Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Excedentul comercial al Germaniei se diminuează în urma majorării importurilor

germania

Excedentul comercial al Germaniei s-a atenuat în primul semestru din 2019, cererea internă solidă ducând la un avans mai rapid al importurilor decât al exporturilor, transmit AP şi Reuters relatează agerpres.

De mult timp Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional cer Germaniei să sprijine cererea pe plan intern prin majorarea salariilor şi a investiţiilor, pentru a reduce ceea ce ei numesc dezechilibre economice globale. De la alegerea sa ca preşedinte al SUA, Donald Trump a criticat în mod repetat vigoarea exporturilor Germaniei.

În primul semestru din acest an, importurile Germaniei au urcat cu 3%, la 556,2 miliarde de euro (622,2 miliarde de dolari), în timp ce exporturile au crescut cu 0,5%, la 666,1 miliarde de euro, astfel încât excedentul comercial s-a atenuat la 109,9 miliarde de euro, de la 122,4 miliarde de euro în perioada similară din 2018, a anunţat vineri Oficiul Federal de Statistică (Destatis).

De asemenea, excedentul de cont curent a scăzut la 126,4 miliarde de euro în primele şase luni din acest an, de la 130,6 miliarde de euro.

Din 2011, excedentul de cont curent al Germaniei depăşeşte semnificativ plafonul indicativ stabilit de Comisia Europeană la 6% din PIB, ajungând la nivelul record de 8,9% din PIB în 2015. Apoi s-a atenuat la 7,4% din PIB în 2018 şi procesul ar urma să continue în următorii ani.

În iunie, exporturile de bunuri "made in Germany" au scăzut cu 0,1%, în timp ce importurile au urcat cu 0,5%, astfel încât excedentul comercial s-a situat la 18,1 miliarde de euro.

Analistul Carsten Brzeski, de la ING-Diba, apreciază că datele dezamăgitoare privind exporturile par să indice că economia germană s-a contractat în trimestrul doi din 2019.

"În linii mari, datele de vineri marchează un trimestru doi dezamăgitor", a adăugat el. 

Ministerul Economiei avertiza recent că industria germană şi exporturile sunt afectate de încetinirea economiei mondiale. Dar datele privind cererea internă par încurajatoare, piaţa forţei de muncă încă stimulează prima economie europeană - deşi într-un ritm mai lent - iar "principalii indicatori, alături de datele privind declinul comenzilor industriale, arată că perioada de slăbiciune economică din sectorul industrial va fi de durată", apreciază oficialii germani. Aceştia susţin că se menţin riscurile negative, cum ar fi conflictele comerciale, Brexitul şi tensiunile geopolitice.

După ce a evitat la limită recesiunea la finalul lui 2018, economia germană a crescut cu 0,4% în primul trimestru din 2019, dar analiştii se aşteaptă la un declin în trimestrul doi din 2019.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.