Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT: Război în Ucraina: Forțele ruse au atacat opt localități din regiunea Sumî

cna.org
razboi ucraina

Noi bombardamente în Sumî - Forțele ruse au atacat opt localități din regiunea Sumî, provocând 56 de explozii, a informat administrația militară locală. Nu au fost raportate victime sau daune aduse infrastructurii civile.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Ucraina

UPDATE 27 ianuarie, ora 18.42: Ucraina pare că a găsit 'câlcâiul lui Ahile' al Rusiei: zona în care se planifică atacurile

Războiul dintre Rusia și Ucraina se transformă într-unul de uzură, dar un element ar putea duce la slăbirea puternică a Rusiei. Tacticienii ucraineni consideră că Rusia are ”călcâiul lui Ahile” în zona industriei energetice, tocmai de aceea Ucraina planifică atacuri masive.

Continuarea aici

UPDATE 27 ianuarie, ora 17.54: Președintele rus Vladimir Putin și președintele belarus Alexander Lukașenko se află astăzi în regiunea rusă Leningrad pentru a participa la ceremonia de deschidere a unui complex memorial. Ceremonia a marcat cea de-a 80-a aniversare a bătăliei care a ridicat asediul Leningradului.

content-image

UPDATE 27 ianuarie, ora 16.41: Olanda s-a alăturat coaliției IT pentru a ajuta Ucraina în eforturile sale de război, a anunțat astăzi Ministerul ucrainean al Apărării.

Coaliția IT este un grup de state din cadrul grupului de contact pentru apărarea Ucrainei care funcționează sub conducerea Estoniei și Luxemburgului pentru a sprijini Ministerul Apărării și forțele armate ucrainene în domeniul IT, al comunicațiilor și al securității cibernetice. Pe lângă Țările de Jos, alte 11 țări participă la această inițiativă: Ucraina, Belgia, Regatul Unit, Danemarca, Estonia, Islanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg și Japonia.

Danemarca a alocat 91 de milioane de coroane daneze (peste 12 milioane de euro) pentru apărarea cibernetică a Ucrainei în cadrul coaliției IT. Anterior, Estonia a alocat 500 000 EUR, iar Luxemburgul a alocat 10 milioane EUR.

"Tehnologia poate contribui la transformarea războiului pozițional în război manevrabil", a declarat Kateryna Chernogorenko, ministrul adjunct al apărării din Ucraina pentru dezvoltare digitală, transformare digitală și digitalizare. "Coaliția IT este concepută pentru a oferi fundația digitală necesară pentru implementarea oricăror noi soluții tehnologice."

UPDATE 27 ianuarie, ora 16.17: Ucraina: Nu există dovezi că prizonierii de război ucraineni au murit în accidentul aviatic

Oficialii ucraineni afirmă că Rusia nu a furnizat nicio dovadă credibilă pentru a-și susține afirmațiile potrivit cărora propriile forțe au doborât un avion militar de transport care transporta prizonieri de război ucraineni care urmau să fie schimbați cu prizonieri de război ruși, relatează Associated Press.

Oficialii ruși i-au furnizat, "cu mare întârziere", o listă cu cei 65 de ucraineni care, potrivit Moscovei, ar fi murit în accidentul aviatic de miercuri din regiunea rusă Belgorod, dar, potrivit Statului de coordonare pentru tratamentul prizonierilor de război din Ucraina, rudele prizonierilor de război menționați nu au putut să-i identifice pe cei dragi în fotografiile de la locul prăbușirii furnizate de autoritățile ruse.

Ministerul rus al Apărării a declarat că rachetele trase de peste graniță au doborât avionul de transport, dar șeful serviciilor de informații militare ucrainene, Kyrylo Budanov, a declarat că Kievul nu are informații verificabile despre cine se afla în avion.

"În prezent, nu avem dovezi că ar fi putut fi atât de multe persoane la bordul aeronavei", a declarat Budanov.

"Afirmația propagandei rusești potrivit căreia aeronava IL-76 transporta 65 de prizonieri de război ucraineni (care se îndreptau) pentru un schimb de prizonieri continuă să ridice o mulțime de întrebări."

Anterior, vineri, Mykola Oleshchuk, comandantul forțelor aeriene ucrainene, a descris afirmația Moscovei drept "propagandă rusească galopantă".

Autoritățile locale din Belgorod, care se învecinează cu Ucraina, au declarat că în urma prăbușirii au murit toate cele 74 de persoane aflate la bord, inclusiv șase membri ai echipajului și trei militari ruși. Utilizatorii rețelelor de socializare din regiunea Belgorod au postat videoclipuri care arată un avion căzut din cer într-o zonă rurală înzăpezită și o minge uriașă de foc care izbucnește în locul în care se presupune că a lovit solul.

Kievul nu a confirmat sau infirmat faptul că forțele sale au doborât un avion de transport militar rusesc în acea zi, dar oficialii ucraineni au confirmat la începutul acestei săptămâni că un schimb de prizonieri urma să aibă loc miercuri.

Aceștia au declarat că Moscova nu a cerut ca o anumită porțiune de spațiu aerian să fie păstrată în siguranță pentru o anumită perioadă de timp, așa cum a făcut-o în cazul schimburilor de prizonieri din trecut. Rusia are acces exclusiv la locul prăbușirii.

Președintele ucrainean, Volodymyr Zelenskiy, a cerut o anchetă internațională privind accidentul. Președintele rus, Vladimir Putin, s-a angajat să facă publice concluziile anchetei de la Moscova privind accidentul.

UPDATE 27 ianuarie, ora 11.30: Kremlinul, despre planurile Ucrainei de a renunța la tranzitul de gaze rusești în 2024: Întrebarea care se pune acolo este cum va ajunge gazul acolo

Continuarea AICI

UPDATE 27 ianuarie, ora 09.45: Zelenski pledează pentru impulsionarea economiei ucrainene şi a industriei naţionale de armament

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a apreciat că există o tendinţă în creştere a producţiei proprii a Ucrainei de arme şi muniţii în cadrul campaniei de apărare împotriva invaziei Rusiei, informează sâmbătă dpa.

În mesajul său video difuzat vineri seara la Kiev, Zelenski s-a declarat recunoscător tuturor celor care lucrează la capacităţile Ucrainei de a remedia deficitele de muniţie şi de a echipa trupele.

Ucraina s-a plâns în mod repetat că aliaţii occidentali nu furnizează mai multe arme şi muniţie pentru a permite o victorie împotriva Rusiei.

Ucraina continuă, de asemenea, să lucreze la consolidarea apărării sale împotriva "terorii aeriene" ruseşti în oraşele de graniţă şi a poziţiilor de pe front cu şi mai multe sisteme de apărare aeriană, a spus Zelenski. El a adăugat că se va asigura muniţia adecvată pentru a proteja împotriva atacurilor cu avioane şi rachete.

Zelenski a anunţat înfiinţarea unei platforme economice pentru consolidarea economiei Ucrainei, astfel încât companiile să poată fi mai bine sprijinite şi să poată comunica mai eficient.

''Sunt recunoscător tuturor antreprenorilor noştri, tuturor acelora din Ucraina care rămân în ţară, îşi păstrează afacerile şi locurile de muncă. Locuri de muncă decente în Ucraina, activitatea fiecărei afaceri (...) reprezintă principalele fundaţii ale puterii ucrainene", în condiţiile în care milioane de oameni au părăsit Ucraina din cauza războiului, a declarat Zelenski. "Avem nevoie de o mai mare încredere pentru afaceri şi o economie legală mai mare, 'albă'. Avem nevoie de mai multe facilităţi de producţie ucrainene, de mai multe produse ucrainene de la mai multe industrii", a adăugat preşedintele ucrainean.

UPDATE 27 ianuarie, ora 06.35: Oficialii americani dezvăluie cum s-ar putea încheia războiul din Ucraina / Previziuni sumbre pentru 2024

Administraţia Biden lucrează la o strategie pe termen lung pentru susţinerea Kievului, în ciuda impasului de finanţare din Congres. Dar aceste planuri nu anticipează câştiguri semnificative ale Ucrainei împotriva Rusiei în 2024, spun oficialii americani, potrivit The Washington Post.

Încă rănită de eşecul contraofensivei de anul trecut din Ucraina, administraţia Biden elaborează o nouă strategie care va pune accentul mai puţin pe recâştigarea de teritorii şi se va concentra, în schimb, pe sprijinirea Ucrainei pentru a împiedica Rusia să avanseze, în timp ce obiectivul pe termen lung va fi consolidarea forţei sale de luptă şi a economiei, scrie news.ro.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 27 ianuarie, ora 06.30: Rușii încearcă să afle cel mai bine păzit secret al războiului din Ucraina / Pregătiri intense pentru intrarea avioanelor F-16 pe câmpul de luptă

SUA și aliații occidentali se așteaptă ca Forțele Aeriene ucrainene să obțină "capacitatea operațională inițială" pe F-16 până la sfârșitul acestui an, a declarat un înalt oficial al Pentagonului la 23 ianuarie, informează airandspaceforces.com.

Conform analiștilor militari, spionii ruși au ca misiune principală identificarea locațiilor bazelor și pistelor destinate aeronavelor F-16, cu scopul de a le neutraliza. Cu toate acestea, aceste informații reprezintă cele mai bine păzite secrete ale războiului, nu doar datorită costurilor ridicate asociate - între 50 și 60 de milioane de dolari în funcție de îmbunătățiri - ci și din cauza importanței misiunii de luptă a Ucrainei.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 27 ianuarie, ora 02.00: Vladimir Putin ar fi dat semnale către SUA că este dispus la pace în Ucraina/ Poziția Kremlinului

Kremlinul a negat vineri un articol al agenţiei Bloomberg potrivit căruia preşedintele Vladimir Putin ar fi "sondat terenul" în privinţa Statelor Unite dând semnale că ar fi dispus la negocieri pentru încetarea războiului din Ucraina şi chiar ar putea lua în considerare să renunţe la unele cereri-cheie privind statutul de securitate al Ucrainei, relatează Reuters, informează News.ro.

Bloomberg, care a citat sub acoperirea anonimatului două persoane apropiate de Kremlin, a scris, joi, că Putin "testează apele" pentru a afla dacă Washingtonul ar fi dispus să se angajeze în discuţii. Liderul de la Kremlin ar fi contactat Statele Unite prin canale indirecte.

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.