Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 23 mai 2023 - Explozii și alertă în toată Ucraina / Luptele continuă în Belgorod/ Confruntări sângeroase și lângă Bahmut

pulaski.pl
razboi ucraina

Situația la Bahmut este tot confuză. Rușii spun în continuare că au capturat orașul. Mai mult, televiziunile ruse sărbătoresc “cucerirea fortăreței Bahmut” și compară evenimentul cu căderea Berlinului. Centrala nucleară Zaporojie s-a confruntat cu a şaptea pană de curent de la începutul ocupaţiei ruse. Guvernatorul regiunii a declarat că s-a produs un incendiu din cauza unei suprasarcini în sistemul de furnizare a electricităţii. STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de război în timpul zilei de marți, 23 mai 2023, pe măsură ce apar.

UPDATE 23 mai, ora 22.31: Ucraina a demarat o anchetă pe numele lui Andrei Ruzinsky, un comandant rus: rolul acestuia în război

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat că a deschis un dosar penal pe numele lui Andrei Ruzinsky, un comandant rus pe care Reuters l-a identificat anul trecut ca participând la conducerea ocupației militare în estul Ucrainei, informează Reuters, potrivit Rador.

Ruzinsky a fost comandantul Corpului 11 de Armată al Flotei baltice ruse, care a trecut în Ucraina la începutul anului 2022 și a preluat controlul unui lanț de orașe la sud de Harkiv, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei. SBU a menționat într-un comunicat că a emis o notificare pe numele lui Ruzinsky, care se află în teritoriu rusesc, că acesta este suspectat că a intrat într-o conspirație pentru a coordona acte de agresiune militară.

Potrivit oficialilor și localnicilor ucraineni, acesta a ordonat atacuri cu armament greu asupra zonelor populate și a dat ordine comandantului militar din orașul Balakliia, unde au existat mai multe cazuri de reținere și torturare a civililor. Rusia s-a retras din zonă în septembrie anul trecut. Reuters nu l-a putut contacta telefonic pe Ruzinsky folosind numerele listate pe numele lui.

Ministerul rus al Apărării nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii. Kremlinul a negat în mod repetat informațiile conform cărora trupele sale ar fi comis crime de război sau că atacurile ar fi vizat civili.

Într-un raport special publicat în octombrie anul trecut, Reuters a dezvăluit modul în care soldați din Corpul 11 de Armată au ocupat zona din jurul Balakliia, în regiunea Harkiv din nord-estul Ucrainei. Potrivit raportului, întocmit în baza unui set de documente militare rusești descoperite într-un buncăr de comandă abandonat, Ruzinsky este indicat ca făcând parte din lanțul de comandă care supraveghea forța rusă de acolo. În același set de documente, Reuters a găsit inclusiv patru documente care l-au identificat pe Ruzinsky drept comandantul grupării militare Balakliia, pe lângă rolul de șef al Corpului 11 Armată. Documentele reprezentau un certificat de felicitare semnat la adresa unui subordonat cu ocazia zilei sale de naștere și trei documente tipărite, purtând numele și funcția lui Ruzinsky în partea de sus a paginii, prin care se dădeau instrucțiuni despre indicativele de apel radio pe care gruparea Balakliia ar trebui să le folosească. Ulterior, anul trecut, Ruzinsky a predat comanda grupării Balakliia unuia dintre subalternii săi, colonelul Ivan Popov, indică documentele.

Într-un alt articol de luna trecută, Reuters l-a identificat pe comandantul care fusese responsabil cu supravegherea populației civile pe durata ocupației ruse de șase luni a localității Balakliia. Bărbatul, care era menționat cu indicativul „Granit” este Valery Buslov, un polițist militar rus din Flota Baltică. În urma raportului Reuters, SBU a anunțat luna aceasta că Buslov a fost înștiințat cu privire la suspiciunea că ar fi încălcat legile și regulile războiului. Agenția a spus că Buslov a organizat „detenția ilegală a localnicilor” în Balakliia și că anchetatorii au găsit dovezi că a interogat personal deținuții și a folosit „violență psihologică și fizică” împotriva lor, inclusiv amenințarea cu asasinarea și deportarea forțată a rudelor lor în Rusia. Când Reuters l-a contactat telefonic pe Buslov în interiorul Rusiei luna trecută, acesta a negat că ar fi fost în Balakliia.

content-image

UPDATE 23 mai, ora 22.17: 'Vladimir Putin spânzurat de zidurile Kremlinului' – dorința grupului de rebeli care a atacat forțele ruse la Bolgorod

Corpul Voluntarilor Ruşi a emis o declaraţie în care a dat asigurări că "Rusia este pregătită pentru schimbări". Grupul Legiunea Libertate pentru Rusia a subliniat, de asemenea, că atacul lor "a spulberat încă o dată mitul că cetăţenii ruşi sunt în siguranţă şi că Rusia este puternică", neexcluzând acţiuni viitoare.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 23 mai, ora 20.35: Trei sate din regiunea rusă Kursk au rămase fără electricitate în urma unor atacuri cu drone, anunță guvernatorul regional

Trei sate din regiunea rusă Kursk, de la granița cu Ucraina, au rămas, marți, fără electricitate, după ce o dronă a aruncat explozibili pe o centrală electrică, a declarat guvernatorul regiunii, scrie Reuters, potrivit Rador. "Echipele de reparații efectuează în prezent lucrări de reparații. Niciunul dintre localnici nu a fost rănit", a transmis guvernatorul Roman Starovoit printr-o postare pe platforma Telegram. De când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, regiunile rusești din apropierea graniței cu Ucraina au raportat în mod repetat atacuri cu drone asupra infrastructurii lor civile. Moscova spune că Kievul este direct responsabil pentru atacurile pe teritoriul său, însă Ucraina neagă acest lucru.

content-image

UPDATE 23 mai, ora 20.33: Olaf Scholz a declarat că Ucraina va deveni membră a Uniunii Europene după încheierea conflictului actual

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, și-a exprimat încrederea că Ucraina va deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene după încheierea conflictului actual, relatează TASS, potrivit Rador. El a făcut această declarație, marți, la un eveniment dedicat aniversării a 160 de ani de existenţă a Partidului Social Democrat din Germania (SPD), care face parte din coaliția de guvernământ.

"Un capitol amar din istoria continentului nostru '...' se va încheia cu o Ucraina liberă, care va deveni membră cu drepturi depline a Uniunii Europene" - a declarat cancelarul, citat de ziarul "Die Welt". În același timp, Scholz a subliniat că SPD ar trebui, în special, să ia clar partea Kievului în conflict. Pentru că, tocmai datorită politicii de detensionare a fostului cancelar german Willy Brandt, principiile neutilizarii forței, inviolabilitatea frontierelor, integritatea teritorială a statelor și dreptul popoarelor la autodeterminare sunt în vigoare azi în Europa. "Noi, social-democrații, aderăm la toate aceste principii cu profundă convingere" - a rezumat Scholz, referindu-se la dezbaterile interne a social-democraților cu privire la politica lor față de Rusia.

content-image

UPDATE 23 mai, ora 20.31: Statele Uniunii Europene au furnizat Ucrainei 220.000 proiectile de artilerie şi 1.300 rachete (Josep Borrell)

Statele Uniunii Europene au furnizat Ucrainei 220.000 proiectile de artilerie şi 1.300 rachete, conform unui plan convenit de miniştri în luna martie, pentru a ajuta Kievul să lupte împotriva invaziei ruse, a declarat, marţi, înaltul reprezentant al UE pentru politică externă, informează Reuters, potrivit Rador.

Josep Borrell a precizat că statele UE au furnizat şi 1.300 rachete, conform planului, şi sunt pe cale de a livra un milion de elemente de muniţie în interval de un an, chiar dacă unele state UE au evitat să sprijine acest obiectiv ca fiind fezabil. "Următoarele zile, săptămâni şi luni vor fi decisive din punct de vedere strategic pentru războiul din Ucraina", a declarat Borrell, anunţând aceste date la finalul unei reuniuni a miniştrilor apărării din UE, desfăşurate la Bruxelles. Guvernele UE au convenit planul de livrare a muniţiei în martie, după ce Kievul a avertizat că are nevoie disperată de proiectile de artilerie, în contextul în care invazia rusă a degenerat într-un război de uzură, fiind folosite mii de proiectile în fiecare zi. Planul UE - în valoare de cel puţin două miliarde de euro, este alcătuit din trei elemente - toate legate de stimulente financiare. Primele două elemente oferă o rambursare parţială pentru armele şi muniţia trimise Ucrainei, prin utilizarea unui fond intitulat Facilitatea Europeană pentru Pace. Este pentru prima dată când UE s-a implicat în finanţarea procurării comune de muniţie, la scară largă şi reflectă modul în care UE a devenit mai implicată în probleme militare, de când forţele ruse au intrat în Ucraina, în februarie 2022. Primul element al planului încurajează statele membre să trimită muniţie din stocuri, al doilea oferă stimulente pentru state să plaseze comenzi comune pentru muniţie, iar al treilea se concentrează asupra sprijinirii companiilor de armament să îşi amplifice capacităţile de producţie. Cele 220.000 de proiectile de artilerie au fost furnizate în temeiul primei părţi a planului, a spus Borrell. Primele contracte de achiziţie comună, în temeiul părţii a doua a planului, ar urma să fie semnate în vară, potrivit unor oficiali.

content-image

UPDATE 23 mai, ora 19.56: Comandantul superm al forțelor armate ucrainene a dispărut misterios: zvonuri despre moartea sa / cele două tabere se contrazic

Zvonuri în contradictoriu despre unul dintre cei mai importanți oameni din armata Ucrainei! Potrivit rușilor, comandantul suprem al forțelor armate ucrainene, Valery Zaluzhny, este în viață, chiar dacă nu se mai știe nimic despre el. Kievul, pe de altă parte, a declarat că Moscova încearcă în mod deliberat să demoralizeze unitățile ucrainene prin răspândirea informațiilor că generalul ar fi murit.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 23 mai, ora 19.31: Avioanele F-16 sunt pregătite să intre în Ucraina: Polonia a început antrenarea piloților

Polonia a început antrenarea piloţilor ucraineni pe avioane de luptă americane F-16, iar mai multe ţări din Uniunea Europeană sunt gata să furnizeze Ucrainei avioane, a anunţat marţi şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 23 mai, ora 19.25: Începe războiul nuclear? Mevedev avertizează: Armele distructive livrate Ucrainei duc la scenariul unei 'apocalipse nucleare'

Cu cât sunt mai distructive armele furnizate de Occident Ucrainei, cu atât riscul unei "apocalipse nucleare" este mai mare, a avertizat marţi vicepreşedintele puternicului Consiliu de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 23 mai, ora 18.23: Explicațiile Kievului, sub semnul întrebării: 'Partizanii' ruși care au atacat în Belgorod foloseau vehicule americane (Video)

Imaginile video postate online de unul dintre grupurile de "partizani" ruşi care au lansat un atac transfrontalier din Ucraina în regiunea rusă Belgorod par să arate că în acest raid au fost implicate vehicule militare fabricate în SUA, inclusiv Humvee-uri şi ceea ce par a fi vehicule internaţionale Maxxpro 1224 rezistente la mine, scrie jurnalistul Peter Beaumont de la "The Guardian", specializat în zone de conflict şi fost corespondent de război.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 23 mai, ora 17.53: Viktor Orban: 'Ucraina nu poate câștiga războiul. Întrebarea nu este cine a invadat pe cine'

Premierul Ungariei, Viktor Orban, este convins că Ucraina nu este capabilă să câștige războiul contra Rusiei.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 23 mai, ora 17.25: Modul în care Rusia a ales să lichideze grupurile rebele din Bolgorod: strategia dură aleasă de Moscova

Ministerul rus al Apărării a afirmat marţi că i-a lichidat pe toţi sabotorii care au atacat luni regiunea Belgorod, la graniţa cu Ucraina, ţară care s-a disociat de acest atac.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 23 mai, ora 17.20: Uniunea Europeană a transferat încă 1,5 miliarde de euro Ucrainei

Uniunea Europeană a transferat Ucrainei încă o tranşă de 1,5 miliarde de euro, în cadrul planului de asistenţă macrofinanciară, anunţă Comisia Europeană, potrivit site-ului Tagesschau.de, informează Mediafax.

Aceasta este a patra tranşă acordată Ucrainei anul acesta de către Comisia Europeană, în cadrul programului de asistenţă macrofinanciară de până la 18 miliarde de euro. "De la începutul acestui an, Uniunea Europeană a transferat deja Ucrainei 7,5 miliarde de euro", a declarat Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene. "Aceste fonduri au rolul de a acoperi necesităţile financiare imediate ale Ucrainei", a subliniat preşedintele Comisiei Europene.

content-image

UPDATE 23 mai, ora 16.17: Vladimir Putin: ”Ni se spune adesea, și auzim, că Rusia a început un fel de război. Nu!”

Rusia nu a început niciun război, ci încearcă să-i pună capăt cu ajutorul unei „operațiuni militare speciale”, a declarat președintele rus Vladimir Putin la ceremonia de prezentare a premiilor de stat.

"Ni se spune adesea, și auzim, că Rusia a început un fel de război. Nu. Rusia, cu ajutorul unei operațiuni militare speciale, încearcă să oprească acest război care se poartă împotriva noastră, împotriva poporului nostru, dintre care unii, din cauza nedreptății istorice, s-au aflat în afara granițelor statului istoric rus. Dar asta nu i-a împiedicat să fie poporul nostru", a spus el.

El a dat asigurări că Rusia va face totul pentru a-i proteja pe „acești oameni”. Țara, a menționat președintele rus, trece acum prin momente dificile. "Dar totuși, astăzi este un moment special al consolidării noastre puternice, al agravării sentimentului nostru național, al dorinței de a întări fundamentele spiritualității noastre cu orice preț, de a crea condiții în economie, producție, educație a tinerilor noștri pentru a asigura viitorul necondiționat al țării noastre", a spus Putin, conform Interfax.

content-image

UPDATE 23 mai, ora 16.04: Kremlinul este „profund îngrijorat” de incursiunea unui grup armat din Ucraina

Kremlinul şi-a exprimat ”îngrijorarea profundă” marţi, în a doua zi a unei incursiuni a unui grup armat pe teritoriul Rusiei, din Ucraina, şi îndeamnă la ”eforturi suplimentare” în vederea unei contracarări a acestor atacuri - care se multiplică şi cresc în amploare, relatează AFP, informează News.ro.

”Ceea ce s-a întîmplat ieri (luni) provoacă o îngrijorare profundă şi demonstrează încă o dată că combatanţii ucraineni îşi continuă activităăţile împotriva ţării noastre”, declară presei un purtător de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

”Asta necesită din partea noastră eforturi suplimentare. Aceste eforturi continuă să fie furnizate, iar operaţiunea militară specială (în Ucraina) continuă pentru ca acest lucru să nu se mai întâmple”, declară Peskov.

Rusia a lansat luni o ”operaţiune antiteroristă” în întreaga regiune Belgorod - o premieră de la invazia Tcrainei de către Vladimir Putin.

Aceasta le acordă în zona respectivă puteri sporite atât forţelor armate, cât şi forţelor de ordine.

Moscova acuză Kievul de orchestrarea acestui atac, însă Ucraina dezminte şi denunţă o ”criză internă în Rusia”.

Mai multe atacuri cu dronă au vizat, în noaptea de luni spre marţi, regiunea rusă Belgorod, la frontiera cu Ucraina, unde forţe de securitate ruse continuă să acţioneze împotriva incursiunii armate a acestor combatanţi provenind din Ucraina.

Aceste atacuri cu dronă nu s-au soldat cu victime, a anunţat pe Telegram guvernatorul regiunii Belgorod Viaceslav Gladkov. El a anunţat că ”două case au fost atacate cu drone la Graivoron”, capitala districtului cu acelaşi nume, iar alte două atacuri cu dronă au vizat satul Borisovka şi au atins o clădire administrativă şi o casă.

content-image

UPDATE 23 mai, ora 15.57: Numărul ucrainenilor care au intrat în România, pe fondul invaziei ruseşti, a trecut de 4,3 milioane

Numărul ucrainenilor care au intrat în România, pe fondul invaziei ruseşti, a trecut de 4,3 milioane, conform datelor anunţate astăzi de Poliţia de Frontieră, transmite Rador. În ultimele 24 de ore, prin punctele de graniţă de la nivelul întregii ţări au trecut aproximativ 168 de mii de persoane, dintre care peste 9.500 de cetăţeni ucraineni. În continuare, controlul de frontieră la intrarea în România se derulează operativ, conform cu legislaţia naţională şi comunitară, iar activitatea se desfăşoară la capacitatea maximă permisă de infrastructură, precizează sursa citată.

content-image

UPDATE 23 mai, ora 14.50: Livrarea F-16 în Ucraina va dura în cel mai bun caz câteva luni

Șeful forțelor aeriene americane, Frank Kendall, a declarat că livrarea avioanelor de luptă F-16 în Ucraina va dura „în cel mai bun caz câteva luni”, potrivit CNN.

Administrația prezidențială americană a oferit până acum puține detalii despre un plan de echipare a forțelor aeriene ucrainene cu avioane de luptă fabricate în SUA sau cu alte avioane de generația a patra, după ce Joe Biden a anunțat vineri că SUA nu se va opune livrării de către statele europene a unor avioane F-16 pentru Ucraina.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 23 mai, ora 14.30: Maia Sandu spune că Vladimir Putin va fi arestat dacă va intra pe teritoriul Republicii Moldova

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, pe numele căruia Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis un mandat internaţional de arestare în legătură cu crimele comise în Ucraina, va fi reţinut dacă ajunge în Republica Moldova, a declarat preşedinta Maia Sandu într-un interviu cu mai mulţi jurnalişti străini.

Întrebat de reporterul Euronews dacă Vladimir Putin ar fi arestat în cazul în care ar veni în Republica Moldova, preşedinta Maia Sandu a declarat:„Republica Moldova este semnatar al acordului Curţii Penale Internaţionale, iar Moldova va respecta decizia Curţii”.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 23 mai, ora 14.00: Noile livrări de arme către Kiev nu sunt capabile să schimbe în mod radical situația de pe front (Dmitri Peskov)

Noile arme livrate către Kiev nu sunt capabile să schimbe în mod radical situația de pe front, a declarat marţi, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Vladimir Putin, citat de TASS, scri rador.ro.

Țările occidentale discută în momentul de faţă despre livrarea de avioane de luptă F-16 către Ucraina.  'Este evident faptul că spirala continuă să crească în ceea ce priveşte aprovizionarea [Ucrainei] cu diverse sisteme de arme și tipuri de arme mult mai avansate. Este evident că s-a luat decizia de a le completa şi cu avioane. Dar, cum a fost şi în cazul tuturor celorlalte tipuri de arme, nici de această dată nu sunt capabili să schimbe în mod fundamental situația de pe front', a subliniat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, comentând discuția despre livrarea de aeronave, răspuns oferit la solicitarea jurnaliştilor.

Potrivit lui Peskov, riscurile unor astfel de acțiuni ale Occidentului sunt evidente. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului nu a dorit să se pronunţe în legătură cu data exactă a livrărilor de avioanele de luptă F-16 către Ucraina. 'Nu este de competența noastră să ne pronunţăm în legătură cu data livrării', a explicat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Vladimir Putin. 'Într-o continuă spirală ascendentă a tensiunilor, ne confruntăm cu o situație similară: ţările Occidentului colectiv sunt din ce în ce mai implicate în acest conflict', a declarat el. Țările occidentale discută în prezent despre livrarea avioanelor de luptă F-16 către Kiev.

content-image

UPDATE 23 mai, ora 13.40: Kremlinul spune că atacul din Belgorod este o diversiune ucraineană

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Vladimir Putin, consideră că scopul sabotorilor ucraineni din regiunea Belgorod, este de a distrage atenția de la Artemivsk (Bahmut, denumirea ucraineană, n.r.) și dorința de a minimiza efectul politic al pierderii orașului de către Kiev.

El a mai precizat că incidentul a fost raportat șefului statului Vladimir Putin. În momentul de faţă, potrivit lui Peskov, se intervine pentru a-i elimina de pe teritoriul Rusiei și a-i distruge. Sunt suficiente forțe și mijloace la locul incidentului, a dat asigurări purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus.

Guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, a anunțat pătrunderea unui grup ucrainean de sabotaj și de recunoaștere al Forțelor Armate ale Ucrainei pe teritoriul regiunii. El a adăugat că Forțele Armate Ruse, împreună cu Serviciul de Frontieră, Rosgvardia și FSB, întreprind măsurile necesare pentru eliminarea inamicului.

Potrivit canalului Baza de pe Telegram, planul Edelweiss a fost introdus de Ministerul rus al Afacerilor Interne în regiunea Belgorod pentru a interveni. A fost anunțată o convocare generală a angajaților din toate secțiile de poliție din regiune.

content-image

UPDATE 23 mai, ora 13.30: Volodimir Zelenski a mers pe front în prima linie de apărare din Doneţk

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a deplasat marţi pe frontul din regiunea Doneţk, în estul Ucrainei, a anunţat Preşedinţia Ucrainei, informează AFP, conform Agerpres.

Şeful statului ucrainean "a vizitat poziţii din prima linie în zona de apărare Vugledar-Mariinka", unde au loc de luni de zile lupte împotriva armatei ruse, a informat Preşedinţia ucraineană într-un comunicat, postând fotografii cu Zelenski alături de militari.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 23 mai, ora 13.15: Cetățean ucrainean, condamnat la 16 ani de închisoare pentru spionaj în Rusia

Un cetățean al Ucrainei a fost condamnat la 16 ani de închisoare pentru spionaj în Rusia, fiind vorba de spionaj împotriva unor întreprinderi rusești din domeniul apărării, scrie TASS, potrivit rador.ro.

Andri Petkevici (42 de ani) își va ispăși pedeapsa într-o colonie penală cu regim sever. În cadrul activităților desfășurate de ofițerii FSB, s-a stabilit că 'un cetăţean străin, la instrucțiunile Serviciilor de Informații ale Ucrainei, a căutat să ia legătura cu angajați ai întreprinderilor ruse din domeniul apărării, care deţineau informaţii secret.

Scopul său era să recruteze ruși și să obțină de la ei informații despre evoluțiile din domeniul armelor de calibru mic'. 'Activitățile de spionaj ale lui Petkevici au fost depistate la timp', a adăugat FSB.

content-image

UPDATE 23 mai, ora 13.00: Luptele scad în intensitate în Bakhmut, iar Ucraina spune că încă deține o parte din oraș

Forțele ucrainene controlează în continuare marginea de sud-vest a orașului Bakhmut, iar luptele din oraș au scăzut, a declarat marți ministrul adjunct ucrainean al apărării, Hanna Maliar, citată de Reuters.

Ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maliar, a declarat, marți, că forțele ucrainene controlează în continuare marginea de sud-vest a orașului Bakhmut.

Potrivit ministrului, luptele din oraș au scăzut în intensitate.

Ea a scris pe aplicația de mesagerie Telegram că forțele Kievului au făcut unele progrese „pe flancurile de la nord și sud de Bakhmut” și că forțele ruse, care spun că au cucerit orașul, continuă să elibereze zonele pe care le controlează.

content-image

UPDATE 23 mai, ora 12.43: TASS: Parchetul rus a deschis un dosar penal pentru acte de terorism, după atacul militanților ucraineni asupra regiunii Belgorod

Comitetul de investigații al Parchetului Federației Ruse a deschis un dosar penal în temeiul a șase articole din Codul Penal al Federației Ruse, inclusiv pentru fapte de terorism și crimă, în urma atacului militanților ucraineni asupra așezărilor din regiunea Belgorod, a relatat TASS, marți, citând Serviciul de presă al Procuraturii Generale Ruse. 'Comitetul de investigaţii al Procuraturii Rusiei a inițiat un dosar penal pe motiv de infracțiuni comise în temeiul articolelor 205, 317, 105, 167, 222, 222.1 din Codul Penal al Federației Ruse (act terorist, atentat la viața forţelor de ordine şi de securitate, tentativă de crimă, distrugerea intenționată sau deteriorarea proprietății, circulația ilegală a armelor și explozibililor)', se arată în comunicat.

Potrivit Comisiei de investigaţii, pe 22 mai, reprezentanții unor formațiuni armate ucrainene au atacat districtul Graivoronsk din regiunea Belgorod. Clădirile rezidențiale și administrative, infrastructura civilă au fost supuse bombardamentelor cu obuze și artilerie. Anchetatorii încearcă acum să-i identifice pe atacatori. Mai mulți localnici au fost răniți în urma atacului. După cum a declarat marți guvernatorul regiunii, Viaceslav Gladkov, nu există informații despre victime înregistrate în rândul civililor.

content-image

UPDATE 23 mai, ora 12.32: INTERFAX: Nikolai Patruşev s-a întâlnit la Moscova cu omologii săi din Burundi, Filipine, Brunei și Laos

Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patruşev, a purtat runde de discuții bilaterale la Moscova cu partenerii săi din Burundi, Filipine, Brunei și Laos, care au sosit la Moscova pentru a participa la o conferință organizată de Consiliul de Securitate al Rusiei. ''În cadrul unor convorbiri cu administratorul general al Serviciului Național de Informații din Burundi s-a acordat o atenție aparte aspectelor legate de securitatea alimentară", a declarat Serviciul de presă al Consiliului rus de Securitate.

"Situația din regiunea Asia-Pacific a fost discutată de Patruşev cu directorul general adjunct al Consiliului de Securitate Națională al Republicii Filipine și cu ministrul adjunct din cadrul Biroului prim-ministrului din Brunei", se arată în comunicat. "La întâlnirea cu ministrul adjunct al securității publice din Laos, a fost examinat subiectul cooperării dintre cele două servicii din Rusia și din Laos", a precizat Consiliul rus de Securitate.

Luni, Consiliului de Securitate al Federației Ruse a precizat că Patruşev a avut întâlniri bilaterale cu partenerii săi din Venezuela, Cuba, Congo, Namibia și Benin. O întâlnire cu participarea înalților responsabili de problemele de securitate va avea loc în perioada 23-25 ​​mai, în regiunea Moscova.

content-image

UPDATE 23 mai, ora 12.14: TASS: Preşedintele rus, Vladimir Putin, a comasat două servicii din cadrul Administraţiei Prezidenţiale Ruse

Președintele rus, Vladimir Putin, l-a numit pe Maksim Travnikov șef al Direcţiei pentru servicii publice, personal și anticorupție din cadrul Administraţiei Prezidenţiale Ruse de la Kremlin. 'Îl desemnez pe Maksim Aleksandrovici Travnikov în funcția de șef al Direcţiei pentru servicii de stat, personal și anticorupție de pe lângă președintele Rusiei, eliberându-l din funcția anterioară', se specifică în decretul publicat marți pe site-ul Kremlinului.

Printr-un alt decret, Andrei Ciobotov a fost eliberat din funcția de șef al Direcţiei prezidențiale anticorupție. Astfel, Putin a comasat aceste două structuri Direcţia pentru servicii publice, personal și anticorupție din cadrul Administraţiei Prezidenţiale Ruse şi Direcţia prezidențială anticorupție de la Kremlin.

content-image

UPDATE 23 mai, ora 11.27: INTERFAX: Pentru a discuta despre revenirea la Tratatul START, trebuie ţinut cont de potențialul NATO (Serghei Riabkov)

Pentru a discuta despre revenirea la Tratatul START, trebuie luat în considerare potențialul NATO - a declarat Serghei Riabkov, ministrul adjunct de externe al Federației Ruse, răspunzând la întrebările reprezentanţilor presei despre declarațiile finale făcute în cadrul Summitului G7, din Japonia. El a mai spus că se discută despre o revenire la Tratatul START și întreprinderea unor pași în domeniul nuclear, un apel adresat de liderii G7, fără însă a se ține cont de potențialul combinat al NATO.

"Remarcăm că în spatele apelului G7 privind reluarea Tratatului START și a altor pași în domeniul nuclear, nu există nici cea mai mică disponibilitate pentru a da asigurări că potențialul combinat al NATO este luat în considerare, în acest context. Fără aceasta, este imposibil să discutăm serios despre subiectele identificate", a răspuns Riabkov. Ministrul adjunct de externe al Federației Ruse a remarcat faptul că "în problemele nucleare, Rusia acționează invariabil într-o manieră responsabilă, dând dovadă de toată "transparența" posibilă în cadrul stabilit şi, având în vedere oportunităţile politice și militare".

"În ultimul deceniu, țara noastră a crescut semnificativ nivelul de transparență în ceea ce privește orientările doctrinare în domeniul nuclear, precum și programele de modernizare a forțelor de descurajare nucleară. (...) În ceea ce privește (...) țările occidentale ( ...), în primul rând, cifrele declarate sunt adesea fictive sau aproximative. În mod special, datele publicate recent despre US START de către Departamentul de Stat al SUA, ca și în trecut induc în eroare din cauza inconsecvenței lor, după normele de calcul potrivit START.( ...)

Drept urmare, un potențial semnificativ rămâne "în afara parantezei" - mai mult de o sută de unităţi care trebuie să fie incluse şi vizate de aceste tratat (...) Datele privind dimensiunea arsenalelor Marii Britanii și Franței nu sunt deloc verificabile și sunt de natură pur declarativă (...). "Pasajul despre publicarea datelor ne oferă motive să reamintim din nou cât de important este factorul arsenalului total al NATO în planurile strategice", a spus Riabkov, răspunzând la întrebările jurnaliştilor.content-image

UPDATE 23 mai, ora 11.27: BBC: Luptele continuă pentru a doua zi în regiunea rusă Belgorod

În regiunea Belgorod, din Rusia, luptele continuă pentru a doua zi. Oficialii au declarat că un grup înarmat a iniţiat un atac din Ucraina. Este dificil de spus ce se întâmplă în acest moment. Autorităţile locale au declarat un regim antiterorism, care le oferă libertăţi extinse de a opri mijloacele de comunicare, ca şi de a constrânge deplasarea cetăţenilor.

Marţi dimineaţă, guvernatorul regiunii a anunţat în social media că forţele ruse continuă operaţiunea de "curăţare". După atacurile de luni, din partea a ceea ce Viaceslav Gladkov descrie drept un grup de sabotori, el a sfătuit localnicii care şi-au părăsit casele din cauza luptelor să nu revină încă.

UPDATE 23 mai, ora 11.16: MTI: Aproximativ zece mii de persoane au sosit luni din Ucraina, informează Inspectoratul General al Poliției din Ungaria

Luni, 5.766 de refugiați ucraineni au intrat în Ungaria la frontiera ungaro-ucraineană, în timp ce 4.476 dintre cei care au intrat pe la granița româno-ungară au declarat că au venit din Ucraina, a informat Inspectoratul General al Poliției din Ungaria (ORFK), într-un comunicat remis marți Agenției de Presă MTI.

Poliția ungară a eliberat 32 de permise de ședere temporară, valabile pentru 30 de zile. În acest termen, refugiații vor trebui să se prezinte la Inspectoratul General pentru Imigrări din localitatea de reședință pentru obținerea documentelor definitive. Poliția ungară oferă în continuare ajutor persoanelor care fug de războiul din Ucraina, se mai arată în comunicat.

content-image

UPDATE 23 mai, ora 11.09: ROSBALT: În Kurkovici, regiunea Briansk, două case au luat foc, din cauza bombardamentelor, afirmă guvernatorul Aleksandr Bogomaz

Forțele armate ale Ucrainei au bombardat satul Kurkovici din regiunea Briansk. Potrivit Agenţiei de presă RBC, acest anunț a fost făcut de guvernatorul Aleksandr Bogomaz. Nimeni nu a fost rănit, două case au luat foc, iar o anexă dintr-o gospodărie a fost avariată.

De la începutul aşa-zisei operațiuni militare speciale ruse din Ucraina, autoritățile din regiunile de la granița Rusiei au raportat în mod frecvent atacuri cu drone. În regiunea Briansk, un nivel ridicat (galben) de amenințare teroristă este în vigoare, din octombrie anul trecut.

UPDATE 23 mai, ora 11.00: ROSBALT: Opt persoane au fost rănite în cartierul Graivoronsk, declară guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov

Autoritățile îi ajută pe locuitorii cartierului urban Graivoronsk, unde a pătruns grupul ucrainean de sabotaj și de recunoaștere, să părăsească teritoriul, a declarat luni seară guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov. Potrivit acestuia, situația din zonă se menţine tensionată. Cea mai mare parte a populației a părăsit deja teritoriul, a adăugat Gladkov.

Guvernatorul a menționat că locuitorii care și-au părăsit locuințele vor putea solicita cazare în alte municipii din regiune. 'Ordinul a fost dat, au fost pregătite puncte de cazare temporară', a subliniat Gladkov, menţionând că problemele legate de cazare, hrană și securitate vor fi rezolvate. Luni, Gladkov a anunţat despre pătrunderea grupului ucrainean de sabotaj pe teritoriul regiunii. Ulterior, autoritățile au anunțat introducerea unui regim antiterorism. Potrivit lui Glakov, în urma atacului sabotorilor asupra așezărilor de la graniță, niciunul dintre civili nu a murit, însă opt persoane au fost rănite. Între timp, postul SHOT de pe Telegram a raportat că 39 de sabotori au fost lichidați în apropiere de Belgorod, iar mai multe persoane au fost reţinute. S-a remarcat, de asemenea, faptul că, în total, aproximativ 80 de persoane au intrat pe teritoriul regiunii, însă această informație nu a fost, deocamdată, confirmată oficial.

UPDATE 23 mai, ora 10.50: ROSBALT: Guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, a declarat că operaţiunile din regiune continuă

În districtul Graivoronsk din regiunea Belgorod, forţele Ministerului rus al Apărării, împreună cu forţele de interne şi de securitate, continuă operaţiunea antiteroristă, a declarat guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov. Deocamdată, localnicii nu ar trebui să revină la casele lor, a adăugat Gladkov, potrivit Agenţiei de presă RBC.

În timpul evacuării locuitorilor din districtul Graivoronsk, o femeie de vârsta a treia a murit. Există, de asemenea, informații că în acele localităţi în care au intrat sabotorii sunt doi civili răniți, a precizat guvernatorul. Forțele de securitate nu au reușit încă să ajungă la ei. "Se desfășoară toate acțiunile necesare din partea serviciilor. Așteptăm finalizarea operațiunii de combatere a terorismului, care a fost anunțată ieri", a mai spus Gladkov.

Luni, un grup de sabotaj și de recunoaștere al armatei ucrainene a intrat pe teritoriul districtului urban Graivoronsk. O sursă RT a relatat despre luptele care au loc din satele Gora-Podil și Kozinka. În regiune a fost introdus un regim de operațiune antiteroristă, care prevede verificarea documentelor, relocarea rezidenților din anumite zone și sporirea pazei şi securităţii celor mai importante obiective de infrastructră strategică.

content-image

UPDATE 23 mai, ora 10.45: Încercările de a îngheța războiul din Ucraina sunt greșite (premier britanic)

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak consideră că încercările de a îngheța războiul din Ucraina sunt „absolut greșite” și trebuie oprite, conform Evening Standard.

El a făcut afirmația în Parlamentul britanic, într-o discuție cu fostul lider laburist Jeremy Corbyn, care a cerut o încetare a focului în Ucraina.

Corbyn a cerut Marii Britanii să sprijine apelurile internaționale pentru încetarea ostilităților din Ucraina. „Prim-ministrul are dreptate că o încetare a focului nu este pace, dar orice proces de pace trebuie să înceapă cu o încetare a focului, altfel acest război va continua și va deveni din ce în ce mai rău”, a spus Corbyn.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 23 mai, ora 09.24: Ministrul ucrainean de externe a început un turneu în Africa

Ministrul ucrainean de externe a început un turneu în ţările africane în cursul acestei săptămâni, accelerând încercarea diplomatică a Ucrainei de a contracara influenţa Rusiei în "Sudul Global" şi de a cimenta viziunea Ucrainei despre singura cale spre pace, scrie Reuters.

Dmitro Kuleba a afirmat că principala sa prioritate este de a determina ţările africane să îmbrăţişeze planul de pace al preşedintelui Zelenski, în timpul călătoriei sale în Maroc, în al doilea său tur al Africii de la începerea invaziei ruse în Ucraina.

El a scris pe Instagram că intenţionează să câştige susţinere pentru transportul neîntrerupt de cereale pe Marea Neagră şi asigurarea unor noi pieţe de desfacere pentru Ucraina. Vizita urmează după trei zile de întâlniri diplomatice ale preşedintelui Zelenski la summitul Ligii Arabe şi apoi la summitul G7, din Japonia.

content-image

UPDATE 23 mai, ora 07.45: Şeful spionajului german nu vede nicio slăbire a regimului preşedintelui rus Vladimir Putin

Bruno Kahl, şeful Agenţiei germane de informaţii (BND), a declarat luni că nu vede nicio slăbire a regimului preşedintelui rus Vladimir Putin. "Rusia este încă capabilă să ducă un război pe termen lung", a spus el, potrivit DPA, citat de Reuters și preluat de news.ro

"Nu vedem nicio fisură în sistemul Putin", a declarat Kahl la Academia Federală pentru Politica de Securitate (BAKS). Kahl a susţinut că criticile publice privind gestionarea războiului reprezintă dispute de rutină în cadrul societăţii ruse şi nu reprezintă o ameninţare pentru regimul Putin.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 23 mai, ora 07.15: Informația momentului: când vor sosi avioanele F-16 în Ucraina

Va dura "câteva luni, în cel mai bun caz" pentru ca avioanele de luptă F-16 să ajungă în Ucraina, a declarat luni secretarul Forţelor Aeriene, Frank Kendall, potrivit CNN, citat de news.ro.

Administraţia a oferit puţine detalii despre planul de dotare a Forţelor Aeriene ucrainene cu avioanele de fabricaţie americană sau cu alte aeronave de generaţia a patra, după ce preşedintele Joe Biden a anunţat vineri că SUA va sprijini un efort comun de antrenament, cum ar fi cine va furniza avioanele sau unde va avea loc acesta. Personalul american va participa la pregătire alături de aliaţi şi parteneri din Europa.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 23 mai, ora 03.05: Ministrul român de Externe: Voi insista pentru al 11-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei și pentru un tribunal al crimelor din Ucraina

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a afirmat luni, înainte de a participa la reuniunea miniştrilor de Externe din Uniunea Europeană, că va "insista" pentru adoptarea cât mai rapidă a unui nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, conform Agerpres.

"Voi susţine adoptarea celui de-al optulea pachet de asistenţă financiară pentru susţinerea militară a Ucrainei din cadrul European Peace Facility. În acelaşi timp, voi insista să fie adoptate, cât de rapid posibil, cel de-al 11-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei şi măsurile care împiedică ocolirea acestor sancţiuni", a arătat ministrul român de Externe.

El a spus că unul din subiectele pe care le abordează la ședință este prezentarea ajutorului multidimensional al României pentru Ucraina, care include sprijinirea persoanelor care au fugit de război şi tranzitul cerealelor din ţara vecină.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 23 mai, ora 01.55: Autoritățile ruse se confruntă cu un presupus grup de sabotori în Belgorod, venit dinspre Ucraina, în timp ce Kievul neagă implicarea

Autorităţile din Rusia au declarat că forţele armate luptă împotriva unui grup de sabotori care au trecut graniţa dinspre Ucraina. Pe parcursul întregii zile de luni s-au auzit explozii şi focuri de armă în regiunea Belgorod. Un guvernator local, Viaceslav Gladkov, a declarat că este în desfăşurare o operaţiune antitorism, ceea ce înseamnă că au fost întărite măsurile de securitate şi este posibilă evacuarea civililor cu ajutorul autorităţilor, scrie Rador.

"Inspectăm şi verificăm acum fiecare locuinţă, iar majoritatea populaţiei a părăsit deja zona. Cei care nu avut oportunitatea de a pleca cu propriile mijloace, le oferim ajutorul, iar ceilalţi pleacă cu propriile mijloace de transport", a declarat Viaceslav Gladkov. Ucraina a negat că ar fi implicată în atacul din Belgorod.

content-image

UPDATE 23 mai, ora 00.30: Anunțul care mărește misterul de la Bahmut: în timp ce mercenarii Wagner susțin că dețin controlul în zonă, forțele armate ucrainene contrazic tot

Viceministrul ucrainean al apărării, Hanna Maliar, a declarat luni că forţele Kievului continuă să controleze o parte din sud-vestul oraşului Bahmut, dezminţind din nou afirmaţiile şefului grupului de mercenari ruşi Wagner, Evgheni Prigojin, potrivit cărora luptătorii săi ar fi preluat controlul întregului oraş, transmite EFE, relatează Agerpres.

"Trupele noastre din Bahmut controlează anumite infrastructuri şi zona de case din Litak", a declarat responsabila ucraineană pe contul său de Telegram, referindu-se la cartierul cu acest nume din sud-vestul oraşului asediat de forţele ruse din luna august a anului trecut.

Continuare aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.