Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Doua noi initiative legislative in beneficiul pensionarilor, adoptate de Senat

Drepturile pensionarilor sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legali constituite si recunoscute ca persoane juridice, vor fi aplicate in mod unitar, urmare a aprobarii miercuri de catre Senat a unei propuneri legislative de modificare a Legii nr. 8/2006. Concret, indemnizatia  primita de persoanele mentionate se va modifica ori de cate ori se modifica pensia titularului, ca urmare a modificarii punctajului anual al acestuia, precum si a modificarii valorii punctului de pensie.

Legea 8/2006 stabilea ca pensionarii membri ai uniunilor de creatori legal constituite au dreptul la o indemnizatie lunara, cu un cuantum de 50% din pensia cuvenita titularului sau aflata in plata, dar nu mai mare de doua salarii de baza minime brute pe tara, garantate in plata. “Potrivit legislatiei aflate in vigoare, cuantumul indemnizatiei se modifica doar daca se modifica valoarea punctului de pensie. Daca insa pensia titularului suferea modificari datorita unor recalculari (determinate de adaugarea unor perioade de activitate sau de incadrarea in grupele de munca I sau II), cuantumul indemnizatiei ramanea acelasi. Pensionarii respectivi primeau deci mai putini bani decat prevedea legea”, a declarat senatorul Gabriela Firea, purtatorul de cuvant al Grupului PSD din Senat.

O alta propunere legislativa aprobata miercuri de Senat vizeaza modificarea si completarea legislatiei privind pensiile facultative -  Legea 204/2006 si fondurile de pensii administrate privat – Legea 411/2006. Astfel, contractele de societate civila ale fondurilor de pensii private vor putea fi modificate dupa o metodologie stabilita si implementata de Autoritatea de Supraveghere Financiara, respectiv cu majoritatea simpla a participantilor. Se elimina astfel blocajul determinat de prevederile art. 1910, alin. 3 din noul Cod Civil, potrivit carora modificarea contractului de societate era posibila doar cu consimtamantul tuturor asociatilor.Intrucat numarul participantilor la fondurile de pensii private variaza intre cateva sute de mii si 2 milioane de persoane, orice modificare a contractelor era practic imposibila”, a precizat senatorul Gabriela Firea.

Pentru protejarea intereselor participantilor la fondurile de pensii care fac opozitie la modificarile contractului de societate, propunerea legislativa stabileste ca acestia pot solicita transferul la un alt fond de pensii administrat privat, in mod gratuit, fara penalitati de transfer. Potrivit prevederilor in vigoare, in cazul transferului se aplica o penalitate de transfer de cel mult 5% din activul net acumulat in primii doi an de la aderarea la fondul de pensii.

Propunerile legislative vor fi inaintate Camerei Deputatilor, in vederea dezbaterii si aprobarii.

 

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.