Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul de după #Colectiv se comportă ca înainte de #Colectiv

national-arena-12

Se împlinesc zilele acestea patru luni de la tragedia din clubul Colectiv din Capitală. Ce s-a întâmplat în materie de precauții față de incendii sau alte dezastre? O lege a fost dată pe genunchi pentru evacuarea firmelor care funcționează în clădiri cu risc seismic. Unii s-au conformat, alții nu. Amenzile sunt uriașe, dar nu a existat niciun fel de pregătire a celor care urmau să piardă bani și locuri de muncă.

Pe fondul emoției, românii au descoperit că marea majoritate a școlilor funcționează fără avize IGSU. Altfel zis, incintele în care învață majoritatea copiilor noștri pot fi vulnerabile la orice scenariu de incendiu. O fi alocat Guvernul sau autoritățile locale bani pentru amenajarea acestor spații în conformitate cu standardele? S-a întâmplat ca unele din aceste spații chiar să intre în legalitate? Nu știe nimeni.

Dar poate cel mai flagrant exemplu îl reprezintă Arena Națională, locul unde se pot aduna aproape 50000 de spectatori la un meci. Fostul Primar General a semnat recepția stadionului fără să se asigure că materialele din care a fost construit acoperișul acestuia au aviz de la IGSU. Motiv pentru care stadionul nu are aviz de funcționare din partea celor de la situații de urgență. Vine primăvară, încep meciurile. Iubitorii de fotbal vor să le vadă pe Arena Națională, altfel, cel mai modern teren de fotbal din România. Dar asta nu se poate întâmpla pentru că, în mod normal, construcția care a costat 240 de milioane de euro nu poate funcționa.

Primarul interimar a avertizat asupra riscurilor, dar e legat de mâini și de picioare. Soluțiile sunt puține. Una ar fi să fie dat jos acoperișul, dar e o operațiune costisitoare și de durată. În plus, interpelând Guvernul pe această temă, s-a lăsat o adâncă tăcere. S-ar putea juca meciul pe stadionul fără acoperiș? Nu vor nici Tobă și nici Dâncu să răspundă la această întrebare ”capcană”. Sunt voci care pretind că materialul din care e confecționat acoperișul poate fi încadrat într-o clasă mai mică de risc la incendii, dar asta ar însemna să fie schimbate normativele, adică, iarăși, treaba Guvernului. Numai că Guvernul o face pe surdul.

Autoritățile se spală pe mâini, ca de obicei. Sigur că e un gest riscant în sine să schimbi normativele ca să încadrezi în categoria ”sigură” un acoperiș. Pentru asta ai nevoie de expertize, la fel de complicate și costisitoare. Pe de altă parte, Cioloș și Dâncu nu vor să-și pună în cap iubitorii de fotbal, care așteaptă cu nerăbdare derby-ul Steaua-Dinamo sau meciul Spania-România și sugerează primarului interimar al Capitalei să deschidă Arena Națională ”pe propria răspundere”. Păi cum așa? 

Ca la români. Pe genunchi, se caută o soluție mai mult sau mai puțin dubioasă, pe care decidenții ar vrea să nu și-o asume, pentru că, Doamne ferește!, dacă se întâmplă ceva, nu vor să răspundă.  Primarul Sava încearcă să explice situația pe contul său personal de facebook. E drept, cei mai mulți urmăritori ai săi nu vor să audă tânguieli, vor să fie rezolvată problema și să se joace meciuri pe Arena Națională. Dar sunt și unii care sugerează ”lasă că merge și așa!” (Un comentator, de pildă, îi spune lui Sava: ”Plecati cu tot cu consilieri! Va cramponati de acoperis de parca ar trage suporterii cu lansatoare de rachete. Mai grav e cu parcarea subterana ca nu sunt scari si la un incendiu arde tot.”)

Oricât de mult s-ar agita suporterii echipei naționale, supărați și ei, pe bună dreptate, că un stadion care a costat o căruță de bani stă închis, autoritățile ar trebui să facă lucrurile ca la carte. Fără presiuni și fără populisme. Cu viața oamenilor nu poți să te joci. Nici să pasezi răspunderea de la unul la altul pentru rezolvarea rapidă a problemei nu e tocmai în regulă. Atât Guvernul cât și Primăria Capitalei ar trebui să cadă de acord asupra unei soluții, să o documenteze cu experți și să o pună în practică, fără să fie împinși de la spate. Până atunci meciurile naționalei de fotbal se pot juca și pe alte stadioane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.