Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT: Război în Ucraina: Zi de doliu la Harkiv, în memoria celor decedaţi în urma atacului din noaptea de vineri spre sâmbătă

X
razboi ucraina

Ruşii au atacat cu drone regiunea Harkov. Bilanţul victimelor este tragic: 13 morţi, din care trei sunt copii, inclusiv un bebeluș, după ce o benzinărie a fost lovită şi a luat foc, iar incendiul a cuprins 15 locuințe.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Ucraina

UPDATE 11 februarie, ora 12.38 Zelenski a semnat decretul: Cine este noul comandant al Forțelor Terestre ale Ucrainei

CONTINUAREA AICI

UPDATE 11 februarie, ora 12.13 Forţele ruse folosesc reţeaua de internet prin satelit Starlink pe câmpul de luptă, susţine agenţia ucraineană de informaţii militare

Agenţia ucraineană de informaţii militare a anunţat că poate confirma faptul că forţele ruse folosesc terminale ale companiei de internet prin satelit Starlink pe câmpul de luptă şi a dat publicităţii duminică ceea ce susţine că este interceptarea unei conversaţii dintre doi soldaţi ruşi, drept dovadă, informează Reuters.

Serviciul ucrainean de informaţii a făcut acest anunţ duminică pe aplicaţia de mesagerie Telegram, unde a publicat şi o scurtă înregistrare audio a conversaţiei.

UPDATE 11 februarie, ora 11.19 Zi de doliu la Harkiv, în memoria celor decedaţi în urma atacului din noaptea de vineri spre sâmbătă

Duminică este zi de doliu la Harkiv, oraşul ucrainean în care, în noaptea de 9 spre 10 februarie, şapte persoane au murit ca urmare a unui atac cu drone ruseşti. Primarul oraşului, Ihor Terehov, a transmis un mesaj în care a amintit că, în urma bombardamentelor, mai multe case particulare au luat foc, scrie Rador Radio România.

"În total 15 clădiri de locuințe au ars. Din păcate, șapte persoane au murit, inclusiv trei copii" - a scris Terehov pe o reţea socială.

Primarul a mai menţionat că, pe lângă cei șapte morți, autorităţile au raportat şi două persoane rănite - o femeie și un bărbat. "Bărbatul este acum în spital, are arsuri pe 50% din suprafaţa corpului. Medicii fac tot posibilul pentru a-i salva viața" - a adăugat Terehov.

Primarul a mulțumit locuitorilor din Harkiv care au mers la comandamentul umanitar și au adus ajutoare pentru cei afectaţi de bombardamente. Oficialul a adăugat că depozitul de petrol lovit de ruşi nu are nicio legătură cu furnizarea de combustibil pentru armata ucraineană.

După cum a raportat Ukrinform, în noaptea de 9 spre 10 februarie, trupele ruse au atacat Harkivul cu mai multe drone, lovind un depozit de petrol. În urma atacului, s-a scurs combustibil și a izbucnit un incendiu. Flăcările s-au extins la mai multe case particulare. O familie cu trei copii a fost arsă de vie în propria locuinţă. Alte două persoane au fost găsite decedate într-o altă clădire din apropiere

UPDATE 11 februarie, ora 09.37 - Mikolaiv - Un incendiu a izbucnit în urma atacului rusesc de noaptea trecută

Forţele de Apărare "Sud" din Ucraina raportează că, în timpul atacului rusesc din noaptea de 10 spre 11 februarie, a fost lovit un obiectiv aflat în zona fâşiei de coastă, ceea ce a provocat un incendiu. Potrivit informațiilor preliminare, un civil a fost rănit în timpul atacului, scrie Rador Radio România.

"În timpul nopţii, în zona operațională a Forțelor de Apărare din sudul Ucrainei, inamicul a efectuat un nou atac masiv cu drone. Activitatea intensă a unităților de apărare aeriană a durat mai bine de cinci ore. Prioritatea inamicului a fost, din nou, fâșia de coastă a infrastructurii și facilități agroindustriale. În urma lovirii uneia dintre acestea, în Mikolaiv, a izbucnit un incendiu, iar valul de explozie a afectat clădirile rezidențiale din apropiere, vehiculele private ale localnicilor și o conductă de gaz" - se arată în mesajul armatei ucrainene.

"Rezultatul activiţăţii de luptă a fost doborârea a 26 de drone kamikaze de tip Shahed-131/136: 18 în regiunea Mikolaiv, 4 în regiunea Odesa și câte una în regiunea Herson, regiunea Dnipropetrovsk, regiunea Kirovohrad și regiunea Vinniţia" - au adăugat Forțele de Apărare "Sud"

UPDATE 11 februarie, ora 09.19 Harkiv - Un procuror şi întreaga sa familie au murit în atacul rusesc din noaptea de vineri spre sâmbătă

Biroul Procurorului General al Ucrainei raportează că, în urma atacului cu drone de la Harkiv, lansat de ruşi în noaptea de vineri spre sâmbătă, au decedat procurorul departamentului din Vovceansk al parchetului districtual Ciuhuiv, Olha Putiatina, soțul acesteia și cei trei fii ai lor în vârstă de șapte, patru ani și zece luni.

Anterior, autorităţile ucrainene au transmis că ruşii au ucis o întreagă familie, la Harkiv, în atacul din noaptea de 9 spre 10 februarie.

Drone ruseşti au lovit un depozit de petrol, provocând un incendiu de proporţii, care a cuprins 15 case.

UPDATE 11 februarie, ora 08.55 Aproape 1.000 de militari ruşi au fost ucişi în Ucraina, în luptele din ultimele 24 de ore (armata ucraineană)

Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei informează, în raportul de duminică dimineaţă, că armata rusă a pierdut pe front încă 930 de militari. Astfel, de la începutul invaziei la scară largă, armata ucraineană a lichidat 395.200 de invadatori ruşi, scrie Rador Radio România.

De asemenea, de la începutul războiului, trupele ucrainene au doborât 332 de avioane și 325 de elicoptere rusești.

Au mai fost distruse 6.406 (+12) tancuri ale armatei ruse, 11.956 (+14) de vehicule blindate, 9.475 (+16) de sisteme de artilerie, 666 de sisteme de apărare antiaeriană, 981 de lansatoare multiple de rachete, 12.595 (+22) de vehicule și cisterne transportatoare de combustibil, 24 de nave/ambarcaţiuni, 1 submarin, 7.257 (+22) de drone, 1.881 de rachete de croazieră și tehnică specială (1.513 ).

content-image

UPDATE 11 februarie, ora 08.40 Atac nocturn asupra Ucrainei - Armata ucraineană a doborât 40 din 45 de drone lansate de ruşi

Forţele Aeriene ale Ucrainei raportează că, în noaptea de 10 spre 11 februarie, invadatorii ruși au atacat teritoriul ucrainean cu drone de tip Shahed, scrie Rador Radio România.

40 din cele 45 de drone lansate de ruşi au fost doborâte de forțele și mijloacele de apărare antiaeriană ucrainene.

Dronele au fost distruse în spaţiul aerian al regiunilor Kiev, Vinniţia, Jitomir, Kirovohrad, Mikolaiv, Cerkasi, Odesa, Dnipropetrovsk şi Herson.

UPDATE 11 februarie, ora 08.38 Toate dronele lansate de ruşi spre Kiev au fost distruse de apărarea antiaeriană ucraineană

Şeful administrației militare din Kiev, Serhi Popko, a raportat că forțele de apărare aeriană au distrus toate dronele kamikaze de tip Shahed lansate de invadatorii ruși pentru a ataca oraşul, în noaptea de sâmbătă spre duminică, scrie Rador Radio România.

Potrivit oficialului, dronele inamice s-au îndreptat spre capitala Ucrainei din direcția vestică. Alerta aeriană la Kiev și în regiune a durat aproape două ore.

"Toate dronele Shahed ale inamicului, care se îndreptau spre Kiev, au fost lovite în apropierea orașului. Numărul exact de drone inamice va fi făcut public de către Forțele Aeriene" - a transmis Popko. Acesta a remarcat că, potrivit datelor preliminare, în capitală nu au fost înregistrate victime și nici distrugeri

UPDATE 11 februarie, ora 08.21 - Trump șochează pe toată lumea: spune că ar încuraja Rusia să 'facă orice vrea' oricărui membru NATO care nu plăteşte destul

Fostul preşedinte american Donald Trump a afirmat, sâmbătă, că ar încuraja Rusia să facă ”orice vrea” oricărei ţări membră a NATO care nu îndeplineşte directivele privind cheltuielile cu Apărarea, aceasta fiind o recunoaştere şocantă că, dacă ar fi reales, nu ar respecta clauza privind apărarea colectivă a Alianţei, potrivit CNN, citat de news.ro.

”NATO era falimentară până când am apărut eu”, a declarat Trump la un miting în Conway, Carolina de Sud. ”Eu am spus: Toată lumea va plăti. Ei au spus: Ei bine, dacă nu vom plăti, ne veţi proteja în continuare?. Eu am spus: Sub nicio formă. Nu le-a venit să creadă răspunsul”, a susţinut el.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 11 februarie, ora 08.15 Producţia de drone militare a Rusiei este în creştere

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat, în imagini publicate sâmbătă de ministerul său, că producţia de drone militare a ţării a crescut în ultimul an, deşi mai rămân de rezolvat anumite probleme tehnice, transmite Reuters.

Rusia a folosit pe scară largă dronele în timpul campaniei militare de aproape doi ani din Ucraina, dar a trebuit adesea să se bazeze pe drone Shahed, ieftine, fabricate iranian.

”Capacităţile de producţie care au fost create ne permit să îndeplinim majoritatea sarcinilor cu care ne confruntăm astăzi”, a spus Shoigu în timpul unui tur al instalaţiilor de producţie de drone din regiunea râului Volga, din Udmurtia.

Şoigu a spus la o întâlnire a oficialilor că trebuie rezolvate problemele legate de utilizarea inteligenţei artificiale (AI) în drone şi războiul electronic.

În ultimele luni, Moscova a semnalat că complexul său industrial militar şi-a intensificat producţia, în vreme ce Rusia încearcă să iasă din lunile de blocaj militar din Ucraina.

Comandanţii ucraineni au spus că dronele vor fi vitale pentru a câştiga avantajul în conflict, în timp ce analiştii militari spun că utilizarea intensă a armelor de către ambele părţi îngreunează avansarea trupelor în teren.

content-image

UPDATE 11 februarie, ora 05.00 - Zelenski i-a dezvăluit lui Macron detalii despre situația actuală de pe câmpul de luptă / Ce garanţii de securitate va oferi Franţa

Volodimir Zelenski, a anunţat sâmbătă, în discursul său video nocturn, că a vorbit la telefon cu Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, despre situaţia de pe câmpul de luptă şi despre nevoile de apărare ale Ucrainei, dar şi despre garanţiile de securitate pe care le va oferi Franţa. Acestea vor fi „un semnal că Europa ştie cum să adauge securitate”, după cum a subliniat liderul de la Kiev, în condiţiile în care ajutorul militar american este sub semnul întrebării, scrie news.ro.

„Am vorbit cu preşedintele Franţei. A fost o discuţie foarte productivă, foarte necesară. Avem nevoie de ei chiar acum. Acesta este conţinutul discuţiilor, care ne întăreşte cu siguranţă - pe noi toţi în Europa”, a punctat Zelenski.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 11 februarie, ora 04.00 - Senatul SUA, pas înainte pentru ajutorul pentru Ucraina. Incertitudinile rămân, însă, din cauza opoziției republicane

Senatul american a făcut un pas spre adoptarea unui proiect de lege care include un ajutor de 95,34 miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel și Taiwan, dar se confruntă cu incertitudini din punct de vedere al adoptării proiectului din cauza opoziției republicane din ambele camere ale Congresului.

Senatul s-a pronunțat vineri cu 64-19 voturi pentru adoptarea proiectului de lege, în cadrul unor voturi preliminare care s-ar putea întinde până săptămâna viitoare. Parlamentarii se așteaptă să facă următorul pas procedural duminică, relatează Reuters.

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.