Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'I-am fixat carcasa cu șuruburi de masă': cum au furat rușii componentele calculatorului românesc CoBra, bijuteria tehnologică a României din Epoca de Aur

groups.google.com
calculator cobra

CoBra, un computer fabricat în timpul regimului lui Nicolae Ceaușescu în România, a fost remarcabil de avansat pentru acea epocă. A fost subiectul unui spionaj industrial intens din partea Moscovei, cu sovieticii reușind chiar să fure o placă de bază în timpul unei expoziții internaționale desfășurate în capitala Rusiei.

Calculatorul românesc CoBra, vârf de lance al tehnologiei din acea perioadă

Calculatorul românesc CoBra, fabricat în Brașov, a fost lansat în 1986, după un an de cercetări intense. Acesta a fost primul prototip, iar modelul de serie a fost introdus începând cu 1988. CoBra a fost versatil, putând fi utilizat în diverse domenii precum divertismentul, educația, cercetarea, economia și chiar medicina. Cu toate acestea, producția a încetat după 1990 din lipsa finanțării adecvate.

Cu un preț de 35.000 de lei, CoBra era extrem de scump pentru acea vreme, echivalent cu jumătate din prețul unei mașini Dacia noi. Cu toate acestea, aceste calculatoare nu au fost disponibile pe scară largă pe piață, fiind produse mai degrabă pentru instituții. Conform datelor oficiale, au fost fabricate doar 1000 de unități ale calculatorului CoBra.

„Pentru muritorul de rând, era cumpărat de pe piața neagră pentru că într-o țară comunistă ca România nu se putea achiziționa un calculator ca persoană fizică. Singurul punct slab era sursa de alimentare și cipurile de memorie 4116, deoarece acestea necesitau trei tensiuni diferite.

Secvența de pornire (mai întâi -5V, apoi +5V și în final +12V) nu a funcționat de fiecare dată. Ulterior, a fost înlocuit cu 4516. După ce a fost lansat 4164, cele trei bancuri de memorie standard 4116/4516 au fost înlocuite cu un singur banc 4164, iar adresarea RAM a fost modificată”, spune Bogdan Bordea, conform surselor citate.

Culmea, se spune că studenții însă au fabricat, din plin, la negru, calculatoare tip CoBra. Conform folclorului urban de la acea vreme, studenții bucureșteni făceau rost de plăci de bază și componente și le asamblau.

content-image

CoBra, un calculator uimitor

Calculatorul Cobra, susținea unul dintre cercetătorii care au lucrat la proiectarea lui, era conceput pentru o gamă largă de utilizări. Sistemul complet includea sursa de alimentare, un monitor color, unul sau două casetofoane, o unitate de dischete, o imprimantă și două joystick-uri.

„De la început, intuiția și priceperea colectivului a direcționat ca să realizăm nu numai o mașină de calcul ca suport doar pentru aplicațiile în casă, jocuri și scriere de scrisori, ci să fie un suport și pentru acces la aplicații profesionale.

Astfel, s-a pornit cu conceptul de două calculatoare într-o singură mașină, adică un calculator CoBra Basic, compatibil cu ZX Spectrum, pentru care exista foarte multe produse software disponibile pe piață și un calculator CoBra CP/M, adică un calculator cu un sistemul de operare CP/M, sistem care la acea vreme era foarte utilizat, de unde și promovarea produsului prin sloganul `Două calculatoare într-unul`”, spunea prof. dr. Gheorghe Toacșe.

Datele puteau fi salvate, explica proiectantul, și pe casetă. Casetofoanele primite odată cu sistemul calculatorului se conectau la mașinărie, iar pe casete se stocau datele necesare. De asemenea, se putea printa la o imprimantă matricială, scrie Fanatik.

Calculatorul a fost subiect de spionaj industrial

Prezentat internațional, calculatorul românesc CoBra a devenit miză de spionaj industrial al sovieticilor. Mai exact, în 1988, la expoziția care a avut loc în Moscova, a dispărut o placă de bază a calculatorului. Cel mai probabil a fost furată pentru a fi studiată de ruși.

content-image

„Am fost avertizați de Securitate împotriva spionajului industrial și că este posibil să se încerce ceva. Noi, ca sa fim siguri că nu vor fi probleme, i-am fixat carcasa cu șuruburi de masă în pavilionul expozițional și l-am sigilat. A doua zi dimineața, înainte de inaugurarea expoziției, calculatorul nu mai funcționa.

În acel moment am văzut că fusese desfăcut, placa de bază a fost scoasă, iar integratele cu «inteligență» au fost, la rândul lor, scoase. Au copiat și soft-ul. Am reușit să-l repunem imediat în funcțiune cu placa de rezervă”, povestea Adrian Maxim, unul dintre inginerii care au realizat proiectul calculatorului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.