Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lehamitea aPOcaLIpTICĂ / OPINIE

symbols-n-emoticons.com
emoticon

Nu sunt turmentat, dar eu... Eu pentru cine votez? (O scrisoare pierdută - 1884)” — Ion Luca Caragiale.

Este întrebarea pe care o pot citi pe buzele românilor și nu pentru că aș fi Dr. Cal Lightman (Lie to me), ci pentru că actualitatea românească în vremuri de restriște a fost, este și va rămâne o nebuloasă. Și pentru noi (alegătorii), și pentru ei (politicienii), și chiar pentru extratereștri.

Realitatea de azi dovedește că “cei mai mulți oameni mai degrabă ar muri decât să gândească; de fapt, asta și fac”, observa Bertrand Russell în secolul trecut, iar adevărul este că nu poți face politica de succes cu oameni dezgustați sau dezinteresați de politică, iar preluarea puterii să fie propriul lor scop. Este un eșec garantat prin non-sens.

Exemplul recent și cel mai elocvent îl întâlnim în declarația Alinei Gorghiu, care a criticat, miercuri, 20 aprilie, "atacurile virulente" care i-au fost aduse lui Marian Munteanu, afirmând că au fost făcute din dorinţa ca PNL să rămână fără candidat propriu, lucru care nu se va întâmpla "în grădina PNL" şi că nu este relevant câte candidaturi au avut liberalii: „Pentru mine nu este relevant câte candidaturi a avut PNL, putea să aibă şi 20. Dacă la sfârşit când tragem linie avem un vot peste PSD obiectivul a fost atins”.

Astfel, bucureștenii s-au trezit cu al patrulea candidat în persoana lui Cătălin Predoiu, premierul din umbră al PNL, iar în prima lui afirmație în calitate de candidat la funcția de primar al Bucureștiului a simțit nevoia să invoce termeni precum NATO și UE: „Bucureștiul este un oraș strategic pentru UE și NATO, iar cetățenii săi trebuie să beneficieze de toate avantajele care decurg din aceasta. De aici trebuie pornit în construcția unei viziuni de dezvoltare a metropolei București.” Da, un oraș strategic ”fortificat” cu tancuri, avioane de luptă și rachete este ceea ce îi lipsește oricărui bucureștean înghițit de gropile din asfalt.

Dar, să încep ușor, deși problemele sunt aceleași și complicate ca în fiecare an electoral. Există, totuși, o diferență. Înainte, bucureștenii aveau de ales între candidați suspecți, inculpați sau controversați. Acum, observăm o avalanșă de candidaturi cu adevărat revoltătoare. Candidați surpriză, candidați cercetați penal, candidați cu morala în plop defilează, rând pe rând, sub ochii neputincioși ai electoratului, încercând să convingă cum se sacrifică ei pentru alegători și nicidecum pentru propria bunăstare.

Voi lua câteva exemple, care mi-au atras atenția numai în ultima săptămână.

De două zile, circulă o informație potrivit căreia fostul primar al Capitalei, Sorin Oprescu, şi-ar pregăti o nouă candidatură la Primăria Municipiului Bucureşti, în calitate de independent. Informaţia a fost publicată de jurnaliștii de la Libertatea, care ar fi intrat în posesia unei liste goale de semnături, ea nefiind însă confirmată până la această oră de Sorin Oprescu. Bineînțeles, că nu este tocmai o surpriză, având în vedere declarația pe care a făcut-o Sorin Oprescu în urmă cu două luni (23 februarie) la plecarea de la secția de Poliție, unde venise să dea cu subsemnatul, de intenția de a candida pentru un nou mandat, dacă nu ar exista o restricție în acest sens.

Întrebat de jurnaliști cine ar fi cel mai potrivit pentru funcţia de primar general al Capitalei, Sorin Oprescu a spus la acea vreme că el ar fi cel mai potrivit pentru această funcţie: „Habar n-am. Eu m-aş vedea pe mine, dar având în vedere că există încă restricţia, asta este”.

Oare a uitat sau mizează pe ignoranța, respectiv je m'en fichismul civic al alegătorilor faptul că a fost reținut în data de 5 spre 6 septembrie 2015 pentru luare de mită, ulterior, pe 20 noiembrie 2015, fiind trimis în judecată?

Liber să candideze, neurmărit penal, Robert Turcescu a declarat, vineri, că a acceptat propunerea de a fi desemnat candidat al PMP la Primăria Capitalei întrucât crede cu tărie că a venit momentul unei schimbări a clasei politice, adăugând că nu vine în faţa bucureştenilor cu o promisiune, ci cu o viziune regăsită într-un program intitulat "Bucureşti 2030".

Episodul acoperirii, descoperirii, autodescoperirii lui Turcescu ca agent al unui serviciu de informații în timp ce practica meseria de jurnalist este băgat sub preș. Programul sună „altfel”, fiind vorba de un „partid altfel”. E bine să gândim în perspectivă, dacă nu am locui într-un București 2016 unde se impune găsirea unor soluții imediate pentru problemele reale administrative cu care se confruntă zi de zi.

''Nu vin în faţa bucureştenilor făcând o promisiune, ci prezentând o viziune. O puteţi regăsi în proiectul public intitulat 'Viziunea Bucureşti 2030'. Am ales şi acceptat să candidez din partea PMP la funcţia de primar general al Capitalei pentru că eu cred cu tărie că a sosit momentul unei schimbări, că ne aflăm în faţa unui punct de inflexiune în care o nouă generaţie (...) împărtăşim această convingere - că a sosit momentul unei schimbări de generaţie, de atitudine, de manifestare în viaţa publică. Am susţinut şi susţin că o politică bună înseamnă o politică de dreapta în România. (...) În comparaţie cu alte partide aflate azi pe scena publică, PMP şi-a asumat un proiect de dreapta şi un proiect de reformare a clasei politice. Am alături de mine un om - Traian Băsescu - care a făcut un proiect de administraţie performant în perioada mandatului său'', a spus Turcescu, într-o conferinţă de presă. El a mai spus că PMP va câştiga cursa electorală pentru Primăria Capitalei şi primăriile de sector pentru că este "un partid altfel".

Un alt personaj politic controversat, care vrea să intre în cursa pentru Primăria București, este Adrian Severin, fost ministru de externe și fost europarlamentar, condamnat la trei luni de închisoare cu suspendare.  Susținere ar primi de la Marian Vanghelie și partidul fostului primar de la Sectorul 5, Partidul Dreptăţii Sociale. Severin știe că nu are șanse de a ajunge primar, dar vrea să le arate bucureștenilor altfel de soluții pentru problemele Capitalei, soluții pe care alți candidați nu le pot identifica.

Întrebat de jurnaliști, dacă nu-l încurcă condamnarea, Severin a răspuns ca un adevărat martir: "Nu, pentru că nu este vorba despre mine, ci despre ce se întâmplă cu țara asta". Asta se întâmplă în România 2016! Justiția naște EROI.

Nici la primăriile de sector, lucrurile nu stau prea bine pentru bucureșteni, care au de ales dintre corupți și corupți.

De exemplu, la sectorul 3, cu toate că DNA a început urmărirea penală pe numele său, fiind acuzat de evaziune fiscală, primarul în funcție, Robert Negoiţă, a anunţat luni că şi-a depus oficial candidatura pentru un nou mandat. "Vreau să continuăm proiectele pe care le-am început în ultimii patru ani, pentru că împreună am reuşit să progresăm mult, să formăm o comunitate activă şi a cărei implicare este vizibilă. De ce trebuie să ducem lucrurile până la capăt? Pentru că iubim sectorul 3", a scris edilul, pe pagina sa de Facebook. El a mai spus că una dintre priorităţile sale o reprezintă finalizarea reabilitării termice a blocurilor din sector. "Chiar dacă nu am terminat de reabilitat într-un mandat, din codaşi în Capitală - pentru că eram pe ultimul loc - astăzi suntem campioni. Şi nu doar în cei patru ani, ci campioni cu cele mai multe blocuri reabilitate din tot ceea ce înseamnă România", a precizat Negoiţă, într-o înregistrare video postată pe Facebook.

Cristian Popescu Piedone şi-a depus sâmbătă candidatura pentru funcţia de primar. Este a doua oară când Piedone își depune candidatura, după ce prima încercare a fost respinsă pe baza unor contestanţii depuse la Judecătoria Sectorului 4. "Strang din nou semnaturi, merg pana la capat! Vad ca se da o lupta pe viata si pe moarte sa imi fie impiedicata candidatura. Ei bine, nu au decat doua optiuni: sa ma omoare sau sa ma lase in pace sa ma supun judecatii dumneavoastra, la vot, pe 5 iunie", a scris pe Facebook primarul sectorului 4, care și-a curățat rapid conștiința celor 64 de morți de la Colectiv.

Curată murdărie, curată nebunie, dar când e loc de un al treilea mandat...

Piedone şi-a depus candidatura din partea Partidului Puterii Umaniste - social liberal (PPU-sl), alături de lista cu peste 4000 de semnături. Cristian Popescu Piedone a devenit primarul Sectorului 4 în mai 2008, a fost reales în 2012 şi şi-a dat demisia în noiembrie 2015, în urma incendiului din clubul Colectiv. "Aici se incheie cariera mea politica. Ma retrag! Dar ma rog insa sa vina in fotoliul de primar cineva care sa continue ce nu am apucat eu sa termin. (...) Eu nu am sa mai fiu nici primarul Piedone, nici politicianul Piedone. Am sa fiu omul Cristian Popescu. Si sper sa ma ajute Dumnezeu sa fiu cea mai buna versiune a acelui om", spunea cu voce tremurândă candidatul sectorului 4. Dar lumea a uitat!

Primarul suspendat al Sectorului 5, Marian Vanghelie, își pregătește revenirea în forță pe scena politică și a anunțat că a strâns numărul necesar de semnături pentru a candida din nou la Primăria Sectorului 5. Pot să vă spun că dacă o să mă gândesc să candidez, eu cred că în România prezumția de nevinovăție funcționează și nu cred că simplul fapt că am fost plimbat cu cătușe pe la televizor îmi ia acest drept. Eu consider că în contextul a ce se întâmplă astăzi în România, dacă aș candida ar însemna că am un pic de bărbăție, pentru că nu cred că ăsta este statul de drept și nu cred că așa funcționează statul de drept. Vreau să vă mai spun ceva: am avut 8 dosare penale și le-am câștigat pe toate. Am câștigat 4 procese cu ANI. Dacă la fiecare dosar aș fi făcut câte o lună de arest și ar fi existat discuții dacă să candidez sau să nu candidez, după doi ani de primărie aș fi plecat definitiv”, a spus Vanghelie, trimis în judecată „dăcât” pentru nouă infracțiuni de luare de mită și abuz în serviciu și șapte infracțiuni de spălare de bani.

Desigur, lista poate continua!

Partidele, evident, nu au schimbat nimic în strategiile lor. Decât, pe ici pe colo, „liniște”, „stabilitate” tot se aude dinspre PSD, Brătienii… Brătienii… și nimic altceva de la lăutarii PNL. Cei mai lucizi comentatori încearcă să deslușeasca “viziunea” fiecărui candidat. Eh, aici e problema: care viziune, când ea nu există?!

Greu pentru România, grea este politica și grele sunt vremurile care vor veni. Am ajuns sclavii propriilor așteptări și prizonieri în clepsidra propriilor răbdări, sperând să se schimbe ceva.

Așadar, vreți schimbare, eventual în bine? Și eu! De aceea vă invit să începeți de undeva, de pildă de la a reflecta serios asupra realităților cu care ne confruntăm. Altfel, ne vom pierde toți cu FIREA.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.