Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis a plecat la Bratislava, acolo unde EUropa se reuneşte în primul summit după Brexit

Conducătorii ţărilor membre ale UE se reunesc vineri, fără Regatul Unit, la Bratislava pentru a trasa contururile unei Europe post-Brexit în cadrul unui summit în care securitatea şi relansarea apărării europene urmează a fi subiectele principale ale dezbaterilor, informează AFP.

Reuniţi într-un castel situat pe o colină în apropierea Dunării, Cei 27 vor schiţa o "foaie de parcurs" pentru a relansa o Europă slăbită, dar apelurile repetate de a-şi strânge rândurile se ciocnesc de divergenţe în continuare profunde.

Citeşte şi: IMAGINI de SENZAȚIE cu Prima Doamnă: 'Doamna Iohannis, faceți cu mâna!' / VIDEO

Preşedintele României, Klaus Iohannis, participă şi el la reuniunea informală a Consiliului European de la Bratislava.

Şeful statului a amintit joi, într-o declaraţie la Palatul Cotroceni, că, în pregătirea acestei reuniuni, a avut discuţii cu mai mulţi lideri europeni pe mai multe teme importante:

"Trebuie să depăşim actualul imobilism care se poate constata că exista în cadrul proiectului european, trebuie să recâştigăm un impuls politic, să redăm proiectului european credibilitate. Uniunea Europeana se consideră şi este unul din marii actori globali dar, aflăm de la lideri cu care discutăm ca şi la întâlnirile care au loc în altă parte, lumea îşi pune întrebări despre relevanţa Uniunii Europene în viitor, întrebări despre felul în care Uniunea Europeană răspunde crizelor şi întrebărilor. Este foarte important, după părerea mea, să evităm fragmentarea Uniunii Europene", a spus preşedintele nostru.

Citeşte şi: New York: 18 focuri de armă pentru reţinerea unui individ înarmat cu un satâr

Existenţa UE "nu este ameninţată" de Brexit, a estimat miercuri preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, înainte de a lansa o serie de proiecte "concrete" în diverse domenii (securitate, apărare, investiţii, informatică).

Dar "ar fi o eroare fatală să considerăm că rezultatul negativ al referendumului din Regatul Unit reprezintă o problemă specific britanică", a avertizat la rândul său preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, în invitaţia adresată Celor 27 pentru summitul de la Bratislava.

Citeşte şi: După 20 de ani, o vedetă pleacă din Pro Tv

Cetăţenii europeni "vor să ştie dacă elitele politice sunt capabile să restaureze controlul asupra evenimentelor şi proceselor care îi depăşesc, îi dezorientează şi uneori îi sperie", a estimat el, citând migraţiile, terorismul, dar şi mondializarea.

Tusk, după ce i-a consultat pe Cei 27 pentru a pregăti summitul, afirmă că a tras deja o concluzie clară, cu aspectul unui mesaj către Comisie:"A da noi puteri instituţiilor europene nu este soluţia dorită".

Citeşte şi: Oana Zamfir, către Tăriceanu: 'Ați luat bani de la Vântu?' Tăriceanu: 'Ăăă...'

În cursul summitului din Slovacia, "noi iniţiem un proces", a insistat un responsabil european pentru a sublinia mai bine că nu trebuie aşteptat prea mult această reuniune informală, organizată - în mod neobişnuit - în altă parte decât la Bruxelles.

Marile decizii vor fi adoptate într-un alt summit, prevăzut să aibă loc la Roma în martie 2017, cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la Tratatul fondator al construcţiei europene.

Citeşte şi: DEMISIE de răsunet în PNL: Unul dintre cei mai populari lideri a plecat spre PMP

Până atunci, Cei 27 vor începe deja să estimeze cum ar fi posibilă o relansare a apărării europene, cu care majoritatea ţărilor par să fie de acord.

Comisia propune în special "resurse militare comune", "un cartier general unic" şi crearea unui fond european "înainte de sfârşitul anului" pentru stimularea cercetării şi a inovării în industria apărării.

"Pentru moment, nu există un stat major operaţional, ci doar un comitet militar al Celor 28", a indicat o sursă diplomatică franceză.

Citeşte şi: Cât costă un post de ambasador în administraţia Obama

Parisul şi Berlinul, principalele susţinătoare ale acestui subiect, au intenţia să supună atenţiei la Bratislava o iniţiativă comună pentru a declanşa operaţiunile UE mai rapid şi a obţine mai multe finanţări europene.

Plecarea Regatului Unit, care a favorizat întotdeauna cadrul NATO, oferă o şansă de avansare acestui dosar în contextul în care Europa se confruntă cu crize, războaie şi terorism.

În domeniul securităţii, întărirea protecţiei frontierelor externe ale UE constituie de acum încolo obiectul unui consens. Bratislava ar urma să marcheze "o cotitură decisivă" în această privinţă, estimează Tusk.

Citeşte şi: Steaua a fost UMILITĂ de turcii de la Osmanlispor / VIDEO

Dar summitul de la Bratislava va putea să semene dificil cu o demonstraţie a unităţii. "Niciodată încă eu nu am văzut o astfel de fragmentare şi atât de puţină convergenţă în Uniunea noastră", a admis miercuri Juncker în faţa eurodeputaţilor.

Subiecte precum lucrătorii detaşaţi şi repartizarea refugiaţilor în UE din Italia şi Grecia rămân extrem de conflictuale.

Citeşte şi: Victor Ponta vorbeşte despre PRU: AVERTISMENTUL transmis lui Bogdan Diaconu

Ţările Grupului de la Visegrad (Ungaria, Polonia, Slovacia şi Republica Cehă), aflate printre cele mai contestatare ale proiectelor europene de primire a refugiaţilor, intenţionează să-şi prezinte la Bratislava propria viziune asupra viitorului Uniunii, despre care ele estimează că este prea dominată de unele ţări mari.

Ţări din sud, precum Grecia, Franţa şi Italia, reunite la Atena săptămâna trecută, preferă alte priorităţi, precum împărţirea poverii migratorii şi relaxarea austerităţii bugetare.

Citeşte şi: Amănunte mai puțin cunoscute despre tatăl lui Irinel Columbeanu

Recentul apel al şefului diplomaţiei luxemburgheze, Jean Asselborn, de excludere a Ungariei din UE pentru încălcarea valorilor sale fundamentale, este o altă ilustrare a fisurilor din blocul european, transmite agerpres.

"La Bratislava nu se va rezolva totul printr-o atingere de baghetă magică, dar trebuie găsită o bază care să permită degajarea unui acord în lunile care urmează", a rezumat o sursă diplomatică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.