Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Donald Trump nu consideră că Rusia ar fi avut vreun motiv să se fi amestecat în alegerile din SUA, din 2016, iar Vladimir Putin propune o anchetă comună

trump putin

Preşedintele american Donald Trump a declarat luni, la Helsinki, că nu vede vreun motiv ca Rusia să se fi amestecat în alegerile din Statele Unite în 2016, relatează The Associated Press, informează news.ro.

Trump a refuzat, luni, când a fost îndemnat să condamne amestecul rus în alegerile americane, să facă acest lucru.

În schimb, locatarul Casei Albe s-a plâns în legătură cu un server aparţinţnd Partidului Democrat şi e-mailuri aparţinând lui Hillary Clinton, contracandidata sa democrată în alegeri, pe care a înfrânt-o în alegeri.

Şeful statului american a reiterat, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său rus, dezminţirile lui Vladimir Putin cu privire la acuzaţii de amestec în alegerile americane.

”El tocmai a spus că nu este Rusia. Am să spun asta: eu nu văd vreum motiv ca să fie ea”, a declarat Trump, referindu-se la Putin, cu care a discutat mai bine de două ore în privat în palatul prezidenţial finlandez.

Vezi și: Vladimir Putin neagă că Rusia ar fi cules informaţii compromiţătoare despre Donald Trump, dar afirmă că s-a dorit la Moscova victoria candidatului republican

Moscova şi Washingtonul ar putea să efectueze împreună o anchetă penală cu privire la oficiali ruşi în domeniul informaţiilor acuzaţi de piraterie în campania electorală americană din 2016, a propus Putin.

Întrebat dacă Rusia i-ar extrăda către Statele Unite pe cei 12 ofiţeri din cadrul serviciilor militare ruse de informaţii inculpaţi la sfârşitul săptămânii trecute, în cadrul anchetei ruse, în legătură cu piratarea campaniei electorale democrate, Putin a îndemnat Statele Unite să recurgă la un acord din 1999 cu privire la o asistenţă judiciară reciprocă.

Acest acord permite Washingtonului să ceară autorităţilor ruse să-i interogheze pe cei 12 suspecţi, a precizat el.

Oficiali americani pot să ceară, totodată, să fie prezenţi la asemenea interogatorii, a adăugat Putin.

El a subliniat că Moscova se aşteaptă ca Washingtonul să-i întoarcă această favoare şi să coopereze în ancheta rusă cu privire la William Browder, un investitor britanic acuzat de infracţiuni financiare în Rusia.

Cazul Browder se află la baza unei legi americane care vizează oficiali ruşi suspectaţi de încălcarea drepturilor omului.

Vezi și: Donald Trump şi Vladimir Putin au decis să intensifice procedurile de combatere a terorismului

Trump a declarat că Putin a făcut o ”ofertă incredibilă”, care le permite unor anchetatori ruşi şi americani să coopereze în legătură cu acuzaţii privind atacuri cibernetice ruse.

Comandantul suprem american a declarat că Putin i-a sugerat ca Statele Unite să furnizeze spionajului militar rus informaţiile pe care le deţine, pentru ca Rusia să poată stabili adevărul cu privire la ceea ce s-a întâmplat.

Trump a declarat că are ”mare încredere” în agenţiile sale de informaţii, care au conchis că Rusia s-a amestecat în alegerile americane.

Însă el a spus că Putin a fost ”incredibil de tare şi puternic astăzi (luni)” în afirmaţiile sale potrivit cărora Rusia nu are nimic a face cu amestecul în alegerile americane.

Vezi și: Bahram Ghasemi, purtător de cuvânt din guvernul iranian, afirmă că Donald Trump ar trebui să sune le Teheran dacă își dorește să existe un dialog

Trump a denunţat ancheta procurorului special Robert Mueller cu privire la un amestec al Rusiei în alegerile american drept ”un dezastru” pentru Statele Unite şi a ”despărţit” cele două ţări.

Locatarul Casei Albe a reiterat în această conferinţă de presă comună cu Putin că ”nu a existat vreo complicitate” între echipa sa de campanie şi Guvernul rus.

El a subliniat că a purtat o ”campanie curată” şi a învins-o pe rivala sa democrată Hillary Clinton ”uşor”.

Trump a apreciat că este o ”ruşine” ca această anchetă să-i umbrească preşedinţia.

El a insistat că a purtat o ”campanie strălucitoare” şi de aceea este preşedinte.

Putin a respins orice acuzaţii potrivit cărora Guvernul său s-a amestecat în alegerile american edin 2016.

”Nu există vreo probă atunci când vine vorba despre fapte reale”, a subliniat el.

Vezi și: Fondul Monetar Internațional modifică previziunile de creştere economică în contextul tensiunilor comerciale

Cei doi lideri au anunţat că explorează modalităţi de protejare a Israelului de conflictul care devastează Siria vecină.

Ei nu s-au angajat la cţiuni specifice, însă au insistat că asigurarea securităţii Israelului este o prioritate.

Israelul se declară profund îngrijorat de prezenţa iraniană în Siria, o ţară în care forţe iraniene şi miliţii luptă de partea Guvernului sirian, susţinut de asemenea de Moscova.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu ai-a îndemnat atât pe Trimp, cât şi pe Putin, săelimine prezenţa iraniană, pe care Israelul o consideră o ameninţare la adresa exstenţei sale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.