Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT - Război în Ucraina - Șerghei Șoigu anunță că Rusia a cucerit 400 de kilometri din Ucraina de la începutul anului

cna.org
razboi ucraina

Trupele ruse încearcă să pună presiune de-a lungul întregii linii de contact a frontului, potrivit celor mai recente date ale Statului Major ucrainean. Armata rusă ar putea declanșa o ofensivă pe scară largă la sfârșitul primăverii, dar își va concentra forțele într-o singură zonă operațională, arată Institutul pentru Studul Războiului (ISW).

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Ucraina

 

UPDATE 2 aprilie, ora 23.59: NATO se pregăteşte de o eventuală revenire a lui Trump - Alianţa ar urma să preia o parte din activitatea de coordonare de la grupul Ramstein

Şeful NATO, Jens Stoltenberg, a propus un pachet de ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 100 de miliarde de euro (107 miliarde de dolari), pe cinci ani, care ar conferi alianţei occidentale un rol mai direct în acordarea de sprijin Kievului, au declarat marţi cinci diplomaţi citaţi de Reutersn notează news.ro.

content-image

UPDATE 2 aprilie, ora 20.27: S-a dezlănțuit: Șerghei Șoigu anunță că Rusia a cucerit 400 de kilometri din Ucraina de la începutul anului

Ministerul rus al Apărării revendică marţi cucerirea a peste 400 de kilometri pătraţi din teritoriul Ucrainei de la începutul lui 2024, în contextul în care armata rusă deţine iniţiativa împotriva armatei ucrainene, care duce lipsă de muniţie, relatează AFP.

Detalii aici

content-image

UPDATE 2 aprilie, ora 18.40: Belarus se pregătește de război: Anunțul făcut de Lukașenko

Președintele BelarusuluiAleksandr Lukașenko, a declarat că țara sa nu vrea să lupte, dar se pregătește de război. El a spus acest lucru în timpul unei vizite de lucru la Hrodna, relatează agenția de stat Belta, potrivit news.ro.

Detalii aici

content-image

UPDATE 2 aprilie, ora 18.22: Germania va finanţa achiziţionarea a 180.000 de obuze pentru Ucraina

Guvernul german va contribui cu 576 de milioane de euro la iniţiativa gestionată de Republica Cehă pentru achiziţionarea din afara Uniunii Europene a circa 800.000 de obuze care să fie livrate Ucrainei, informează marţi AFP, potrivit Agerpres.

Detalii aici

content-image

UPDATE 2 aprilie, ora 17.50: Rusia continuă emiterea de paşapoarte în teritoriile ucrainene

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat marţi că peste 3,2 milioane de persoane au primit cetăţenia rusă în 'Novorusia', cum denumeşte Rusia ansamblul celor patru regiuni ucrainene pe care le-a anexat în septembrie 2022, Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, dar pe care din punct de vedere militar le controlează doar parţial după invazia lansată în februarie 2022.

Detalii aici

content-image

UPDATE 2 aprilie, ora 15.00:Rusia a cucerit peste 400 kmp de teritoriu în Ucraina de la începutul acestui an (ministrul rus al apărării)

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a revendicat marţi cucerirea a peste 400 de kilometri pătraţi de teritoriu în Ucraina de la începutul acestui an, informează AFP, care menţionează că trupele ruse reuşesc să preia iniţiativa în faţa soldaţilor ucraineni lipsiţi de muniţie.

"În total, de la începutul anului, 403 km2 de teritoriu din noile regiuni ale Federaţiei Ruse au trecut sub controlul nostru", a declarat Şoigu în cadrul unei reuniuni militare, potrivit unui comunicat al ministerului său.

El a adăugat că soldaţii ruşi continuă să "împingă unităţile ucrainene către vest".

Rusia, aminteşte France Presse, a revendicat anexarea regiunilor ucrainene Lugansk, Herson, Doneţk şi Zaporojie, pe care nu le controlează totuşi decât parţial.

În ultimele luni, armata rusă a afirmat că a cucerit mai multe sate şi mai ales oraşul Avdiivka, din est, una din redutele ucrainene din ultimii ani.

Soldaţii ruşi nu au obţinut victorii majore, vaste zone ale frontului rămânând blocate, dar par să fi profitat de pe urma dificultăţilor Kievului, care se confruntă cu lipsă de muniţii, probleme de recrutare şi slăbirea ajutorului occidental.

Săptămâna trecută, Institutul american pentru studiul războiului (ISW) a estimat că Rusia a cucerit din octombrie anul trecut o suprafaţă totală de 505 kilometri pătraţi din teritoriul Ucrainei.

UPDATE 2 aprilie, ora 14.35: Rusia vrea să îi elimine pe talibani de pe lista organizaţiilor teroriste interzise

Rusia a declarat marţi că are probleme importante de discutat cu liderii talibani din Afganistan şi că lucrează pentru a-i elimina pe talibani de pe lista organizaţiilor teroriste interzise, relatează Reuters.

"Aceasta e o ţară care este alături de noi şi, într-un fel sau altul, comunicăm cu ei", a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

"Trebuie să rezolvăm probleme presante. Acest lucru necesită, de asemenea, dialog, astfel încât, în această privinţă, comunicăm cu ei ca, practic, cu toţi ceilalţi - ei sunt autoritatea de facto în Afganistan", a mai spus el.

Peskov nu a dat detalii despre "problemele presante", dar Rusia a suferit luna trecută cel mai sângeros atac din ultimii 20 de ani, când bărbaţi înarmaţi au luat cu asalt o sală de concerte din afara Moscovei, omorând cel puţin 144 de persoane.

Militanţii Statului Islamic au revendicat responsabilitatea, iar oficiali ai SUA au declarat că au avut informaţii secrete că ramura afgană a reţelei, Statul Islamic Khorasan, a fost vinovată. Rusia a precizat că investighează, de asemenea, o legătură cu Ucraina, lucru pe care Kievul şi Statele Unite l-au respins cu fermitate.

Talibanii au revenit la putere în Afganistan în 2021, după retragerea forţelor străine conduse de SUA, dar au rămas până acum pe o listă de organizaţii pe care Rusia le consideră drept teroriste.

UPDATE 2 aprilie, ora 11.45: Relaţiile cu Rusia sunt la cel mai jos nivel din istoria Republicii Moldova, recunoaşte Mihai Popşoi

Relaţiile cu Rusia sunt la cel mai jos nivel din istoria Republicii Moldova şi atât timp cât barbaria continuă în Ucraina, nu există premise de îmbunătăţire a acestor relaţii, a declarat ministrul de externe moldovean, Mihai Popşoi, care este şi vicepremier, într-o emisiune la postul public de televiziune TRM, informează marţi portalul IPN.

Rusia reprezintă cel mai mare pericol la adresa securităţii naţionale, fapt stipulat şi în strategia de securitate a Republicii Moldova, a afirmat Mihai Popşoi.

Relaţiile proaste dintre Chişinău şi Moscova sunt determinate în primul rând de atrocităţile comise de armata rusă în Ucraina, dar şi de felul în care Kremlinul sfidează suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, a subliniat şeful diplomaţiei moldovene.

"Relaţiile cu Rusia sunt la cel mai jos nivel din istoria modernă a Republicii Moldova. Acest lucru reflectă realitatea cruntă prin care trece regiunea noastră, mai cu seamă vecinii şi prietenii noştri ucraineni. Atât timp cât ucrainenii trec zilnic printr-un calvar de nedescris, nu vedem premise de îmbunătăţire a relaţiei noastre cu Rusia. Atât timp cât această barbarie continuă, nu există premise în acest sens. Noi rămânem fermi în a sprijini suveranitatea şi integritatea Ucrainei", a declarat Mihai Popşoi, invitat la emisiunea "Dimensiunea diplomatică" de la TRM.

"Avem şi demersurile Rusiei împotriva suveranităţii şi integrităţii Republicii Moldova, sprijinind separatismul din regiunea transnistreană, violând suveranitatea noastră prin refuzul de a-şi retrage trupele şi muniţiile şi, cel mai recent exemplu, organizând alegeri în Transnistria, în condiţiile unui mesaj clar din partea Ministerului Afacerilor Externe de a nu organiza alegeri acolo. Mai sunt şi agenţii Kremlinului în Republica Moldova, cei cu mâinile cărora se încearcă şubrezirea statului, destabilizarea ţării, subminarea procesului de integrare europeană, toate acestea sunt dovada clară a ceea ce scrie şi în strategia de securitate. Acolo scrie negru pe alb că Federaţia Rusă este principala ameninţare la securitatea naţională a Republicii Moldova", a afirmat ministrul moldovean.

În altă ordine de idei, Republica Moldova va continua să denunţe acordurile inutile cu Comunitatea Statelor Independente (CSI), menţinând în vigoare doar acordurile cu statele membre care oferă beneficii cetăţenilor moldoveni, a spus el.

"Sunt peste 200 de acorduri cu CSI. Noi am identificat peste 100 de acorduri care ar fi pasibile de denunţare din diverse motive. Principalul fiind că aceste acorduri niciodată nu au fost aplicate, nu au oferit beneficii tangibile cetăţenilor noştri. O parte din ele au fost denunţate deja de o bună parte din membrii CSI. Cele care nu aduc niciun beneficiu vor fi denunţate. Acordurile care continuă să ofere beneficii cetăţenilor, pe moment, vor rămâne în vigoare", a explicat ministrul de externe moldovean.

În decembrie 2023, parlamentul de la Chişinău a adoptat Strategia securităţii naţionale a Republicii Moldova. Documentul prevede că Rusia reprezintă principala ameninţare la adresa securităţii naţionale în baza a trei indicatori: războiul purtat împotriva Ucrainei, prezenţa trupelor ruse pe teritoriul Republicii Moldova şi atacurile de tip hibrid la adresa republicii, notează IPN.

content-image

 

UPDATE 2 aprilie, ora 10.20: Atac cu drone vizând fabrici din Tatarstan, la peste 1.100 km de Ucraina (autorităţi)

 

Un atac cu drone a vizat marţi fabrici din Tatarstan, la peste 1.100 km de graniţa cu Ucraina, şi a făcut cel puţin şase răniţi, au anunţat autorităţile regionale ale acestei republici din cadrul Federaţiei Ruse, citate de AFP şi Reuters.

"Un atac cu drone aeriene a fost efectuat în această dimineaţă împotriva unor fabrici din Tatarstan situate la Elabuga şi Nijnekamsk", a declarat serviciul de presă al liderului Tatarstanului Rustam Minnihanov într-un comunicat pe aplicaţia Telegram, citat de France Presse.

Atacul "nu a produs pagube grave, procesul tehnologic al întreprinderilor nu a fost perturbat", asigură comunicatul, fără a preciza care fabrici au fost vizate.

"La Elabuga, din păcate, sunt răniţi", a subliniat serviciul de presă.

Zona economică specială (ZES) Alabuga, creată în 2006 şi care are zeci de fabrici şi companii, specializate mai ales în producţia de produse chimice, inginerie mecanică şi prelucrarea metalelor, este situată la aproximativ zece kilometri de oraşul Elabuga.

Două drone au atacat un cămin pentru muncitori din Alabuga marţi la ora 2:45 GMT, rănind doi oameni, a precizat serviciul de presă al ZES într-un comunicat.

Agenţia de presă rusă TASS, care a citat serviciile de urgenţă, a relatat că în total şase oameni au fost răniţi.

La Nijnekamsk se găseşte o rafinărie importantă de petrol.

Ucraina, confruntată cu ofensiva rusă timp de doi ani, şi-a intensificat atacurile împotriva Rusiei în ultimele săptămâni, vizând în special obiective energetice, notează AFP.

Kievul a promis că va aduce luptele pe pământul rus, ca represalii pentru numeroasele bombardamente pe teritoriul său.

UPDATE 2 aprilie, ora 09.40: Ucrainenii, obligați să joace în defensivă: armata rusă atacă puternic pe toată linia frontului, folosind aviația pentru a-și susține asalturile

Continuarea AICI

UPDATE 2 aprilie, ora 07.20: Aflate sub atacul rușilor, Kiev și Lvov se pregătesc să redeschidă magazinele Zara: McDonald's și H8M au fost deja deschise

Grupul spaniol Inditex, proprietarul magazinelor Zara, a anunţat luni că îşi va redeschide treptat operaţiunile comerciale din Ucraina, primul pas urmând să fie făcut marţi prin reluarea operaţiunilor online, pentru ca miercuri să fie redeschise şi cele aproximativ 20 de magazine din zona capitalei Kiev, informează EFE.

Gigantul spaniol din industria de textile revine astfel pe piaţa ucraineană, la peste doi ani după ce a decis închiderea magazinelor şi anularea operaţiunilor de comerţ electronic, din cauza războiului izbucnit ca urmare a invaziei militare ruse.

content-image

UPDATE 2 aprilie, ora 07.15: Dezvăluire strategică: motivele pentru care Occidentul nu este momentan capabil să ducă un război de uzură cu Rusia

Într-o analiză detaliată publicată de Institutul pentru Studii Strategice de la Londra (RUSI), Alex Vershinin, fost locotenent-colonel cu o experiență vastă pe front în Coreea, Irak și Afganistan, argumentează că Occidentul nu este momentan capabil să ducă un război de uzură convențional împotriva Rusiei.

El subliniază că, în cazul unei potențiale confruntări între marile puteri, este crucial pentru Occident să reevalueze capacitatea sa de a susține un conflict de lungă durată, orientându-se spre o strategie ce favorizează uzura, în detrimentul manevrelor rapide.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 2 aprilie, ora 07.10: China avertizează ferm Europa: 'Nu e posibil să vă decuplați de noi. Decuplarea de China reprezintă cel mai mare risc!'

Ministrul francez de Externe Stéphane Séjourné cere luni Chinei să transmită ”mesaje foarte clare Rusiei” cu privire la Războiul din Ucraina şi apără o menţinere a unor relaţii economice puternice cu gigantul asiatic, relatează AFP, informează News.ro.

”Aşteptăm de la China să transmită mesaje foarte clare Rusiei”, a declarat ministrul francez, pledând în favoarea unui ”raport de forţă favorabil Ucrainei”, într-o conferinţă de presă comună, la Beijing, cu omologul său chinez Wang Yi.

Este ”evident că China joacă un rol-cheie în independenţa, respectarea dreptului internaţional, inclusiv suveranitatea Ucrainei”, a apreciat el.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 2 aprilie, ora 02.00: Hackerii anti-Kremlin au furat baza de date a prizonierilor ruși după moartea lui Navalnîi: Poate fi folosită pentru a culege informații despre moartea sa

Un grup de hackeri anti-Kremlin a furat o bază de date a prizonierilor ruși care conținea sute de mii de nume după moartea lui Alexei Navalny și speră că aceasta poate fi folosită pentru a culege mai multe informații despre cum a murit, a informat CNN la 1 aprilie.

Grupul susține că documentul include adresele de e-mail și numerele de telefon ale celor deținuți la aceeași colonie penală arctică în care liderul opoziției a murit pe 16 februarie, precum și rudele acestora.

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.