Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT | Război în Israel - Zeci de morţi după bombardarea unei şcoli în nordul Fâşiei Gaza

dw.com
israel gaza armata

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Israel în timpul zilei de sâmbătă, 4 noiembrie 2023, pe măsură ce acestea apar.

UPDATE 4 noiembrie, ora 22:15

Aripa armată a Hamas a anunţat, sâmbătă, că peste 60 de ostatici sunt daţi dispăruţi din cauza atacurilor aeriene israeliene în Gaza, informează Reuters.

Abu Ubaida, purtătorul de cuvânt al Brigăzilor Izz el-Deen al-Qassam, a precizat, pe contul de Telegram al Hamas, că 23 de cadavre de ostatici israelieni au rămas blocate sub dărâmături.

"Se pare că nu vom reuşi niciodată să ajungem la ei din cauza agresiunii brutale continue a ocupaţiei împotriva Gaza", a spus el.

Reuters nu a putut verifica imediat aceste declaraţii.

UPDATE 4 noiembrie, ora 22:00

Guvernul Hamas a suspendat evacuarea de cetăţeni străini şi cu dublă cetăţenie spre Egipt, din cauza refuzului Israelului de a lăsa să plece răniţi palestinieni spre spitale egiptene, a anunţat sâmbătă pentru AFP un responsabil al administraţiei punctelor de trecere.

"Niciun deţinător de paşaport străin nu va putea părăsi Fâşia Gaza înainte ca răniţii care trebuie să fie evacuaţi din spitalele din nordul Fâşiei Gaza să poată fi transportaţi spre terminalul de la Rafah", punct de trecere între teritoriul palestinian şi Egipt, a declarat acest responsabil, citat de AFP fără a i se preciza numele.

Egiptul va ajuta la evacuarea a "în jur de 7.000" de străini şi cetăţeni cu dublă cetăţenie din Fâşia Gaza, a anunţat joi Ministerul Afacerilor Externe egiptean, a doua zi după primele evacuări din sudul teritoriului palestinian.

Din 7 octombrie, Fâşia Gaza este bombardată fără încetare de Israel, ca răspuns la un atac fără precedent al mişcării islamiste palestiniene Hamas pe teritoriul israelian.

UPDATE 4 noiembrie, ora 21:45

Şeful Statului Major israelian, generalul Herzi Halevi, s-a deplasat sâmbătă în Fâşia Gaza pentru a inspecta trupele israeliene de acolo, o premieră de la declanşarea războiului împotriva Hamas, la putere în acest teritoriu palestinian, informează AFP.

"Da, el era în Fâşia Gaza astăzi", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al armatei israeliene, după difuzarea unor imagini la televiziunea publică a Israelului.

Din 7 octombrie până în prezent, cel puţin 1.400 de persoane au murit de partea israeliană, majoritatea civili ucişi în ziua atacului de o amploare fără precedent comis de Hamas.

Ca represalii, Israelul a declarat un război pentru a "anihila" Hamas, bombardând neîncetat Fâşia Gaza, condusă de mişcarea islamistă palestiniană. Aceste bombardamente au făcut aproape 9.500 de morţi, în principal civili, potrivit guvernului Hamas.

Armata israeliană a acuzat pe 27 octombrie Hamas că "duce un război din spitalele" Fâşiei Gaza, ceea ce mişcarea islamistă a dezminţit categoric.

UPDATE 4 noiembrie, ora 21:30

Consilierul diplomatic al președintelui Emiratelor Arabe Unite a declarat sâmbătă că SUA trebuie să facă presiuni pentru o încetare rapidă a războiului dintre Israel și Hamas și că trebuie găsit un nou proces pentru problema israeliano-palestiniană care durează de zeci de ani.

Dacă nu va fi găsit un nou proces pentru problema israeliano-palestiniană care durează de zeci de ani, Statele Unite vor fi considerate ineficiente, a spus consilierul diplomatic al președintelui Emiratelor Arabe Unite.

Anwar Gargash a mai spus că politica de reținere a Israelului, care a fost „semnul distinctiv” al problemei palestiniene în ultimele două decenii, a eșuat și a cerut o nouă abordare care să abordeze problema refugiaților, a frontierelor și a Ierusalimului de Est.

„Implicarea SUA va fi văzută în funcție de momentul în care vom pune capăt acestui război, cu cât mai repede, cu atât mai bine, și dacă putem avea un alt, știți, un fel de proces de rezolvare a problemelor, de rezolvare a problemelor”, a declarat el la o conferință politică din capitala Abu Dhabi.

„Dacă această criză continuă, și mai ales latura umanitară, și dacă această criză ne aduce înapoi în cerc, la vechea politică de reținere de dinainte de 7 Octombrie, cred că rolul american aici nu va fi, uitați de bine și de rău, nu va fi văzut ca fiind eficient”, a adăugat el.

Emiratele Arabe Unite au fost cel mai important stat arab care a semnat acordurile Abraham din 2020, un pact mediat de SUA pentru a stabili legături diplomatice cu Israelul, care a rupt cu decenii de politică pan-arabă care cerea un stat palestinian înainte de normalizare.

Puterea arabă din Golf, Emiratele Arabe Unite sunt unul dintre cei mai apropiați parteneri ai Statelor Unite în Orientul Mijlociu și găzduiesc forțe americane. De asemenea, în ultimul deceniu, Emiratele Arabe Unite au urmărit o politică externă mai independentă și mai asertivă, fapt demonstrat de legăturile sale cu Israelul.

UPDATE 4 noiembrie, ora 21:15

Agenţia France-Presse i-a cerut Israelului " o anchetă aprofundată şi transparentă pentru a stabili cu exactitate responsabilitatea armatei sale ", în urma unui atac în care a fost afectat grav, joi, biroul său din Gaza, oraş bombardat de mai multe săptămâni.

AFP "a luat notă de ultimele declaraţii ale unui purtător de cuvânt al armatei israeliene, care a făcut referire la "un atac al Tsahal în apropierea (biroului AFP) care ar fi putut provoca distrugeri".

Cu toate acestea, "doar aceste declaraţii nu explică, în acest stadiu, amploarea pagubelor provocate biroului AFP", care se află în vârful unei clădiri de unsprezece etaje, a precizat agenţia.

"Un atac asupra biroului unei agenţii internaţionale de presă transmite un mesaj îngrijorător tuturor jurnaliştilor care lucrează în condiţii la fel de dificile ca acelea care prevalează astăzi în Gaza", a declarat directorul general al AFP, Fabrice Fries.

"Este esenţial să se depună toate eforturile pentru protejarea presei din Gaza", a adăugat el.

Potrivit ONG-ului Reporteri fără frontiere, care a sesizat Curtea Penală Internaţională cu privire la crimele de război împotriva jurnaliştilor palestinieni din Gaza, peste treizeci de jurnalişti au fost ucişi acolo de la începutul războiului dintre Israel şi Hamas.

AFP, unul dintre puţinele mijloace de informare internaţionale care au un birou în această zonă, are în total nouă angajaţi în Gaza şi "îşi dublează eforturile pentru a permite evacuarea angajaţilor săi şi a membrilor familiilor lor care doresc să părăsească teritoriul".

Serviciul "live video" al AFP, care transmitea imagini în direct din oraşul Gaza, a fost suspendat temporar de sâmbătă, din motive independente de voinţa AFP.

Potrivit unui colaborator al AFP care a putut să se deplaseze la faţa locului, se pare că un proiectil exploziv a pătruns în biroul de la ultimul etaj al clădirii de 11 etaje, distrugând peretele opus ferestrei şi provocând pagube importante în cele două încăperi adiacente.

"Potrivit informaţiilor pe care le deţinem în prezent, se pare că a avut loc un atac al Tsahal (armata israeliană) în apropierea clădirii pentru a elimina o ameninţare iminentă", a declarat vineri seara pentru AFP o purtătoare de cuvânt a armatei israeliene.

Israelul a declarat un război pentru "anihilarea" Hamas, lovind fără încetare Fâşia Gaza ca ripostă după atacul sângeros fără precedent comis de comandourile Hamas la 7 octombrie în sudul Israelului.

Potrivit Hamas, 9.488 de persoane, în principal civili, inclusiv 3.900 de copii, au fost ucise începând din 7 octombrie, în atacurile Israelului în Fâşia Gaza.

În Israel, cel puţin 1.400 de persoane au fost ucise, potrivit autorităţilor, de la începutul războiului, majoritatea fiind civili masacraţi în ziua atacului Hamas, care a fost de o amploare şi de o violenţă fără precedent.

UPDATE 4 noiembrie, ora 21:00

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a declarat sâmbătă că Israelul îl va "găsi" şi "elimina" pe liderul mişcării islamiste palestiniene Hamas în Fâşia Gaza, Yahya Sinouar, informează AFP.

"Îl vom găsi pe Sinouar şi îl vom elimina", a afirmat Gallant în timpul unei conferinţe de presă la Tel Aviv.

"De acest şabat noi am dus lupte dificile în interiorul Fâşiei Gaza. Am terminat încercuirea (oraşului Gaza) şi forţele noastre operează dinspre sud şi nord", a continuat el.

"Iar pentru a face aceasta noi am intrat în zone rezidenţiale", a mai anunţat Yoav Gallant.

Armata israeliană şi-a început operaţiunea terestră în teritoriul palestinian vineri, 27 octombrie.

Cel puţin 29 de soldaţi israelieni au fost ucişi de atunci, potrivit armatei.

Din 7 octombrie până în prezent, cel puţin 1.400 de persoane au murit de partea israeliană, majoritatea civili ucişi în ziua atacului de o amploare fără precedent comis de Hamas.

Ca represalii, Israelul a declarat un război pentru a "anihila" Hamas, bombardând neîncetat Fâşia Gaza, condusă de mişcarea islamistă palestiniană. Aceste bombardamente au făcut aproape 9.500 de morţi, în principal civili, potrivit guvernului Hamas.

Armata israeliană a acuzat pe 27 octombrie Hamas că "duce un război din spitalele" Fâşiei Gaza, ceea ce mişcarea islamistă a dezminţit categoric.

UPDATE 4 noiembrie, ora 19:30

Ramura armată a mişcării islamiste palestiniene Hamas, care controlează Fâşia Gaza, a lansat sâmbătă o nouă rachetă cu rază de acţiune mai lungă asupra zonei de sud a Israelului, informează dpa.

Brigăzile al-Qassam au anunţat că au lansat o rachetă Ayyash 250 asupra oraşului-port Eilat, în punctul cel mai sudic al Israelului.

Aceasta este o rachetă produsă de Hamas, care, potrivit organizaţiei islamiste palestiniene, are o rază de acţiune de 250 de kilometri.

Armata israeliană a anunţat că un atac dinspre Fâşia Gaza a fost identificat în urma alertei cu rachetă în regiunea Arava, la nord de Eilat.

Proiectilul a fost interceptat de sistemul israelian de apărare antirachetă Arrow. Nu s-au înregistrat victime, potrivit primelor informaţii, au declarat paramedici.

Oraşul-port Eilat de la Marea Roşie găzduieşte numeroase persoane ce au fost evacuate din sate după masacrul declanşat de Hamas în zona de frontieră cu Fâşia Gaza pe 7 octombrie. În total, circa 250.000 de israelieni şi-au părăsit casele din cauza războiului în Gaza şi a luptelor de la frontiera cu Libanul.

UPDATE 4 noiembrie, ora 19:00

Şeful grupării palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, s-a întâlnit cu liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, în timpul unei vizite efectuate la Teheran în ultimele zile, a declarat sâmbătă un oficial Hamas în declaraţii difuzate de televiziunea al-Mayadeen, potrivit Reuters.

Osama Hamdan, un oficial de rang înalt din cadrul Hamas, sprijinit de Iran, nu a oferit alte detalii despre vizita la Teheran.

Haniyeh a locuit când în Qatar când în Turcia începând din 2019.

UPDATE 4 noiembrie, ora 18:40

Armata israeliană a anunţat sâmbătă că a lansat raiduri aeriene împotriva unor ţinte Hezbollah, după atacuri ale mişcării libaneze care au marcat o escaladare a tensiunilor la frontiera de nord a Israelului, potrivit AFP.

"Ca răspuns la tiruri din Liban (...) avioane de luptă ale armatei israeliene au lovit ţinte teroriste ale Hezbollah", a precizat armata într-un comunicat, raportând de asemenea lovituri de tancuri şi artilerie pe teritoriul libanez.

Ţintele atinse "includ infrastructuri teroriste, locuri de depozitare a rachetelor şi complexe militare", a adăugat comunicatul.

La rândul său, Hezbollah a declarat că a atacat cinci poziţii israeliene de-a lungul graniţei şi, într-un alt atac, a lovit o poziţie militară israeliană la graniţă, în apropiere de Kiryat Shmona.

Videoclipurile postate pe reţelele de socializare arată o explozie puternică urmată de un nor mare de fum negru în locul unde se află instalaţiile de supraveghere israeliene.

În cursul dimineţii, armata israeliană a declarat că a lovit "două celule teroriste" şi un "post de observare" al Hezbollah, ca răspuns la o tentativă de tir din Liban spre teritoriul israelian.

"Ca răspuns la două celule teroriste care au încercat să tragă din Liban spre teritoriul israelian, armata israeliană a lovit celulele şi un post de observare al Hezbollah", a declarat armata într-un comunicat.

De asemenea, armata a precizat că a ripostat la tiruri de mortiere din Liban spre localităţi israeliene "în nordul Israelului", precizând că nimeni nu a fost rănit.

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, aflat în vizită la rezervişti, a reiterat sâmbătă că ţara sa nu are "niciun interes într-un război" la frontiera sa nordică, dar a avertizat că dacă liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, "va face o greşeală, va pecetlui soarta Libanului".

Din 7 octombrie, Israelul este în război cu gruparea palestiniană Hamas, care controlează Fâşia Gaza, declanşat de un atac fără precedent al mişcării islamiste pe teritoriul israelian.

De atunci, frontiera israeliano-libaneză este scena unor schimburi de focuri frecvente între armata israeliană, pe de o parte, şi puternica mişcare libaneză Hezbollah şi aliaţii săi, care susţin Hamas, pe de altă parte.

În primul său discurs de la începutul conflictului, liderul Hezbollah a acuzat vineri Statele Unite că sunt "în întregime responsabile" pentru războiul dintre Israel şi Hamas.

UPDATE 4 noiembrie, ora 18:30

Mii de persoane demonstrează, sâmbătă, la Berlin în semn de solidaritate cu palestinienii din Gaza, victime ale bombardamentelor lansate de Israel după atacul ucigaş al Hamas pe teritoriul său la 7 octombrie, transmite AFP. La Paris, demonstranţii scandează "Palestina va trăi, Palestina va învinge" iar la Londra, traficul la Oxford Circus a fost blocat.

"Estimăm numărul manifestanţilor la aproximativ 3.500, dar sosesc mai mulţi", a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a poliţiei.

Atmosfera a fost calmă la începutul mitingului. Mulţi veniseră cu familiile şi copiii lor. Pe pancarte se putea citi "Salvaţi Gaza", "Opriţi genocidul" şi "Încetaţi focul", au observat jurnaliştii AFP.

Participanţii, dintre care mulţi purtau keffiyeh, eşarfa purtată de activiştii palestinieni, s-au adunat pe celebra Alexander Platz din centrul Berlinului, strigând "Palestina liberă".

Numeroase steaguri palestiniene, cu cele trei dungi negre, albe şi verzi şi triunghiul roşu, fluturau deasupra mulţimii.

Manifestaţia, convocată de mai multe asociaţii de susţinere a palestinienilor, s-a desfăşurat sub sloganul "Apăraţi drepturile democratice fundamentale: libertate de exprimare şi pentru palestinieni".

Organizatorii declaraseră că se aşteaptă la aproximativ 2.000 de participanţi, dar poliţia a estimat că ar putea fi cel puţin 10.000, şi a desfăşurat aproximativ 1.400 de poliţişti pentru a supraveghea marşul, care ar trebui să se încheie în jurul orei 18:00 GMT pe Potsdamer Platz.

De asemenea, poliţiştii au impus condiţii stricte, avertizând că orice "negare a dreptului Israelului de a exista, prin declaraţii antisemite, incitare la ură, apologia violenţei sau a terorismului" este "pedepsită" şi va fi condamnată penal.

Mai multe manifestaţii de susţinere a palestinienilor din Gaza, dintre care aproape 9.500, majoritatea civili, au murit în ultima lună, potrivit mişcării islamiste Hamas, au degenerat în ultimele săptămâni în Germania, cu ciocniri uneori violente între poliţie şi manifestanţi.

Poliţia declarase că se teme de noi tensiuni la această manifestaţie, ca urmare a interdicţiei oficiale de joi de a desfăşura în Germania activităţi legate de Hamas şi de asociaţia Samidoun, ai cărei membri sunt acuzaţi că au sărbătorit în stradă atacul mişcării islamiste împotriva israelienilor, soldat cu peste 1.400 de morţi, majoritatea civili.

Ministrul de Interne, Nancy Faeser, a fost criticată în special de opoziţia conservatoare pentru ceea ce ea susţine că a fost o întârziere în punerea în aplicare a interdicţiei anunţate în urmă cu două săptămâni de Olaf Scholz.

Paris

Câteva mii de protestatari care cer o încetare imediată a focului în Gaza participă la un marş pro-palestinian pe străzile Parisului, unii dintre ei strigând "Israel, asasinule".

Demonstranţii îl vizează şi pe preşedintele francez Emmanuel Macron, scandând "Macron, complice". Unii poartă pancarte pe care scrie "Încetarea imediată a focului", un strigăt scandat, de asemenea, în mod repetat de mulţime. Pe banerele de pe un camion cu sistem de sonorizare din centrul marşului se poate citi "Opriţi masacrul din Gaza".

Demonstranţii scandează, de asemenea, "Palestina va trăi, Palestina va învinge", mulţi dintre ei purtând steaguri palestiniene.

Traseul planificat de manifestanţi trece între două pieţe publice mari din estul Parisului, République şi Nation. Şeful poliţiei pariziene a autorizat marşul, dar a promis că orice comportament considerat antisemit sau care simpatizează cu terorismul nu va fi tolerat de către poliţiştii mobilizaţi pentru a menţine ordinea.

Londra

Poliţia metropolitană a interzis protestatarilor să se adune în faţa ambasadei israeliene din Londra, în timp ce în capitala britanică începe un alt weekend de demonstraţii în masă împotriva Israelului, pe fondul războiului dintre Israel şi Hamas din Gaza.

Poliţia spune că o parte dintre manifestanţi au blocat traficul la Oxford Circus, înainte de a fi îndepărtaţi de către ofiţeri.

UPDATE 4 noiembrie, ora 18:24

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a reiterat sâmbătă că Statele Unite susţin "pauzele umanitare" în conflictul dintre Israel şi Hamas, dar a respins o "încetare a focului" din partea ţărilor arabe, informează AFP.

"Statele Unite consideră că toate aceste eforturi vor fi facilitate de aceste pauze umanitare", a declarat Blinken în cadrul unei conferinţe de presă la Amman, referindu-se la eforturile de a cruţa civilii palestinieni şi de a accelera livrarea de ajutoare în Fâşia Gaza.

El a vorbit alături de omologii săi egiptean şi iordanian la finalul unei reuniuni ministeriale la Amman cu cinci ţări arabe.

Ministrul iordanian de Externe, Ayman Al-Safadi, a cerut "încetarea războiului" din Gaza, referindu-se la "crimele de război" ale Israelului.

"Nu acceptăm noţiunea de autoapărare", a declarat el, în timp ce omologul său egiptean, Sameh Choukri, a cerut o "încetare imediată şi necondiţionată a focului".

Antony Blinken a reiterat că Statele Unite consideră că o astfel de încetare a focului nu ar face decât "să menţină Hamas pe poziţii", expunând percepţiile divergente ale conflictului între Statele Unite, Israel, pe de o parte, şi ţările arabe, pe de altă parte.

În timpul unei vizite efectuate vineri în Israel, lui Blinken i-a fost respinsă tema pauzelor umanitare, dar a promis că va persevera.

"Israelul trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a proteja civilii palestinieni", a declarat el, reafirmând că Israelul are dreptul şi obligaţia de a se apăra după atacul sângeros al mişcării islamiste palestiniene din 7 octombrie.

De atunci, cel puţin 1.400 de persoane au murit, potrivit autorităţilor israeliene, majoritatea fiind civili ucişi în aceeaşi zi cu atacul fără precedent al Hamas.

Ca represalii, Israelul a declarat un război pentru "anihilarea" Hamas, lovind fără încetare Fâşia Gaza, aflată sub controlul mişcării islamiste. Aceste lovituri au ucis aproape 9.500 de persoane, dintre care 3.900 de copii, potrivit ultimelor cifre ale Hamas.

UPDATE 4 noiembrie, ora 17:40

Armata israeliană a anunţat sâmbătă că a lansat raiduri aeriene împotriva unor ţinte ale Hezbollah, după atacuri ale mişcării libaneze ce au marcat o escaladare a tensiunilor la frontiera de nord a Israelului, informează AFP.

"Ca răspuns la tirurile dinspre Liban (...), avioanele de luptă ale armatei israeliene au lovit ţinte teroriste ale Hezbollah", a anunţat armata israeliană într-un comunicat, informând de asemenea despre lovituri de artilerie şi de tancuri spre teritoriul libanez.

Ţintele lovite "includ infrastructuri teroriste, situri pentru stocare de rachete şi complexe militare", adaugă comunicatul.

La rândul său, Hezbollah a anunţat că a atacat cinci poziţii israeliene de-a lungul frontierei şi, într-un alt atac, a lovit o poziţie militară israeliană la frontieră, nu departe de Kiryat Shmona.

Înregistrări video postate pe reţelele sociale arată o puternică explozie, urmată de un nor de fum negru pe locul de amplasare a unor instalaţii de supraveghere israeliene.

Mai devreme în timpul zilei de sâmbătă, armata israeliană a declarat că a lovit "două celule teroriste" şi "un post de observaţie" al Hezbollah, ca răspuns la tentative de tiruri dinspre Liban în direcţia teritoriului israelian.

Armata a mai informat că a replicat la tiruri de mortier dinspre Liban spre localităţi israeliene "în nordul Israelului", precizând că acestea nu au făcut răniţi.

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, în vizită la rezervişti, a declarat sâmbătă că ţara sa "nu este interesată de un război" la frontiera sa de nord, însă a avertizat că dacă liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, "face o eroare, el va pecetlui destinul Libanului".

UPDATE 4 noiembrie, ora 14.30: Ultima oră! Erdogan a izbucnit și anunță că nu mai vorbește cu Netanyahu: L-am șters și l-am aruncat!

content-image

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan spune că nu mai poate vorbi cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu în lumina bombardamentelor din Gaza, relatează presa turcă, potrivit timesofisrael.com.

Continuarea aici

UPDATE 4 noiembrie, ora 14.15: Un oficial american afirmă că 400.000 de persoane încă se află în nordul Fâşiei Gaza

content-image

Până la 400.000 de persoane se află încă în nordul Fâşiei Gaza, potrivit trimisului special al SUA, David Satterfield, notează BBC, potrivit news.ro.

În ultimele săptămâni, Israelul le-a spus locuitorilor să evacueze nordul Fâşiei şi să se mute în sud, pe care l-a desemnat drept aşa-numita zonă sigură.

De atunci, nordul a fost ţinta unui bombardament israelian neîncetat din aer şi a unei ofensive terestre - deşi au avut loc şi atacuri aeriene în sud.

Vorbind cu reporterii în capitala iordaniană Amman sâmbătă dimineaţă, Satterfield a declarat că între 800.000 şi un milion de persoane s-au mutat în sud, în timp ce 350.000-400.000 au rămas în nordul enclavei.

UPDATE 4 noiembrie, ora 12.40: Teroriștii Hamas și-au făcut sediul central sub spitalul Al-Shifa și se folosesc de ambulanțe. Așa se explică lovirea autospecialei de IDF

content-image

O ambulanță palestiniană care circula în Gaza a fost lovită de forțele armate israeliene în seara zilei de vineri, 3 noiembrie. Faptul a stârnit revoltă la nivel internațional, fiind criticat de șefii ONU și OMS, printre alții.

Continuarea aici

UPDATE 4 noiembrie, ora 12.00: Peste 700 de străini vor părăsi Gaza, sâmbătă, pe la Rafah: Printre ei nu sunt și cetățeni români

content-image

730 de cetățeni străini sunt așteptați să treacă sâmbătă prin Rafah, potrivit unei surse egiptene, citate de CNN.

Continuarea aici

UPDATE 4 noiembrie, ora 11.50: De neînțeles - Revolta unui israelian de origine română: Hamas ne măcelăreau iar soldații IDF refuzau să intre

content-image

A apărut o mărturie incredibilă relatată de un israelian de origine română. El arată surpriza totală de care au avut parte israelienii și mai ales zona militară israeliană în momentul în care Hamas a intrat în Israel și a făcut prăpăd ore bune fără să fie deranjați de cineva.

Continuarea aici

UPDATE 4 noiembrie, ora 10.40: IDF a spus că a bombardat casa șefului Hamas, Haniyeh, în Gaza

content-image

Presa arabă relatează că Israelul a bombardat o casă din Fâșia Gaza aparținând șefului Biroului Politic al Hamas, Ismail Haniyeh.

Raportul spune că o rachetă a fost trasă în casa din cartierul Al-Shathi din nordul Gazei. Nu s-au raportat imediat victime în grevă.

Nu există niciun comentariu din partea IDF. Haniyeh trăiește în exil în Qatar.

La începutul războiului, presa palestiniană a raportat că 14 membri ai familiei lui Haniyeh au fost uciși într-un atac aerian israelian asupra unei alte case de familie din cartierul Sheikh Radwan, inclusiv fratele și nepotul său.

UPDATE 4 noiembrie, ora 10.35: IDF a lovit două celule teroriste în sudul Libanului: Și un post Hezbollah a fost bombardat

content-image

Forțele de Apărare Israelului spun că au lovit două celule teroriste în sudul Libanului cu puțin timp în urmă.

Continuarea aici

UPDATE 4 noiembrie, ora 09.35: Coaliția care poate pune punct războiului - Miniştrii de externe din 5 țări din Orientul Mijlociu şi din SUA se întâlnesc la Amman

content-image

Miniştrii de externe din Iordania, Egipt, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Qatar se vor întâlni sâmbătă la Amman cu şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, pentru a discuta despre mijloace de a "pune capăt războiului din Gaza", a anunţat diplomaţia iordaniană, citată de AFP, anunță Agerpres.

Continuarea aici

UPDATE 4 noiembrie, ora 09.25: Decizie surprinzătoare a președintelui palestinian: Și-a amânat întâlnirea cu Putin, la Moscova

content-image

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, şi-a amânat şi-a amânat vizita pe care urma să o facă la Moscova în următoarele două săptămâni.

Continuarea aici

UPDATE 4 noiembrie, ora 09.10: IDF susține că mai mulți teroriști Hamas au fost uciși după tentative de ambuscade în tuneluri

content-image

Forțele de Apărare Israelului spun că trupele terestre au continuat ofensiva în nordul Fâșiei Gaza peste noapte, anunță timesofisrael.com.

Se spune că forțele de infanterie și tancuri conduse de Brigada 460 au întâlnit numeroase încercări ale agenților Hamas de a ieși din tuneluri pentru a ataca trupele. Forțele au ucis câțiva bărbați înarmați și au localizat tunelurile, care vor fi ulterior distruse, spun IDF.

Într-o întâlnire, IDF spune că forțele terestre au luptat împotriva unui grup de 15 agenți Hamas, ucigând câțiva dintre ei și bombardându-le posturile de observație.

UPDATE 4 noiembrie, ora 08.50: Israelul continuă ofensiva în Fâşia Gaza şi refuză o încetare temporară a focului cu Hamas

content-image

Speranţa unei încetări temporare a focului între Israel şi gruparea islamistă Hamas s-a stins vineri, după refuzul premierului israelian Benjamin Netanyahu, în ciuda încercărilor de mediere ale secretarului de stat american Antony Blinken, care a ajuns la Tel Aviv pentru a treia oară de la izbucnirea războiului. "Continuăm (ofensiva) cu toate forţele noastre, iar Israelul refuză un armistiţiu temporar care nu include eliberarea ostaticilor noştri", a transmis Netanyahu după o întâlnire cu Blinken. Separat, armata israeliană a confirmat vineri că a lovit o ambulanţă care era folosită de "o celulă teroristă Hamas", într-o "zonă de luptă", o referire la bombardamentul israelian la intrarea în Al-Shifa, principalul spital din oraşul Gaza. "Un număr de terorişti Hamas au fost ucişi în atac", a declarat un purtător de cuvânt al armatei, citat într-un comunicat, anunță Agerpres.

Autorităţile israeliene le-au cerut israelienilor care călătoresc în străinătate să evite "să afişeze în mod deschis simboluri şi caracteristici israeliene şi evreieşti", pe fondul unei creşteri "semnificative" a "incidentelor antisemite şi violente împotriva israelienilor şi evreilor din întreaga lume". Potrivit Consiliului Naţional de Securitate (NSC), însărcinat cu emiterea alertelor de călătorie şi raportarea către biroul prim-ministrului, "în ultimele săptămâni, de când a început Operaţiunea 'Săbii de Fier', CNS şi Ministerul Afacerilor Externe au identificat o creştere semnificativă a antisemitismului şi a incitării antiisraeliene, precum şi atacuri violente care ameninţă vieţile israelienilor şi evreilor din întreaga lume''.

Liderul grupării şiite libaneze Hezbollah, Hassan Nasrallah, a rupt vineri prelungita şi deloc uzuala sa tăcere pentru a anunţa că, deşi nu exclude un "război amplu" cu Israelul, acţiunile statului israelian în Gaza şi Liban vor fi cele care vor determina cursul actualelor ciocniri la frontieră. El a susţinut că SUA sunt în "întregime responsabile" pentru războiul aflat în desfăşurare în Fâşia Gaza, în opinia sa Israelul fiind "doar un instrument" în acest război" a cărui extindere regională este o eventualitate "realistă". El a insistat totodată că atacurile din 7 octombrie asupra comunităţilor israeliene din apropiere de Gaza au fost "100% palestiniene". "Punerea lor aplicare (a acestor atacuri) a fost 100% palestiniană, iar autorii lor le-au ascuns de toată lumea", a declarat liderul islamist în primul său discurs public de la izbucnirea războiului dintre Israel şi gruparea islamistă palestiniană Hamas, transmis în direct la televiziune de la baza sa din Liban.

UPDATE 4 noiembrie, ora 08.10: Șeful ONU, îngrozit de atacul israelian asupra unui convoi de ambulanțe

content-image

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, s-a declarat „îngrozit” de atacul Israelului asupra unui convoi de ambulanțe în Gaza, se arată într-un comunicat citat de CNN, anunță Mediafax.

Lovitura din apropierea spitalului Al-Shifa din Gaza City, cea mai mare unitate medicală din enclavă, a ucis cel puțin 15 persoane și a rănit alte 50, vineri, potrivit autorităților sanitare administrate de Hamas.

„Sunt îngrozit de atacul raportat în Gaza asupra unui convoi de ambulanțe în afara spitalului Al-Shifa”, a spus Guterres în comunicat.

„Imaginile cu cadavrele împrăștiate pe stradă în fața spitalului sunt sfâșietoare”, a adăugat el.

Șeful ONU a precizat însă că nu a uitat „atacurile teroriste” ale Hamas în Israel și „uciderea, mutilarea și răpirile, inclusiv de femei și copii”, reiterând totodată apelurile pentru eliberarea necondiționată a tuturor ostaticilor deținuți în Gaza.

Guterres a făcut apel la încetarea focului asupra Gaza.

CNN notează că Israelul și-a recunoscut responsabilitatea pentru atacul din fața spitalului Al-Shifa, afirmând că a vizat o ambulanță folosită de Hamas.

Scoală bombardată

Cel puţin 20 de persoane au fost ucise şi alte zeci rănite într-un atac "ţintit"asupra unei şcoli din nordul Fâşiei Gaza, a anunţat sâmbătă dimineaţa Ministerul Sănătăţii al Hamas din teritoriul palestinian, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Douăzeci de martiri şi zeci de răniţi au sosit la spitalul al-Chifa din oraşul Gaza, după atacul ţintit asupra unei şcoli transformate într-o tabără pentru persoane strămutate în zona al-Saftaoui, în nordul Fâşiei Gaza", a declarat Ministerul Sănătăţii într-un comunicat. "Mai multe obuze de mortier au căzut asupra şcolii care a fost vizată direct", a adăugat sursa citată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.