Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lăsaţi porcii ţăranilor în pace

Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Regionale (MADR) au elaborat un document numit pompos „Reguli generale de biosecuritate” în contextul incapacităţii celor două instituţii de a limita efectele epidemiei de gripă procină africană. Prin respectivul document se înăspresc considerabil condiţiile de creştere a porcilor în gospodăriile ţărăneşti până într-acolo încât, dacă se aplică ad litteram prevederile regulamentului, foarte mulţi dintre locuitorii din mediul rural ar rămâne fără animalele din gospodărie.

Hârtia pare scrisă de nişte băieţi şi fete de oraş care n-au văzut în viaţa lor picior de porc viu, dar ştiu ei mai bine cum se întâmplă lucrurile prin ograda oamenilor de la ţară. Genul acesta de autosuficienţă şi prostie generează condiţionalităţi absurde impuse ţăranilor. Exemple:
- Interzicerea hrănirii porcilor cu nutreţuri vegetale proaspete.
- Paiele pot fi folosite doar în condiţiile în care au mai mult de 90 de zile.
- Obligativitatea ca micii crescători de animale să aibă haine speciale atunci când intră să dea mâncare porcilor sau să se ocupe de curăţenie. Eventual, aceste haine trebuie să fie şi curate şi spălate de fiecare dată.
- Obligativitatea înscrierii într-un registru, ceea ce va genera o foarte mare birocraţie. Lăsând la o parte că informările ANSVSA nu ajung mai niciodată la ţărani.
- Activitatea de reproducţie este total interzisă. Practic, după ce sacrifică porcul din gospodărie, ţăranii vor fi obligaţi să meargă la o fermă mai mare de unde să cumpere purcei pe care apoi să-i crească. Şi, mai mult ca sigur, preţul va fi umflat considerabil.
- Este interzisă creşterea porcilor în exploataţii în aer liber şi la stâne.
De fapt, ideea de bază a propunerii este ca statul să aibă o evidenţă foarte clară asupra gospodăriilor unde sunt crescute suine şi, în câţiva ani, să facă în aşa fel încât doar fermierii mari şi medii să mai aibă acest drept. Este o agresiune clară asupra mediului rural din România făcută de nişte oameni fie incompetenţi, fie care au cedat unui anumit soi de lobby netransparent. Nici Ceauşescu n-a făcut aşa ceva. Mai avem un pic şi o să spunem că porcii trebuie crescuţi în laboratoare.
Ca parlamentar ales în Galaţi, susţin că este absolut obligatoriu ca acest regulament să fie modificat substanţial în aşa fel încât oamenii să-şi poată creşte porcii în gospodării. Nu e o chestiune de natură culturală, aşa cum susţin unii oameni crescuţi între betoane şi care se cred mari europeni, ci o problemă de viaţă şi de moarte, pentru că foarte mulţi români din mediul rural depind de animalele crescute în ogradă pentru supravieţuire. Dacă nu au animale, nu au cu ce să-şi hrănească familiile.
Am acordat votul de încredere Guvernului Orban cu promisiunea liberalilor că nu se vor comporta precum PSD-iştii. Propunerea ANSVSA sub conducerea liberalului Robert Chioveanu este însă perfect congruentă cu o enormitate propusă de PSD în timpul guvernării Dăncilă, când se interzicea creşterea a mai mult de cinci porcine într-o gospodărie. De aici şi concluzia că funcţionarii de pe la Bucureşti nu ştiu cum să mai facă să le ia oamenilor porcii din curte. Mi-ar părea rău să constat că, indiferent de partidul major care impune conducerea ANSVSA, planul este acelaşi.
Am urmărit comunicarea Guvernului pe această temă şi spaima care i-a cuprins pe liberali la apariţia acestei ştiri în mass media. Le cer decidenţilor executivi să renunţe cu totul la acest regulament aflat încă în dezbatere publică şi să purceadă la modificarea sa substanţială. Sunt optimist că această solicitare pe care o fac va fi ascultată. Din trei motive: 1) Dacă merg mai departe cu ea, liberalii îşi vor da foc la voturile din mediul rural. 2) Există riscul generării unei crize sociale într-un moment în care ţara este destul de fragilă economic. 3) ANSVSA nu are, oricum, capacitatea de a verifica implementarea unor asemenea măsuri de verificare, control şi sancţiune. Ca să nu mai spun că instituţia este puternic decredibilizată după gestiunea dezastruoasă a gripei porcine africane.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.