Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 28 iulie - România va desfășura sisteme de apărare antiaeriană în Republica Moldova/ În Marea Neagră se duce o bătălie crâncenă

Radu Pop
Ria.ru
Rusia, Marea Neagră

Ucraina adoptă o abordare strategică în contraofensivă, păstrându-și cei mai bine antrenați soldați pe margine. În această etapă, armata Kievului atacă în diverse puncte, dar fără să forțeze rezultate de amploare. Scopul acestei tactici este să identifice punctele slabe ale apărării ruse, în vederea coordonării lovituri decisive cu miile de soldați antrenați în Vest.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de război în timpul zilei de vineri, 28 iulie 2023, pe măsură ce apar.

 

UPDATE 28 iulie, ora 20.57: 'Heil Zelenski' - Rușii duc războiul informațional 'acasă' la germani, cu un videoclip anti-Ucraina (VIDEO)

O înregistrare video provocatoare care a circulat pe rețelele de socializare pro-Kremlin la 26 iulie prezintă o familie germană - tată, mamă, fiu mic - stând acasă, când ofițeri de securitate cu fețe severe apar la ușa lor și încep să confiște tot ce dețin pentru a oferi asistență Ucrainei, până la cerceii mamei și conținutul căsuței de bani a băiatului.

Detalii aici

UPDATE 28 iulie, ora 19.33: Amenințarea Wagner: Polonia şi Lituania şi-ar putea închide frontierele cu Belarusul

Polonia şi Lituania şi-ar putea închide frontierele cu Belarusul dacă sunt ameninţate de grupul de mercenari ruşi Wagner, a afirmat vineri Arnoldas Abramavicius, adjunct al ministrului lituanian al apărării, citat de AFP.

Detalii aici

content-image

UPDATE 28 iulie, ora 17.08: Explozia din Taganrog pare să fi fost provocată de o rachetă, afirmă guvernatorul regiunii ruse Rostov

Potrivit agenţiei de presă RIA NOVOSTI, în oraşul Taganrog, din Rusia, de la graniţa cu Ucraina, a fost auzită o explozie.

Guvernatorul regiunii ruse Rostov a declarat că explozia care a avut loc în oraşul Taganrog a fost provocată de o rachetă. El a comunicat, de asemenea, că nu au fost înregistrate victime.

Detalii aici

content-image

 

UPDATE 28 iulie, ora 16.24: România va desfășura sisteme de apărare antiaeriană în Republica Moldova (fost ministru al apărării)

În Republica Moldova vor fi dislocate radare românești moderne de apărare antiaeriană, care vor permite doborârea tuturor rachetelor care zboară în spațiul aerian.

Detalii aici

content-image

UPDATE 28 iulie, ora 13.46: Așa merge diplomația: Putin îi oferă un elicopter prezidenţial omologului său din Zimbabwe Emmerson Mnangagwa

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a oferit un elicopter omologului său zimbabwian Emmerson Mnangagwa, anunţă Guvernul zimbabwian, în contextul în care liderul de la Kremlin încearcă să obţină susţinerea liderilor africani, reuniuniţi într-un summit Rusia-Africa la Sankt Petersburg, relatează AFP.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 28 iulie, ora 13.00: Viktor Orbán intră vijelios - Războiul din Ucraina nu are o soluţie pe câmpul de luptă

Războiul din Ucraina nu are o soluţie pe câmpul de luptă, conflictul poate fi soluţionat numai prin diplomaţie şi negocieri, iar primul pas este o încetare imediată a focului - a declarat, vineri, premierul ungar Viktor Orbán, postului public Radio Kossuth. Viktor Orbán a subliniat: Ungaria trebuie să solicite acest lucru.Este nevoie de rezistenţă, "dacă ne aruncă pe geam, intrăm pe uşă, dacă ne împing afară pe uşă, atunci intrăm pe geam" - a afirmat premierul Ungariei, scrie Rador.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 28 iulie, ora 12.31: Autoritățile britanice au permis miliardarilor ruși să cheltuiască sute de mii de dolari din conturile înghețate, în ciuda sancțiunilor (NYT)

Autoritățile britanice au permis miliardarilor ruși sancționați să cheltuiască sute de mii de dolari din conturile înghețate, inclusiv pentru personalul de serviciu, relatează The New York Times.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 28 iulie, ora 11.51: În Marea Neagră se duce o bătălie crâncenă: cum au vrut ucrainenii să arunce în aer o navă cheie a Rusiei

Serviciile ruse de securitate (FSB) au anunţat că au dejucat un atac ucrainean vizând o navă, la Marea Neagră, unde tensiunile cresc între Moscova şi Kiev, după abandonarea Acordului de la Istanbul din iulie 2022 care a permis exportul cerealelor ucrainene, relatează AFP, informează News.ro.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 28 iulie, ora 11.40:  Rușii au fost interceptați când discutau despre atacurile din Marea Neagră: 'Auzim ce au transmis!'

Trupele ruse mobilizează forțe pentru a intensifica atacurile asupra infrastructurii și a zonei de coastă a Ucrainei - potrivit Nataliei Humeniuk, reprezentant oficial al Forțelor de Apărare "Sud" din Ucraina, relatează RBC, potrivit Rador.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 28 iulie, ora 11.11: Comandant rus de top ucis pe front: totul a avut loc la Bahmut

Unul dintre principalii comandanți ai autoproclamatei republici populare Luhansk, Artur Bogacenko, a fost lichidat în luptele pentru zona sudică a oraşului Bahmut, lângă Klişciivka - potrivit unor canale ruse de Telegram, transmite KORESPONDENT, relatează Rador.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 28 iukie, ora 10.30: KORESPONDENT: Regiunea Doneţk - Incendiu la un depozit de petrol controlat de ruşi, în urma unui atac cu rachete

Un incendiu a fost semnalat la un depozit de petrol controlat de ruşi, în localitatea ucraineană Şahtarske (regiunea Donețk), aflată sub ocupaţia trupelor ruse, informează Rador. Potrivit unor canale locale de Telegram, incendiul ar fi izbucnit după un atac cu rachete. Aşa-numita administrație locală de ocupaţie a transmis că serviciile de intervenție pentru situaţii de urgență sunt deja la fața locului. Salvatorii au raportat că nu există persoane rănite din cauza incendiului.

content-image

UPDATE 28 iulie, ora 09.31: Premieră în războiul din Ucraina: contraofensiva ucraineană ajunge la o importantă linie defensivă a ruşilor

Forţele ucrainene din sudul ţării pot fi văzute, pentru prima dată, la una dintre liniile defensive ale Rusiei ”dinţi de dragon”, care se întind pe suprafeţe mari, potrivit unor imagini video care circulă pe reţelele sociale din Rusia, relatează CNN, informează News.ro.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 28 iulie, ora 08.55: Oamenii din Galați s-au speriat teribil: au crezut că Rusia atacă România. Se auzeau bubuituri de peste tot

Un exercițiu militar, desfășurat pe parcursul nopții, i-a speriat pe gălățeni. Aceștia au auzit zgomote și au crezut că este vorba despre un nou atac în zona porturilor ucrainene de la Dunăre. De fapt, exercițiul NATO se desfășura la poligonul militar din vecinătatea orașului Galați, informează Mediafax.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 28 iulie, ora 08.54: Serviciile secrete ale SUA au descoperit 'apa caldă': Rusia primeşte tehnologie militară din China

Un raport al serviciilor american de informaţii, desecretizat joi, arată că China ajută Rusia să ocolească sancţiunile occidentale şi probabil furnizează Moscovei tehnologie militară sau cu dublă utilizare, militară şi civilă, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 28 iulie, ora 07.55: Nou atac cu drone în Moscova în această dimineață: apărarea antiaeriană rusă a intrat în alertă

Armata rusă a raportat distrugerea unei drone ucrainene care ar fi încercat să atace ținte din regiunea Moscovei.

"În această dimineață, o încercare a regimului de la Kiev de a efectua un atac terorist cu un vehicul aerian fără pilot asupra unor ținte din regiunea Moscovei a fost zădărnicită", a declarat vineri Ministerul rus al Apărării, relatează Interfax.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 28 iulie, ora 06.55: Ciudatul caz al ucrainencei descalificată de la Campionatul Mondial pentru refuzul de a saluta o concurentă rusoaică

Sportiva ucraineană Olga Kharlan a fost descalificată joi, de la Campionatul Mondial de scrimă, după ce a câştigat meciul cu rusoaica Anna Smirnova, dar a refuzat să o salute la finalul meciului, scrie Agerpres.

Olga Kharlan a învins-o pe rusoaică cu 15-7, dar multipla campioană olimpică şi mondială nu s-a mai prezentat la meciul următor: nu şi-a salutat adversara la finalul meciului, refuzând să răspundă mânii întinse de către Smirnova, şi a fost descalificată de către Federaţia Internaţională de Scrimă (FIE).

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 28 iulie, ora 05.25: China, un aliat secret al Rusiei în războiul din Ucraina? Ce spune un raport al serviciilor secrete americane

China ajută Rusia să se sustragă sancţiunilor occidentale şi probabil furnizează Moscovei tehnologie militară şi cu dublă utilizare pentru a fi folosită în Ucraina, potrivit unui raport neclasificat al serviciilor de informaţii americane publicat joi, relatează Reuters, citat de news.ro.

Evaluarea realizată de Biroul directorului Direcţiei de Informaţii Naţionale (ODNI) a fost publicată de Comitetul permanent pentru informaţii al Camerei Reprezentanţilor din SUA.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 28 iulie, ora 04.25: Zelenski, vizite riscante în apropierea liniei de front

Volodimir Zelenski a fost joi în mai multe oraşe din sudul ţării, unele chiar în apropierea liniei de front, unde s-a întâlnit cu militarii şi a vizitat unităţi medicale care îi tratează pe răniţi, în discursul nocturn el aducând mulţumiri personalului medical. Preşedintele a fost inclusiv la Odesa, oraşul-port de la Marea Neagră vizat constant de o săptămână de atacuri ruse, anunță news.ro.

„Astăzi am avut onoarea de a-i felicita pe medicii şi asistentele ucrainene, pe medicii din prima linie, cu ocazia sărbătorii lor profesionale. I-am premiat pe cei mai buni dintre ei. Dar le sunt recunoscător tuturor, fiecăruia dintre voi care rămâneţi în oraşele şi satele noastre, în zonele de front, care lucraţi în linia întâi, care sunteţi cei care fac cu adevărat posibilă viaţa Ucrainei. Vă mulţumesc!” - a transmis Volodimir Zelenski în discursul video nocturn, înregistrat la Odesa, chiar în Catedrala Schimbarea la Faţă, care a fost avariată zilele trecute într-un atac rus.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 28 iulie, ora 03.45: Încă un succes ucrainean: armata eliberează satul Staromaiorske de trupele rusești în contraofensiva din sud

Armata ucraineană a eliberat de trupe ruseşti satul Staromaiorske, pe frontul de sud, unde forţele Kievului şi-au intensificat contraofensiva în ultimele zile, a anunţat viceministrul apărării Hanna Maliar, relatează AFP, citat de Agerpres.

"Staromaiorske din regiunea Doneţk a fost eliberat. Apărătorii noştri efectuează în prezent operaţiuni de curăţare" de trupe ruseşti, a declarat ea pe Telegram.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 28 iulie, ora 02.05: Lovitură de teatru! Ucraina, pe cale să renunțe la amenințarea de boicotare a Jocurile Olimpice de la Paris

Kievul ar putea renunța la amenințarea de boicotare a Jocurilor Olimpice de anul viitor de la Paris dacă sportivii din Rusia și Belarus, aliați în războiul din Ucraina, vor concura sub un steag neutru și nu sub culorile lor naționale, a declarat ministrul ucrainean al sportului pentru Reuters, conform Mediafax.

Vadym Huttsait a declarat că nu a existat nicio decizie de a revizui poziția Ucrainei, dar a indicat că autoritățile de la Kiev ar putea fi deschise să revină asupra unei politici care ar exclude probabil sportivii ucraineni de la jocurile de vară.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 28 iulie, ora 01.20: Noua contraofensivă ucraineană - Confirmarea vine de la Putin însuși

Preşedintele rus Vladimir Putin a admis joi că armata ucraineană a lansat o nouă contraofensivă în regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei, susţinând însă că până la ora actuală aceasta a eşuat la fel precum cea lansată de Kiev la începutul lunii iunie, în timp ce responsabili militari ucraineni vorbesc despre succese tactice şi înaintări graduale reuşite de trupele Kievului pe frontul de sud odată cu intrarea contraofensivei într-o nouă fază, notează Agerpres.

În declaraţii acordate televiziunii publice ruse, Putin a susţinut că "inamicul nu a avut succes pe niciunul din sectoarele frontului". "Toate încercările contraofensivei au fost respinse. Inamicul a fost respins cu mari pierderi", a afirmat preşedintele rus, citat de agenţia EFE.

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.