Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

La începutul lunii iunie rata de absorbţie a fondurilor europene a depăşit 35%

2-749812

De la Comisia Europeană am primit 45,24% din alocarea UE 2007-2013, iar din aceste fonduri, plăţile intermediare rambursate reprezintă 34,29%. Pentru cele şapte programe operaţionale au fost depuse 43.125 proiecte, în valoare totală de aproximativ 73,5 miliarde euro, și aprobate 16.679, în valoare de circa 36,2 miliarde euro. Din această valoare, aproximativ 21,9 miliarde euro reprezintă contribuţie UE, ceea ce înseamnă aproximativ 114% din alocarea UE 2007-2013.

Pentru ca aceste mecanisme să funcționeze, Guvernul României a adoptat o serie de noi măsuri, printre care și eficientizarea plăţilor către beneficiari.

Acestea vizează reducerea termenului pentru plata sumelor datorate beneficiarilor de la 5 la 3 zile, extinderea mecanismului decontării directe a facturilor prin cereri de plată, dar şi eliminarea unor bariere în implementarea proiectelor. Beneficiarii POSDRU vor putea solicita decontarea tuturor cheltuielilor vechi, eligibile, efectuate în cadrul proiectelor. Totodată, prevederile legale au fost completate şi adaptate şi la specificul POS Transport astfel încât acest mecanism să devină funcţional şi pentru beneficiarii programului care sunt în administrarea autorităţilor locale. O altă măsură importantă, solicitată de piaţă, este cea prin care operatorii regionali au fost incluși într-un mecanism de asigurare a unui flux de numerar necesar continuării investițiilor în cazul formulării unei sesizări de fraudă, până la momentul punerii în mișcare a acțiunii penale.

Toate aceste modificări vor avea un impact important în accelerarea absorbţiei fondurilor europene, iar rezultatele deja au început să apară. România este pe calea cea bună în ceea ce priveşte atragerea fondurilor europene. Învățând din greșeli, dar și din experiența altora, am simplificat sistemul şi am dus România acolo unde merita să fie, pe un loc consolidat în Europa. Următoarea perioadă de programare este deosebit de importantă, unde nu mai e loc de greșelile fostei guvernări. Vom face toate eforturile pentru a cheltui toți banii europeni alocați țării noastre.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.