Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Interes din partea investitorilor pentru preluarea Termocentralei de la Mintia

mintia

Cinci firme, dintre care două românești și trei străine, sunt interesate să cumpere termocentrala Mintia, din cadrul Complexului Energetic Hunedoara (CEH) din România. Una dintre cele trei companii străine are ca proprietar un om de afaceri din Chișinău.

„Sunt cinci solicitări transmise din partea unor firme interesate să participe la licitaţie. Administratorul judiciar al CEH lucrează la elaborarea anunţului de licitaţie, care va fi publicat într-un timp scurt”, a declarat pentru Agerpres, administratorul special al CEH, Cristian Roşu, trasnmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

Termocentrală poluantă

Potrivit acestuia, cel mai probabil, anunţul de licitaţie va fi publicat după finalizarea procesului de disponibilizări colective din cadrul termocentralei, în care s-au înscris peste 600 de angajaţi din cei 700 câți mai erau.

Menționăm că Centrala Mintia cu o capacitate instalată de circa 1.300 MW a fost oprită de către autoritățile române, pentru că funcţionează pe bază de cărbune și fără autorizaţie de mediu.

Totodată, România risca o procedură de infringement şi tribunalul de la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, susține într-un interviu pentru Agerpres, ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Guvernul României speră ca termocentrala de la Mintia să nu ajungă la fier vechi și vrea să atragă un investitor care să o modernizeze și să treacă la producerea energiei electrice pe gaz natural până în 800 MW.

Creditorii CEH au aprobat între timp o procedură de atragere a unui investitor pentru Sucursala Electrocentrale Deva a Complexului, din care face parte Termocentrala Mintia.

Virgil Popescu a anunțat că la Ministerul Energiei au venit solicitări de la o companie din Israel şi o companie din Coreea de Sud pentru această termocentrală.

În cursă s-a înscris și GSP Power SRL, o firmă controlată de omul de afaceri constănțean Gabriel Comănescu, proprietarul operatorului offshore Grup Servicii Petroliere (GSP), care a efectuat lucrări pentru Gazprom și Lukoil.

Turboenergy Power SRL din Chișinău și-a notificat interesul

Profit.ro relevă, însă, că și Turboenergy Power SRL din Chișinău și-a notificat interesul pentru Mintia, luna trecută.

Compania de la Chișinău deținută și condusă de omul de afaceri Victor Slivinschi (37 de ani) este specializată în servicii de reparații, întreținere, proiecte și revizii în energie, petrochimie, lucrări civile și alte industri și are și o sucursală la Târgoviște, în România.

În România, compania a avut printre clienți rafinăriile Petrotel Lukoil și Brazi, uzina termoelectrică Midia Năvodari, precum și centralele Veolia Energie, lucrând și la construirea Catedralei Mântuirii Neamului, ca subcontractor al austriecilor de la Strabag. Printre clienții Turboenergy Power din Republica Moldova se numără și hidrocentrala Stânca-Costești.

Potrivit profit.ro, aceasta și-a majorat anul trecut de 4 ori cifra de afaceri, de la 13,71 la 55,28 milioane RON, profitul net crescând de aproape 8 ori, de la circa 500.000 lei la 3,87 milioane RON. Numărul mediu de angajați s-a dublat, de la 46 la 100. Victor Slivinschi mai controlează trei firme în România, scrie profit.ro.

Menționăm că Victor Slavinschi, licențiat în administrație publică și drept international, a încercat de două ori să intre în politică, candidând fără succes la alegerile parlamentare din Republica Moldova din 2005 (ca independent) și 2009 (pe listele Partidului Uniunea Centristă din Moldova).

Datorii uriașe

Cât despre preț, apoi activele Sucursalei Electrocentrale Deva a CEH au fost evaluate oficial la o valoare de piață de 100,88 milioane euro și una de lichidare de peste 61 milioane euro.

Cei mai mari creditori ai CEH sunt Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) din România, cu o creanță de aproape 3 miliarde RON, ANAF (peste 1,7 miliarde RON) și compania de stat Hidroelectrica (peste 1 miliard de lei). Totalul datoriilor înscrise la masa credală a CE Hunedoara depășește 6 miliarde RON.

În primele 3 luni din 2021, CEH a înregistrat venituri de circa 127 milioane lei, cheltuielile fiind duble, de peste 259 milioane lei. La finalul lunii martie, compania avea datorii curente, acumulate după intrarea în insolvență, de 170 milioane lei la bugetul de stat și de 82 milioane lei la furnizori.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.