Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Heil Zelenski' - Rușii duc războiul informațional 'acasă' la germani, cu un videoclip anti-Ucraina (VIDEO)

heil zelenski

O înregistrare video provocatoare care a circulat pe rețelele de socializare pro-Kremlin la 26 iulie prezintă o familie germană - tată, mamă, fiu mic - stând acasă, când ofițeri de securitate cu fețe severe apar la ușa lor și încep să confiște tot ce dețin pentru a oferi asistență Ucrainei, până la cerceii mamei și conținutul căsuței de bani a băiatului.

Oficialii atârnă un portret al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski pe peretele familiei și îi obligă să repete "Heil, Zelenski!".

La final, filmul de un minut relatează că Germania a oferit asistență Ucrainei în valoare de 22 de miliarde de euro (24,2 miliarde de dolari) începând din 2022, înainte de a se încheia cu ofițerii care confiscă leopardul de pluș de jucărie al băiatului, o referire la tancurile de luptă avansate Leopard pe care Germania le-a trimis la Kiev în ultimele luni pentru a lupta împotriva invaziei masive a Rusiei. "Dacă ești acasă în NATO, învață să te aștepți la NATO în casa ta", avertizează clipul.

Canalele rusești au pus videoclipul pe seama AfD

Deși în videoclip nu există nicio informație despre cine l-a produs, unele dintre canalele de socializare rusești care îl distribuie au afirmat că a fost realizat de partidul politic german de extremă dreapta Alternative for Deutschland (AfD).

Cu toate acestea, videoclipul în sine nu menționează Alternativa pentru Germania, nu a existat nicio referire la videoclip pe site-ul web al partidului.

AfD nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea Radio Europa Liberă.

Actorii sunt ruși

Utilizând un software de recunoaștere facială, serviciul rusesc al Radio Europa Liberă a identificat actorii care apar în clip ca fiind actori profesioniști ruși. Potrivirile au primit cel mai mare punctaj posibil, lăsând puțin loc de îndoială și indicând cu tărie că videoclipul a fost produs în Rusia.

Unul dintre agenții de securitate germani a fost interpretat în clip de actorul rus Igor Alekseyev. Tatăl este interpretat de actorul rus de film Valentin Vorobyov.

În decembrie 2022, Vorobyov a apărut într-un videoclip de propagandă pro-Kremlin în care susținea că Europa ar îngheța fără acces la energia rusă. Nu a fost clar cine a produs acel videoclip, care a fost, de asemenea, distribuit pe scară largă pe site-urile de socializare.

Iar mama este interpretată de actrița Iulia Konyukhova. O postare acum ștearsă de pe contul de Instagram al Konyuhovei susținea că clipul a fost produs de postul de televiziune de stat rusesc RT. Konyukova a scris în aceeași postare că băiețelul din clip a fost interpretat de fiul ei, Svyatoslav.

Când Radio Europa liberă a întrebat-o pe Konyukova despre postare, aceasta a negat că contul este al ei și apoi a încetat să mai răspundă la mesaje.

Conducătoarea feminină cu fața severă a trupelor de securitate germane din clip a fost interpretată de actrița rusă Iulia Mandriko.

Muzica de pe coloana sonoră este un cântec din 2011 numit Whistling March, al trupei The Diner.

Videoclipul se deschide cu o fotografie de arhivă a unei case germane care a fost realizată în 2017 și este disponibilă pentru utilizare comercială.

Printre cei care au redistribuit videoclipul se numără Armen Gasparyan, membru al Consiliului public consultativ al președintelui Vladimir Putin, serviciul în limba rusă al RT și canalul RuTube RuNews24. Acesta din urmă a afirmat direct că videoclipul a fost produs de AfD.

Canalul Telegram pro-Kremlin Ostashko! Vazhnoye, găzduit de prezentatorul televiziunii de stat Channel One, Ruslan Ostashko, a postat videoclipul, comentând vag: "videoclipul a fost creat de membri ai partidului Alternative for Deutschland".

Un corespondent de război pentru tabloidul pro-Kremlin Komsomolskaia pravda, Aleksandr Kots, a postat videoclipul pe Telegram și l-a numit "o lovitură excelentă în războiul informațional".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.