Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INTERVIU - Laura Codruța Kovesi dă cărțile pe față: BOMBELE din interiorul DNA

kovesi mediafax2

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, susține că numirea politică a procurorilor este unul dintre elementele nocive ale sistemului judiciar. Spre exemplu, Kovesi explică că în conducerea DNA se poate trezi oricând cu un nou procuror, fără ca ea măcar să știe despre cine este vorba.

În cadrul studiului ”Indexul sustenabilității DNA”, realizat pentru a a evalua instituția DNA-ului, Kovesi dă cărțile pe față și oferă un interviu în care vorbește despre marile probleme din sistemul judiciar.

Q: Ce schimbări ați aduce în procedura de numire?

Laura Codruța Kovesi: Aș scoate Ministerul Justiției și președintele din ecuație. Aș da la CSM. Și aș schimba modalitatea de recrutare a membrilor CSM și de revocare a lor. Adică trebuie întărit puțin și CSM. Nu merge pe criteriul numeric.

Q: Dar atunci e o situație paradoxală. Teoretic, am vrea sa meargă la CSM aceste decizii, dar CSM-ul actual dezamăgește.

Laura Codruța Kovesi: E vorba despre sistemul de checks and balances. Asta vrem cu toții. În 2005, a fost un pas important. S-au instituit niște termene pentru funcții de conducere și niște proceduri transparente de selecție. Sigur, nu poți pune concurs pentru funcția de Procuror General, dar să faci totuși o procedură.

Q: Deci practic dvs. aveți control pe funcțiile de conducere doar indirect?

Laura Codruța Kovesi: Indirect, da.

Q: Adică teoretic vă poate ateriza orice adjunct?

Laura Codruța Kovesi: Da. Mâine, dacă e o funcție vacantă ca șef de birou, Procurorul General îmi poate trimite informarea că șef e X și eu nici să nu știu. S-a și întâmplat, de altfel.

Laura Codruța Kovesi a fost întrebată și despre calitatea procurorilor din DNA. Ea a explicat că majoritatea procurorilor vin cu un CV foarte bun, dar când e vorba de un dosar mare mulți se sperie.

Q: Cum se face selecția procurorilor care ajung în DNA?

”Cu toţii ne dorim să avem cei mai buni procurori, cei mai bine pregătiţi, cei mai harnici (eu zic că în acest moment întrunim aceste condiţii). Dar plaja de recrutare a procurorilor nu ne oferă totdeauna posibilităţi de a recruta cei mai buni oameni. Ca să intri în DNA trebuie să ai o vechime de șase ani, se organizează de două ori pe an interviuri, se prezintă diverși colegi care pot, de exemplu, la întrebările din interviuri, să răspundă foarte bine, dar nu avem posibilităţi reale de verificare a celorlalte aptitudini. E posibil să avem un coleg cu un CV foarte bun, să nu fie cercetat disciplinar, să nu aibă achitări niciodată, să răspundă foarte bine la interviu, dar când i-ai dat primul dosar cu un ministru se sperie, se teme, nu mai vrea să facă dosarul”, mai susține Kovesi.

Sursa FOTO: Mediafax

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.