Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 1 aprilie 2023 - Luptele violente continuă pe tot frontul/ Medvedev anunță sicrie pentru Europa

Pinterest
ucraina putin lupte

Ziua 402 de război vine cu noi avertismente privind un Al Treilea Război Mondial sau un război nuclear. Premierul Ungariei a avertizat că situația din Ucraina este alarmantă și periculoasă pentru țara sa, iar posibilitatea izbucnirii unui război mondial nu trebuie ignorată. Deși unele declarații ale liderilor europeni și americani, referitoare la posibilitatea unui conflict mondial, pot părea exagerate, premierul Ungariei consideră că aceasta este o amenințare reală în prezent. Luptele violente cu pierderi grele de ambele părți continuă în Donbas, Zaporojie și Zona Harkov. Trupele ruse par să înainteze, însă foarte încet. STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de război în timpul zilei de sâmbătă, 1 aprilie 2023, pe măsură ce apar.

UPDATE 1 aprilie 2023, ora 23.22 - Video | Zelenski, după ce Rusia a preluat preşedinţia Consiliului de Securitate al ONU: Teroriştii trebuie să fie traşi la răspundere, să nu prezideze nicăieri

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, sâmbătă, într-un nou discurs, că este absurd faptul că Rusia a preluat preşedinţia Consiliului de Securitate al ONU, în contextul în care ruşii atacă Ucraina în fiecare zi.

Continuarea AICI

UPDATE 1 aprilie 2023, ora 22.45 - Dana Budeanu: Ucraina a devenit paradisul traderilor

Asa cum suntem obisnuiti de cand lumea si pamantul, situatiile dramatice nu sunt decat niste oportunitati extraordinare pentru “sefii la lume”. Odata cu incheierea festivalului de intepat caracterizat de profituri fabuloase pentru industria pharma, a venit randul Ucrainei sa deschida serata magnifica pentru firmele producatoare de armament si traderii de cereale. Banii au fost intorsi cu lopata sub privirile neputincioase ale bietilor fermieri din Polonia, Romania sau Bulgaria.

Continuarea AICI

UPDATE 1 aprilie 2023, ora 21.38 - Zelenski nu lasă nimic la voia întâmplării: Ucraina aplică noi sancţiuni împotriva Rusiei şi a susţinătorilor acesteia

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat sâmbătă un decret prin care instituie sancţiuni împotriva a sute de companii, organizaţii şi persoane acuzate de sprijinirea invaziei ruse în Ucraina, transmite dpa. În majoritatea cazurilor, măsurile se aplică pe termen de zece ani.

Continuarea AICI

UPDATE 1 aprilie 2023, ora 19.52 - Video | Credincioşii s-au adunat la Kiev în faţa mănăstirii care are aviz de evacuare și al cărei stareț a fost arestat de SBU

Zeci de credincioşi s-au adunat în faţa unei mănăstiri celebre din Kiev ai cărei călugări, acuzaţi că ar avea legături cu Moscova, sunt vizaţi de miercuri de un anunţ de evacuare şi al cărei şef, mitropolitul Pavel, a fost audiat sâmbătă, scrie AFP.

Continuarea AICI

UPDATE 1 aprilie 2023, ora 18.06 - SBU l-a arestat pe stareţul mănăstirii Lavra Pecerska din Kiev, cea mai mare din Ucraina

Serviciul de securitate din Ucraina l-a arestat sâmbătă pe stareţul mânăstirii cunoscută sub numele de Lavra Pecerska din Kiev, cel mai important lăcaş de cult din Ucraina, anunță BBC.

Continuarea AICI

UPDATE 1 aprilie 2023, ora 16.35 - Ironia sorții - Rusia a preluat șefia Consiliului de Securitate al ONU: la ultima rotație a început războiul

Rusia va prezida Consiliul de Securitate al ONU timp de o lună, conform reglementărilor, o preşedinţie criticată de Ucraina şi Statele Unite, conform AFP.

Continuarea AICI

UPDATE 1 aprilie 2023, ora 15.15 - Germania face un anunț care poate schimba cursul războiului din Ucraina

Continuarea AICI

UPDATE 1 aprilie 2023, ora 15.15 - Bubuie un mare scandal în Ucraina: percheziții la un controversat cap al Bisericii, care a avut opinii pro-Rusia

Presa ucraineană scrie că fostului şef al complexului monahal Lavra Pecerska din Kiev, controversatul mitropolit Pavlo, subordonat Patriarhiei Moscovei, i s-a adus la cunoştinţă faptul că are calitatea de suspect într-un dosar penal şi că locuinţa sa va fi percheziționată.

Continuarea AICI

UPDATE 1 aprilie 2023, ora 14.50 - Kim Jong Un: umbrela nucleară a SUA nu poate apăra Ucraina

Liderul Coreei de Nord, Kim Jong-un, a declarat sâmbătă că preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, greşeşte dacă crede că umbrela nucleară a Statelor Unite ar putea să protejeze Ucraina de Rusia, relatează agenţia nord-coreeană de ştiri KCNA. Preşedintele Zelenski îşi riscă propria ţără şi este ambiţios din punct de vedere politic, pentru că îşi doreşte arme nucleare, subliniază KCNA.

UPDATE 1 aprilie 2023, ora 14.10 - Rușii schimbă strategia în Ucraina, după ce s-au împotmolit la Bahmut

Continuarea AICI

UPDATE 1 aprilie 2023, ora 13.10 - FMI a aprobat un împrumut de 15,6 miliarde de dolari pentru Ucraina

Fondul Monetar Internațional a anunțat că a fost aprobat, de către consiliul său executiv, un program de împrumut pe patru ani în valoare de 15,6 miliarde de dolari pentru Ucraina, parte a unui pachet global de 115 miliarde de dolari, potrivit reuters.

Împrumutul pe patru ani în valoare de 15,6 miliarde de dolari pentru Ucraina face parte dintr-un pachet global de 115 miliarde de dolari pentru a sprijini economia țării în timp ce aceasta se luptă cu armata Rusiei, de 13 luni.

Decizia deschide calea pentru o plată imediată de aproximativ 2,7 miliarde de dolari către Kiev și impune Ucrainei să realizeze reforme ambițioase, în special în sectorul energetic, a precizat Fondul, vineri, într-o declarație.

UPDATE 1 aprilie 2023, ora 12.40 - Serviciile secrete britanice au identificat marea vulnerabilitate a Rusiei: ucrainenii au lovit în 'câlcâiul lui Ahile'

Continuarea AICI

UPDATE 1 aprilie 2023, ora 12.10 - Un important general american le taie avântul ucrainenilor și contrazice marele plan al lui Zelenski

Generalul american Mark Milley, şeful Statului Major Interarme din SUA, a declarat pentru "Defense One" că este puțin probabil ca Ucraina să alunge toate forțele ruse de pe teritoriul său în cursul acestui an, subliniind că aceasta este o sarcină foarte dificilă.

Continuarea AICI

UPDATE 1 aprilie 2023, ora 11.16 - Ucrainenii au eliminat 460 de soldați ruși

Forţele ucrainene au lichidat 460 de militari ruși în ultimele 24 de ore, astfel că numărul ocupanţilor ucişi pe front, de la începutul războiului, a ajuns la 173.360 - potrivit unui raport publicat, sâmbătă, de Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei. De asemenea, de la începutul invaziei ruse la scară largă, trupele ucrainene au doborât 306 avioane și 291 de elicoptere rusești. Au mai fost distruse 3.615 (+5) tancuri ale armatei ruse, 6.977 (+3) de vehicule blindate, 2.675 (+4) de sisteme de artilerie, 278 de sisteme de apărare antiaeriană, 526 de lansatoare multiple de rachete, 5.521 (+3) de vehicule și cisterne transportatoare de combustibil, 18 nave, 2.248 (+9) de drone, 911 rachete de croazieră și tehnică specială (296 de unități).

UPDATE 1 aprilie 2023, ora 10.46 - Rușii au ucis cel puțin 1400 de copii în Ucraina

Cel puţin 1.411 copii au suferit în Ucraina din cauza agresiunii armate la scară largă a Federației Ruse - transmite, sâmbătă, Procuratura Generală de la Kiev. Parchetul ucrainean precizează că, potrivit datelor existente la 1 aprilie 2023, numărul copiilor uciși de armata rusă în război a ajuns la 467, în timp ce numărul copiilor răniţi este de 944.

Acest bilanţ nu este definitiv, deoarece încă se lucrează la stabilirea datelor în locurile unde luptele sunt în desfăşurare, în teritoriile temporar ocupate și în cele eliberate deja de sub ocupaţia trupelor ruse.

Ukrinform aminteşte că, pe 31 martie, un copil de doar cinci luni a fost ucis la Avdiivka (regiunea Doneţk), în urma unor atacuri de artilerie lansate de armata rusă, iar un băiat de 13 ani a fost rănit pe 28 martie, în satul Kolisnivka, din regiunea Harkiv.

UPDATE 1 aprilie 2023, ora 10.00: Șefa Parlamentului European amenință direct Rusia

Şefa Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat că toți cei implicați în crimele de război ale Federației Ruse pe teritoriul Ucrainei vor fi trași la răspundere.

"Gropi comune, crime, case și vieți distruse. Parlamentul European va fi întotdeauna de partea păcii - o pace reală, o lume în care va exista libertate și dreptate" - a subliniat Metsola, adăugând că cei vinovați pentru atrocitățile din Bucea, Irpin, Borodianka și din alte orașe vor fi deferiţi justiției.

UPDATE 1 aprilie 2023, ora 09.36: 'Gărzile ofensive' intră în scenă în Ucraina. Care este planul

Ucraina a format „Gărzile ofensive”, unități în care s-au înscris zeci de mii de voluntari și care vor intra în scenă pentru „dezocuparea” teritoriilor cucerite de ruși, conform Ukrinform.

Continuarea AICI

UPDATE 1 aprilie 2023, ora 08.46: Rușii au omorât 37 de copii la Bucea

Prima Doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a declarat că, în oraşul Bucea și în raionul omonim din regiunea Kiev, 89 de copii au avut de suferit din cauza agresiunii ruse, dintre care 37 au murit.

"Numai în Bucea și în raionul Bucea, 89 de copii au fost victime - 37 dintre ei au murit, iar 52 au fost răniţi. Potrivit datelor oficiale, rușii au ucis 466 de copii în Ucraina. Iar acestea, cu siguranță, nu sunt toate victimele, pentru că nu știm exact ce se întâmplă în teritoriile ocupate" - a remarcat Zelenska.

UPDATE 1 aprilie 2023, ora 08.15: Rușii s-au dezlănțuit în Herson

Şeful Administraţiei Militare Regionale Herson, Oleksandr Prokudin, a raportat că, în ultimele 24 de ore, armata rusă a atacat regiunea de 54 de ori.

Potrivit unui comunicat remis sâmbătă dimineaţă, ruşii au lansat 439 de obuze, folosind artilerie grea, aviaţia şi lansatoare de rachete Grad, informează Rador.

 

UPDATE 1 aprilie 2023, ora 05.15: Macron a acuzat Moscova că a permis și chiar încurajat crimele de război ale armatei ruse în Ucraina

Preşedintele francez Emmanuel Macron a acuzat vineri Moscova că a "permis, a încurajat chiar" crimele de război ale armatei ruse în Ucraina, la un an de la retragerea Rusiei din oraşul Bucea, devenit simbol al acestor crime, informează AFP, citat de Agerpres.

"Agresiunea Rusiei a dus la o sistematizare a crimelor de război împotriva Ucrainei şi împotriva poporului acesteia", a spus el într-un mesaj video prezentat în cadrul unui summit de la Kiev pe tema crimelor de la Bucea, cu ocazia marcării unui an de la recucerirea acestei localităţi de către forţele de la Kiev.

"Şi departe de a sancţiona aceste crime contrare tuturor legilor războiului, liderii ruşi au permis ca ele să aibă loc, ba chiar le-au încurajat, sfidând dreptul internaţional şi cu obiectivul clar de a subjuga naţiunea ucraineană prin violenţă", a adăugat preşedintele Macron.

Continuarea AICI

content-image

 

UPDATE 1 aprilie 2023, ora 03.35: Lukaşenko acuză Polonia că ar intenționa să invadeze Belarus și cere Rusiei să amplaseze rachete nucleare intercontinentale în Belarus

Preşedintele Aleksandr Lukaşenko a declarat vineri că Rusia, care a decis deja să amplaseze arme nucleare tactice în Belarus, ar putea, dacă va fi necesar, să amplaseze şi rachete nucleare intercontinentale, invocând perspectiva unui atac occidental asupra ţării sale dinspre Polonia, relatează Reuters, citat de news.ro.

În discursul anual adresat parlamentarilor şi oficialilor guvernamentali - care a semănat, ca punere în scenă, cu discursul lui Putin - Lukaşenko a declarat că planurile Moscovei de a amplasa arme nucleare pe teritoriul Belarusului ar ajuta la protejarea ţării, despre care a spus că este ameninţată de Occident.

"Nu încerc să intimidez sau să şantajez pe nimeni. Vreau să protejez statul belarus şi să asigur pacea pentru poporul belarus", a declarat Lukaşenko.

Continuarea AICI

content-image

UPDATE 1 aprilie 2023, ora 01.20: Preşedintele Volodimir Zelenski şi-a consacrat mesajul transmis vineri seara evenimentului pe care Ucraina l-a marcat în cursul zilei - un an de la eliberarea oraşului Bucea, devenit simbol al atrocităţilor ruse - şi a promis din nou cu această ocazie că se va face dreptate şi că „va fi un nou Nürnberg pentru nazişti”, aluzie la judecarea liderilor ruşi.

„Cuvântul principal astăzi este dreptate. Dreptate - pentru statul nostru, pentru tot poporul nostru care şi-a pierdut rudele, cei dragi, şi-a pierdut sănătatea, casa, viaţa normală din cauza agresiunii ruseşti, din cauza terorii ocupantului”, a spus liderul ucrainean.

UPDATE 1 aprilie 2023, 0ra 01.14: SUA sunt așteptate să anunțe luni un nou pachet de ajutoare militare

Nou ajutor în valoare de 2,6 miliarde de dolari care ar putea include radare de supraveghere aeriană, rachete antitanc, diferite tipuri de muniție și cisterne pentru lupta Ucrainei împotriva Rusiei, au declarat vineri trei oficiali americani, relatează Reuters.

UPDATE 1 aprilie 2023, ora 01.12: Fondul Monetar Internațional aprobă un împrumut de 15,6 miliarde de dolari pentru Ucraina

Consiliul de administrație al Fondului Monetar Internațional a aprobat un nou acord extins pe 48 de luni, în valoare de aproximativ 15,6 miliarde de dolari pentru Ucraina, a anunțat vineri fondul într-o declarație. Împrumutul face parte dintr-un pachet de sprijin pentru Ucraina care se ridică la 115 miliarde de dolari și permite deblocarea imediată a aproximativ 2,7 miliarde de dolari, potrivit CNN.

UPDATE 1 aprilie 2023, 0ra 01.10 Ucraina începe să folosească kituri de „bombe inteligente” fabricate în SUA

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, Iuri Ihnat, a confirmat vineri că Ucraina folosește deja bombe ghidate prin satelit cu tehnologie JDAM-ER (Joint Direct Attack Munition-Extended Range) fabricate în SUA, potrivit Kyiv Independent.

Din punct de vedere tehnic, JDAM este un kit care se montează pe o bombă de uz general – inițial pe bombele Mark-80 ale armatei americane- pentru a o transforma într-o armă ghidată prin GPS.

Practic, niște „aripi” care transformă bombele simple cu cădere liberă în muniție ghidată, îmbunătățind precizia datorită unui GPS care ajută bomba să își ajusteze cursul în timp ce se apropie de țintă.

Odată lansată, bomba își desfășoară aripile, permițându-i să planeze până la 72 de kilometri, triplând raza de acțiune a armei originale, potrivit Bloomberg.

Ele pot funcționa cu o varietate de focoase, putând exploda deasupra solului, la suprafață sau după ce se îngroapă în sol.

content-image

UPDATE 1 aprilie 2023, ora 01.06: Europol a analizat 7.000 de videoclipuri și imagini și a adunat mărturiile a 550 de martori din Ucraina pentru a elabora o listă cu 150 de suspecți de crime de război, relatează Kyiv Independent.

Catherine de Bolle, directorul executiv al Europol, a declarat pe 31 martie că agenția lucrează îndeaproape cu Curtea Penală Internațională (CPI), a informat Ukrinform.

Lista va servi drept sprijin pentru procurorul general al Ucrainei, ofițerii de aplicare a legii din Ucraina și CPI să investigheze crimele de război ale rușilor în Ucraina, a spus de Bolle.

UPDATE 1 aprilie 2023, ora 01.04: Ucraina începe să folosească kituri de „bombe inteligente” fabricate în SUA

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, Iuri Ihnat, a confirmat vineri că Ucraina folosește deja bombe ghidate prin satelit JDAM-ER (Joint Direct Attack Munition-Extended Range) fabricate în SUA, potrivit Kyiv Independent.

UPDATE 1 aprilie 2023, ora 01.02: Liderii a peste 30 de organizații de presă din întreaga lume au semnat joi o scrisoare către ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoly Antonov, prin care cer eliberarea reporterului Wall Street Journal, Evan Gershkovich, relatează CNN.

„Gershkovich este un jurnalist, nu un spion, și ar trebui eliberat imediat și fără condiții”, arată scrisoarea, inițiată de Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor, care a fost făcută publică vineri.

Scrisoarea a fost semnată de liderii Associated Press, The New York Times, The Washington Post, BBC, TIME, Euronews, Bloomberg News, Sky News, The New Yorker și The Economist, printre multe alte agenții.

Știre inițială:

Și președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, spune că există riscul unui război nuclear. Însă acesta dă vina pe sprijinul Occidentului pentru Kiev.

Între timp, luptele continuă. Rachetele rușilor au lovit dimineață oraşul Zaporojie, fiind avariate mai multe clădiri. Noaptea trecută, apărarea antiaeriană a distrus 9 drone Shahed din 10.

Azi s-a împlinit un an de la eliberarea orașului Bucea, unde în 33 de zile de ocupație rusă au fost uciși peste 1.400 de ucraineni.

Volodimir Zelenski promite că cei vinovați de crime vor plăti și spune că Ucraina va câştiga războiul: Pentru că libertatea, dreptatea, umanitatea, respectul și pacea, meritate de oameni, trebuie să triumfe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.