Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Europa își trasează viitorul la Sibiu

Evenimentele concentrate în aceste zile la Sibiu au o dublă relevanță: reprezintă momentul de bilanț al actualei Comisii Europene și sunt menite să decidă orientarea UE în perioada 2019-2024, în condițiile în care principalele instituții europene se vor reconfigura la vârf, după alegerile europarlamentare de la finalul acestei luni.

Liderii europeni vor decide, așadar, la Summit-ul de la Sibiu, prioritățile Agendei Strategice a UE pentru următorii cinci ani și vor analiza provocările cu care se confruntă proiectul european, în cadrul conferinței ”Viitorul Europei, perspectivele evoluţiilor contemporane”, organizată sub patronajul Președintelui României  și sub egida Președinției române a Consiliului UE.

”Forța decurge din unitate: liderii UE vor pune bazele viitorului comun la Summitul de la Sibiu” – este titlul elocvent al comunicatului de presă al Comisiei Europene, referitor la bilanțul actualului său mandat și la recomandările privind dimensiunile prioritare în perioada următoare.

Până în vara anului 2018, Comisia Juncker prezentase toate propunerile legislative pe care se angajase să le prezinte la începutul mandatului său. În total, Comisia a formulat 471 de noi propuneri legislative și a preluat alte 44 de propuneri care fuseseră prezentate în cursul mandatelor anterioare ale Comisiei. Dintre acestea, 348 de propuneri au fost adoptate sau aprobate de Parlamentul European și de Consiliu în cursul actualului mandat”, informează Comisia Europeană cu privire la modul în care echipa Juncker și-a transpus în practică cele zece priorități politice asumate la început de drum, în 2014.

Pentru mandatul 2019-2024, actuala Comisie a formulat o serie de recomandări vizând concentrarea agendei europene pe cinci dimensiuni principale: o Europă care își protejează cetățenii și care reușește să fie competitivă, echitabilă, durabilă și influentă în plan global. Liderii UE-27 sunt chemați acum să definească, pe baza acestor elemente, noua orientare politică a UE.

Dezbaterile din marja reuniunii șefilor de state și guverne au început azi cu o conferință la care participă 300 de tineri europeni, președintele Comisiei Europene și președintele Klaus Iohannis, într-o dezbatere sub genericul „Să modelăm viitorul Europei împreună”. Cei doi lideri participă, azi, și la o discuție din seria dialogurilor Comisiei cu cetățenii UE, precum și la conferința ”Viitorul Europei, perspectivele evoluţiilor contemporane”, organizată de Centrul pentru Prevenire a Conflictelor și Avertizare Timpurie, coordonat de profesorul Iulian Chifu.

"Conferința organizată împreună cu Universitatea  "Lucian Blaga" din Sibiu înseamnă reuniunea  a 230 de minți – cele mai luminate,  mai bine pregătite, mai implicate în procesele europene – pentru a discuta la nivel strategic care sunt evoluțiile viitoare, pe șase din marile direcții. Vorbim de nivel strategic – nu neapărat de piață, de digitalizare, de economie – ci exact de cum va evolua Europa mai departe”, a declarat profesorul Iulian Chifu despre dezbaterea consacrată reflecției privind viitorul Europei, la care vor participa, pe parcursul a trei zile, şefi de state şi de guverne din UE, reprezentanți ai Consiliului European și ai Comisiei Europene, precum și experți consacrați în problematica europeană.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.