Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 25 august - Grupul Wagner nu mai este un factor pe câmpul de luptă din Ucraina/ Kadîrov îi aduce un omagiu lui Prigojin

capital.ro
razboi ucraina

Conform unor canale Telegram rusești, există posibilitatea ca în avion să fi fost amplasată o bombă, iar principalul suspect este pilotul personal al lui Prigojin. Aeronava s-a prăbușit ca urmare a unui presupus complot de asasinare, însă, conform oficialilor americani, prăbușirea nu pare să fi fost provocată de o rachetă sol-aer. Evaluările preliminare ale guvernului american, deși incomplete, sugerează că fie o bombă a detonat în avion, fie o altă formă de sabotaj a dus la prăbușire, potrivit The Wall Street Journal. Canalele sociale asociate grupului Wagner și Prigojin au susținut că aeronava a fost doborâtă de o rachetă antiaeriană rusă.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Ucraina în timpul zilei de vineri, 25 august 2023, pe măsură ce apar.

 

UPDATE 25 august, ora 14.50: Grupul Wagner nu mai este un factor pe câmpul de luptă din Ucraina (Pentagon)

Eficacitatea în luptă a Grupului Wagner nu mai este un factor în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul Pat Ryder, în timpul unei conferințe de presă din 24 august, ca răspuns la o întrebare despre presupusa moarte a șefului Wagner, Yevgeny Prigozhin, într-un accident de avion, notează The Kyiv Independent.

Detalii aici

content-image

UPDATE 25 august, ora 14.40: VIDEO | A apărut o înregistrare din avionul lui Prigojin - Două vizite suspecte înainte de ultimul zbor

Potrivit agenției Nexta, avionul a fost scos la vânzare pentru 5 milioane de euro, iar cumpărătorii au venit să îl vadă în ziua prăbușirii. Canalul de Telegram VChK-OGPU publică identitatea acestora.

Aceștia erau reprezentanți ai companiei aeriene Rusjet Airlines: Alexandra Yulina, președinte al consiliului de administrație, și Serghei Klokotov, director tehnic. Pentru a-i putea introduce în zona păzită și apoi la bord, cumpărătorii au fost declarați ca pasageri ai zborului.

Detalii aici

content-image

UPDATE 25 august, ora 14.12: Kremlinul neagă implicarea în asasinarea lui Prigojin: Este o minciună totală. Să ne bazăm exclusiv pe fapte

Nu există multe date cu privire la accidentul aviatic în care şi-a pierdut viaţa fondatorul companiei militare private "Wagner", Evgheni Prigojin, acestea urmează să fie elucidate în cursul acțiunilor de investigație, a declarat purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov.

Detalii aici

content-image

UPDATE 25 august, ora 13.30: Kadîrov îi aduce un omagiu lui Prigojin - Liderul cecen deplânge 'o mare pierdere pentru întregul stat'

Liderul cecen Ramzan Kadîrov, un aliat al preşedintelui rus Vladimir Putin şi ale cărui forţe au luptat frecvent alături de unităţi din gruparea paramilitară rusă Wagner în Ucraina, laudă moştenirea lui Evgheni Prigojin după presupusa moarte a liderului Wagner în prăbuşirea unui avion, relatează CNN.

Detalii aici

content-image

UPDATE 25 august, ora 12.43: Urmează un puci în Rusia? Ipoteza lui Tomac: 'Cred că abia acum se vor pune bazele unei opoziții militare reale, care va amenința regimul Putin din interior'

Europarlamentarul Eugen Tomac crede că înlăturarea lui Evgheni Prigojin, șeful Wagner, va avea efecte pe termen lung în Rusia, având în vedere numărul mare de mercenari pe care Prigojin îi conducea. Tomac a făcut apel la istoria recentă a Rusiei.

Detalii aici

content-image

UPDATE 25 august, ora 12.40: Lider militar britanic, după moartea lui Prigojin: 'Putin și-a semnat condamnarea la moarte aici'

Președintele rus Vladimir Putin și-a pecetluit propria soartă asasinându-l pe fostul său amic Evgheni Prigojin - dacă suspiciunile că el ar fi provocat accidentul aviatic care l-a ucis ieri sunt adevărate -, potrivit unui fost colonel britanic citat de The Daily Mirror.

Detalii aici

content-image

UPDATE 25 august, ora 10.53: Moartea lui Prigojin înseamnă sfârșitul Wagner: Nu va mai exista ca structură militară paralelă cvasi-independentă (ISW)

Institutul pentru Studierea Războiului consideră că decesele raportate ale liderilor Grupului Wagner Evgheni Prigojin, Dmitri Utkin și Valery Chekalov vor împiedica organizația să reziste eforturilor Kremlinului și ale Ministerului rus al Apărării de a „slăbi, îngloba și distruge organizația”. în urma rebeliunii armate din 24 iunie.

Detalii aici

content-image

UPDATE 25 august, ora 10.05: Pentagonul are a treia variantă pentru moartea lui Evgheni Prigojin

Pentagonul a declarat „este probabil ca Prigozhin să fi fost ucis”.Oficiali americani și occidentali au declarat că explozia ar fi putut fi cauzată de o bombă sau de un alt dispozitiv amplasat în aeronavă, deși ar fi și alte posibilități, cum ar fi combustibilul alterat, potrivit New York Times, informează Mediafax.

Detalii aici

content-image

UPDATE 25 august, ora 08.00 - Posibil scenariu: Wagner trece de partea Ucrainei și îl răstoarnă pe Vladimir Putin de la putere! Invitația a fost deja făcută

Un grup de militanţi ruşi care luptă de partea Ucrainei a cerut grupului de mercenari Wagner să schimbe tabăra şi să li se alăture pentru a răzbuna moartea fondatorului Wagner, Evgheni Prigojin, şi a comandantului lor Dmitri Utkin, relatează Reuters, informează News.ro.

Autoritatea aviatică rusă a transmis că Prigojin, Utkin şi alte opt persoane se aflau într-un avion privat care s-a prăbuşit miercuri, la nord de Moscova, fără a exista supravieţuitori. „Acum vă confruntaţi cu o alegere serioasă – puteţi sta într-o boxă a ministerului rus al apărării şi puteţi servi drept câini de pază pentru executanţii comandanţilor voştri sau vă puteţi răzbuna”, a declarat comandantul Corpului Voluntarilor Ruşi Denis Kapustin într-un mesaj video transmis joi seară. „Pentru a vă răzbuna, trebuie să treceţi de partea Ucrainei”, a spus comandantul.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 25 august, ora 07.30 - Atac de mare amploare al ucrainenilor în Crimeea: o flotă de drone a lovit puncte strategice din peninsulă

Ministerul rus al Apărării a anunţat vineri dimineaţa că a doborât 42 de drone ucrainene în Crimeea, descriind un atac de o rară amploare asupra peninsulei anexate de Moscova în 2014, relatează AFP, informează Agerpres.

"Nouă drone au fost distruse în urma impactului tirurilor deasupra teritoriului Republicii Crimeea. 33 de drone au fost neutralizate prin mijloace de război electronic şi s-au prăbuşit fără a-şi atinge ţinta", a indicat Apărarea rusă pe Telegram. Ministerul nu a furnizat nicio informaţie cu privire la eventuale pagube sau victime ca urmare a distrugerii dispozitivelor.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 25 august, ora 03.10 - Putin transmite condoleanţe rudelor celor morți în accidentul aviatic

Preşedintele Putin a făcut primele comentarii despre prăbuşirea avionului la bordul căruia se presupune că s-ar fi aflat şi liderul mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin. Putin a transmis condoleanţe, descriindu-l pe Prigojin drept "un om talentat, care a făcut unele greşeli", scrie Rador.

"Mai întâi, aş vrea să transmit sincere condoleanţe familiilor tuturor celor care au murit. Este întotdeauna o tragedie şi dacă informaţia se confirmă, că avionul avea angajaţi ai grupului Wagner, aş vrea să subliniez că sunt persoane care au adus o contribuţie semnificativă cauzei noastre comune, luptând împotriva regimului neonazist din Ucraina. Ne vom aminti asta, nu vom uita niciodată" - a spus Putin.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 25 august, ora 01.00 - Ungaria va iniţia prelungirea interdicţiei la importul de cereale ucrainene

Ungaria va iniţia prelungirea de către Uniunea Europeană a interdicţiei la importul de cereale ucrainene, care expiră pe 15 septembrie - a anunţat joi, la Budapesta, ministrul coordonator al Administraţiei premierului Ungariei, anunță Rador.

În cadrul unui briefing al guvernului, Gergely Gulyás a precizat: în cazul în care se va primi un răspuns negativ, Ungaria va introduce aceleaşi măsuri la nivel naţional care au fost adoptate alături de Bulgaria, Polonia, România şi Slovacia, înainte de interdicţia adoptată de UE.

Continuarea aici

content-image

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.