarea acestor actori şi portretizările stereotipe ar fi putut contribui la recentele incidente de violenţă şi hărţuire care au vizat asiaticii din Statele Unite, scrie Agerpres.ro.

Aproximativ 7,1% din populaţia SUA se identifică ca fiind asiatică sau din insulele Pacificului. Cu toate acestea, în cele 1.300 de filme cu încasări mari analizate în perioada de studiu, doar 3,4% dintre rolurile principale au revenit unor actori de origine asiatică sau din insulele Pacificului, au descoperit cercetătorii.

Din cele 44 de filme cu actori din aceste zone în roluri principale, în 14 dintre ele acest rol i-a revenit lui Dwayne Johnson, fostul luptător de wrestling cunoscut pentru producţii ca "Fast & Furious" şi "Jumanji", a cărui mamă este originară din Samoa Americană.

De asemenea, şase filme au prezentat un personaj feminin de origine asiatică sau din Pacific în rol principal, a precizat studiul.

Studiul se adaugă cercetărilor care au documentat subreprezentarea femeilor, persoanelor de culoare şi LGBTQ în filme şi în televiziune. În replică, Hollywood-ul s-a angajat să sporească diversitatea persoanelor din faţa şi în spatele camerei, astfel că printre filmele recente cu distribuţii care includeau numeroşi actori asiatici figurează comedia romantică din 2018 "Crazy Rich Asians" sau filmul de acţiune "Mulan", din 2020.

Cercetătorii au criticat şi modul în care sunt portretizate personajele întruchipate de actori asiatici sau din insulele Pacificului.

Astfel, studiul a constat că 67% dintre personajele interpretate de actori asiatici sau din insulele Pacificului sunt portretizate ca "străinul perpetuu", cu accent ne-american, sau sunt hiper-sexualizate, supuse unor insulte rasiale sau constituind subiectul unor alte stereotipuri.

Cercetarea a fost realizată de Annenberg Inclusion Initiative, în colaborare cu socioloaga Nancy Wang Yuen şi a fost finanţată de Amazon Studios şi de UTA Foundation.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.