Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

EXCLUSIV Dedesubturile grevei STB (surse)

Redactia noastra a tinut permanent legatura, inca de ieri, cu toti actorii implicati, direct sau indirect, in paralizarea transportului public din Capitala. Dincolo de acuzatiile dintre parti, expuse mai mult sau mai putin corect in mass-media, se pare ca exista un razboi cu implicatii mult mai mari.

Din punct de vedere juridic, la momentul de fata, greva a foat declarata ilegala de instanta, hotarare executorie, desi nedefinitiva. Totusi, protestatarii sustin pe buna dreptate ca ei nu se afla in greva, nefiind parcurse etapele din Legea dialogului social. Astfel, devine evident ca instanta a judecat o solicitare formulata eronat de catre conducerea STB. Daca ceea ce sindicatul numeste "protest spontan" nu respecta conditiile tehnice si procedurale ale grevei, atunci manifestarile pot continua, ele nesupunandu-se legislatiei specifice, facand inutile amenintarile administratiei.

Din punct de vedere administrativ, subiectul imbraca o multime de fatete. Au fost lansate ieri,  in spatiul public, o multime de acuzatii privind inscaunarea actualului director, de catre firma Astra Vagoane din Arad, care a primit, la scurt timp, un contract pentru tramvaie. Dincolo de aceasta coincidenta interesanta, sustinerea liberalilor din Consiliul de administratie este usor de inteles. Increngaturile Familiei Blidar cu PNL dateaza de ani de zile, Banca Feroviara, detinuta de acestia, avandu-l pentru o buna perioada de timp drept conducator pe Lucian Isar, apropiat al unor lideri PNL si sot al Alinei Gorghiu. Tot politica este si lupta sindicatului cu actualul director, care a mai fost demis o data, din aceeasi functie, tot urmare a unui conflict de munca, in urma cu 10 ani. De aici si intentiile aproape fatise ale acestuia de a desfiinta structura care il contesta. La fel de politic e și faptul că sindicatul reprezentativ de la STB este condus de liderul sindical Vasile Petrariu, consilier general PSD.

Din punct de vedere social, situatia prezinta o gravitate fara precedent, si asta din mai multe motive. In primul rand, paralizarea unui oras si asa afectat de toate problemele posibile creste nemultumirea fata de administratia PNL-USR. In  al doilea, afecteaza inclusiv economia, deci veniturile oamenilor si tot lantul ce decurge de aici. In fine, poate cel mai important aspect tine de siguranta calatorilor. Sindicatul acuza nu doar sfidari si amenintari din partea administratorilor din Consiliul de administratie si a directorului general, dar mai ales lipsa oricarei investitii in ultimul an in parcul circulant, ceea ce inseamna riscuri de accidente, incendii, derapaje. Daca publicul calator nu poate fi neaparat de acord cu revendicarile salariale, pare-se ca soferii STB le protejeaza cumva si viata, revendicand siguranta calatoriei.

Din punct de vedere politic, subiectul este extrem de incalcit. Tabloul include multi actori: primarul Capitalei, Nicusor Dan, anchetat, se pare, de catre DNA pentru angajari fictive realizare la solicitarea lui Ludovic Orban; Andrei Cîrț, directorul STB, numit de catre PNL, pe filiera amintita  cand acelasi Ludovic Orban conducea partidul, director aflat pe pozitii de ostilitate cu sindicatul avand aproape 8000 de membri din totalul de 10000 ai companiei; Consiliul de administratie propus de PNL si USR, cu persoane discutabile din punct de vedere profesional, dar aliate neconditionat actualului director; consilierii generali ai Capitalei, aflati intr-un permanent joc la offiside, coalitia PNL-USR-PMP fiind din ce in ce mai fragila.

In acest context  deznodamantul este greu de intuit. Procedural, sindicatul nu are a se teme de repercusiuni juridice, intrucat ei nu se afla in greva. Totusi, incetarea activitatii timp de 2 zile poate fi imputata individual. Directorul si Consiliul de administratie pot insista in refuzul dialogului, asa cum face si Nicusor Dan, insa nu mai tarziu de marti. Daca peste we si luni, zi libera, efectele protestului nu sunt foarte grave, incepand din 25 ianuarie, situatia se va complica, iar acestia vor indura oprobriul public si atacurile presei, de orice orientare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.